hoe word je beinvloed

Welke mensen beïnvloeden jouw geluk?

Geluk heeft niet alleen te maken met jezelf, maar ook met je omgeving. Met je vrienden en familie. In je zoektocht naar geluk kan het daarom waardevol zijn om uit te vinden hoe jouw vrienden en familie jou gelukkig zien en hoe ze jouw beïnvloeden.

Familie heb je niet voor het uitkiezen en sommige vrienden staan dichter bij jou dan anderen. Om ervoor te zorgen dat je door de juiste mensen beïnvloedt wordt, is het raadzaam om vooraf te bepalen door wie je je wilt laten beïnvloeden en uit te zoeken wat deze mensen van jou verwachten.

Waarom het belangrijk is de juiste mensen te selecteren

Zoals je weet hebben mensen invloed op elkaar. Een van de bekendste voorbeelden is imitatie. Wij imiteren het gedrag van anderen zoals we dat waarnemen. Dat is heel gemakkelijk te zien in groepen waar ze bijvoorbeeld dezelfde soort kleding dragen. Ook halen we imitatie uit wat anderen zeggen of doen op basis van ons gedrag, vragen, adviezen, dreigementen en wensen. Zo kunnen zij ons gedrag goed- of afkeuren. Dit laatste is negatief en dat heeft meer invloed op ons en blijft langer hangen, maar goedkeuring kan juist voor een vast ritueel zorgen. Kies dus voor mensen die je wílt imiteren.

geluk beinvloeden

6 manieren waarop mensen elkaar beïnvloeden

Vanuit de marketing heb ik verschillende theorieën geleerd die ik kan inzetten om mensen ertoe te laten leiden en product of dienst te kopen. Hiermee beïnvloedt je gedrag. Dat werkt niet alleen voor marketing zo, maar ook voor mensen onder elkaar. Dit zijn de 6 manieren waarop mensen elkaar kunnen beïnvloeden:

 1. Wederkerigheid. Als je iets van iemand krijgt, heb je de neiging om iets terug te geven. Deze neiging wordt nog sterker wanneer je iets betekenisvols ontvangt, of wanneer het iets persoonlijks of onverwachts is.
 2. Consistentie. Door dat je altijd hetzelfde doet en zegt ben je consequent en weten mensen wat ze aan je hebben. Je bent dan meer betrouwbaar.
 3. Sociaal bewijs. Hier hoort imitatie bij. Je hebt sterker de neiging om het gedrag van anderen te imiteren als het om specifiek gedrag gaat, als het om mensen gaat die op jou lijken of wanneer je heel erg onzeker bent over hoe te reageren in een bepaalde situatie. Dan is het safer om de rest na te doen.
 4. Sympathie. Je wordt gemakkelijker beïnvloed door mensen die je aardig vindt. Deze beïnvloeding wordt ook groter naarmate je meer op deze mensen lijkt, zij jou complementen geven, een prestatie leveren of fysiek aantrekkelijker zijn.
 5. Autoriteit. In dit geval heb je te maken met mensen die een bepaalde autoriteit hebben, zoals bijvoorbeeld een dokter of agent. Deze mensen hebben een bepaalde titel, kleding of attributen die indruk maken. Daardoor bezitten ze automatisch meer kennis en betrouwbaarheid
 6. Schaarste. Als iets minder beschikbaar is, hecht je automatisch meer waarde aan mensen, mogelijkheden en dingen. Helemaal wanneer het nog minder wordt of wanneer je moet concurreren, zoals bij een sollicitatie bijvoorbeeld.

Hoe weet je welke mensen voor jou belangrijk zijn?

Nu je deze 6 manieren kent, is het belangrijk om je hiervan bewust te worden en erbij stil te staan voordat je een keuze maakt of een bepaalde mening toelaat. Als iemand je vraagt om ergens mee heen te gaan omdat er nog maar enkele kaartjes zijn, stem je dan toe omdat je echt wilt gaan of met die persoon wilt gaan of omdat je bang bent het risico op schaarste te lopen, bang bent dat er dadelijk geen kaartjes meer zijn? Het kan namelijk erg verlammend werken wanneer je je teveel van mensen aantrekt. Zolang je iedereen tevreden wilt stellen, ga je je alleen maar frustreren en kom je nog geen stap verder richting je eigen geluk. Daarom is het belangrijk een select groepje te kiezen waar je je mening van af kunt laten hangen. Ik zeg kunt, want het is te allen tijde het belangrijkste om naar jezelf te luisteren en te doen wat goed voelt.

wie zijn jouw echte vrienden

Hoe breng je dat dan in de praktijk?

Om erachter te komen welke mensen jou mogen beïnvloeden, kun je dit stappenplan volgen:

 1. Maak een lijst van mensen die je regelmatig ziet en waar je mee te maken hebt. Dit mag echt iedereen zijn en de lijst mag zolang worden als jij je daar prettig bij voelt
 2. Selecteer vervolgens 5 tot 10 mensen van wie jij je vanaf nu echt iets wilt aantrekken
 3. Selecteer vervolgens 5 tot 10 mensen van wie jij je vanaf nu minder wilt gaan aantrekken
 4. Als je een belangrijke beslissing moet nemen ga je voor advies naar de mensen uit beide rijtjes. Met name het tweede lijstje kan je helpen bij het doorhakken van knopen, omdat dit juist een mening is waar je je niet iets van moet aantrekken.
 5. Tip: vind je het moeilijk om de juiste mensen te selecteren? Ten eerste: kies op basis van je gevoel, die weet wel wat te doen. Ten tweede: leg ze voor wat zij jou het liefste zouden zien doen en wat echt bij jou past. Leg dan jouw plannen voor en kijk hoe ze erop reageren. Let erop dat opmerkt hoe diegene reageert en wat diegene belangrijk vindt. Wordt diegene enthousiast over de dingen die jij doet of gaat doen? Dat is het een winner!SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.