yoga voor schildklier

Yoga oefeningen voor je schildklier

Heb jij last van je schildklier? Dan kunnen de juiste yoga oefeningen je helpen om je wat beter in je vel te laten voelen.

Als je een laag of snel werkende schildklier hebt, dan kun je de nodige symptomen ervaren, wat niet prettig is. Hoewel het doen van yoga er niet voor zorgt dat je geneest van je schildklieraandoening, kun je door yoga wel lekkerder in je vel komen te zitten. De meeste oefeningen stimuleren je keel waardoor het de circulatie en energie flow rondom de schildklier stimuleert. Ook stretch en versterk je je nek met deze oefeningen.

Cat/Cow Pose

Een perfect pose om je sequence mee te starten. De Cat/Cow Pose zorgt voor meer bloedtoevoer in je nek. Je start deze oefening in table top met je handen onder je schouders en je knieën direct onder je heupen. Dan adem je in, krom je je rug en lift je je kin naar het plafond. Adem uit en bol je rug terwijl je je hoofd buigt en tussen je benen door kijkt. Herhaal dit zo’n 15 keer.

Camel Pose

Kom vanuit je table top op je knieën en buig voorzichtig achterover totdat je vingers je hielen raken. Zorg ervoor dat je schouders goed naar achteren zijn en lift je kin op terwijl je naar het plafond kijkt. Zorg voor een verdikking van de mat als je last hebt van je knieën en zorg eventueel voor een blok als je niet gemakkelijk bij je hielen komt. Wees voorzichtig met deze oefening en als je onderrug zeer doet, is het beter om deze voor nu over te slaan.

Cobra Pose

Een veel geziene pose in een vinyasa flow. Helemaal prima om dit in een flow te doen door achter elkaar de zonnegroet te doen, naar een downward facing dog te gaan, plank, en je vervolgens te laten zakken tot een cobra. De cobra doe je door je onderlijf op de grond te houden en je handen naast je ribben te plaatsen. Haal je schouders naar achteren en span ze aan zodat je een holling in je ruggegraat krijgt. Druk jezelf vervolgens op omhoog terwijl je recht vooruit blijft kijken. Houd dit 15 seconden vast en herhaal de flow 3x.

Boat Pose

Een uitdagende pose die naast je schildklier ook goed is om je buikspieren mee aan te spannen. Yes voor een platte buik! De positie van je nek in deze pose zou namelijk een helend effect hebben op je schildklier. Er zijn verschillende opties voor deze pose.
Beginners: zit op je mat met je benen gestrekt en plaats je handen op de mat met vingers naar voren naast je billen. Til dan beide benen op in 90 graden en span je buikspieren aan.
Gevorderden: Neem de positie aan van beginners, maar nu strek je beide armen recht naar voren zoals op de afbeelding hierboven.
Experts: Neem de houding van gevorderden aan, maar in plaats van je benen op 90 graden te hebben, strek je ze volledig uit schuin naar boven.
Houd de oefening zo’n 15 seconden vast.

Bridge Pose

Een pose die iedereen wel kent. Ga op je rug liggen en breng je voeten zo dicht mogelijk bij je billen. Druk dan kracht uit in je voeten en duw jezelf en je heupen van de vloer. Je kunt ervoor kiezen om je handen samen te laten komen onder je rug. Houdt deze pose 30 seconden vast. Voor een meer helende versie van deze pose kun je een blok onder het stuk van je onderrug en billen plaatsen en zo even blijven liggen.

Upward Bow Pose

Wederom een uitdagende pose die je lekker relaxed mag beginnen in een liggende positie. Buig je knieën en breng je voeten zo dicht mogelijk tegen je billen aan. Breng dan je ellebogen naar het plafond terwijl je je handen naast je hoofd plaatst met je vingers naar je schouders gericht. Zorg ervoor dat je voeten niet breder staan dan je heupen. Oefen dan kracht uit in je voeten zoals in de bridge en lift je heupen op. Oefen dan ook kracht uit in je handen en duw jezelf omhoog totdat je in een halve cirkel bent. Houd zo lang mogelijk vol als comfortabel is.

Supported Shoulder Stand

Begin deze pose door op je rug te liggen met je armen naast je. Lift je benen vervolgens omhoog en lift je heupen vervolgens ook omhoog zodat deze boven je schouders uitkomen en je een lange, rechte lijn bent. Plaats je handen in je onderrug voor extra support. Zorg er ook voor dat je kin in je borst is gedrukt. Houd de pose minstens 15 seconden vast of zo lang als comfortabel is.

Plow Pose

Vanuit de vorige oefening, kun je heel gemakkelijk doorgaan naar de plow pose. In dit geval laat je je benen vanuit de supported shoulder stand naar beneden zakken totdat je tenen langzaam de grond raken. Je kan er vervolgens voor kiezen om je armen terug naar de grond te brengen en ze in pistoolhouding te houden. De druk op je keel die deze oefening uitoefent, is erg goed voor je schildklier.

Fish Pose

Als tegenliggende pose na de 2 bovenste, is het heel goed om de Fish Pose te doen, omdat deze het tegenovergestelde van de shoulder stand is en deze je lichaam weer in balans brengt en je keel chakra opent. Ga hiervoor weer op je rug liggen en plaats je armen naast je. Haal vervolgens je ellebogen naar achteren richting je schouders, zodat je borst omhoog komt. Plaats daarna je hoofd op de grond terwijl je naar achteren kijkt.

Al deze oefeningen helpen je om je lichaam en schildklier meer in balans te brengen en stress te reduceren. Eindig deze sequence met de Shavasana voor een nog meer ontspannend einde van je oefeningen en om alles tot rust te brengen.


The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.