gezonde mayonaise

Welke mayonaise en chilisaus is het gezondst?

Soms heb je zin in een sausje, maar geen zin of tijd om zelf een gezonde versie te maken. Wat doe je dan? Juist, de saus kopen in de supermarkt. Maar dat is niet zo gemakkelijk. Ik testte de mayonaises en chilisauzen in de supermarkt en dit is mijn verdict.

gezonde mayonaise

Ik heb vijf verschillende mayonaises uitgekozen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten en ik ben maar in 1 winkel geweest (goh zou het ;)) maar ik denk dat het uiteindelijke oordeel op elke winkel van toepassing is. De fritessaus heb ik sowieso maar buiten beschouwing gelaten want ik denk dat we allemaal wel weten dat deze nog slechter is ;).

AH Mayonaise

Meestal is een mayonaise van een huismerk vaak beter dan een A-merk. Deze mayonaise is dan ook niet superslecht. Op basis van raapzaadolie, wat een goede olie is, maar als je naar de ingrediënten kijkt zitten er wel suikers in en toegevoegde fabrieksingredienten en die mijd ik ook liever. Ik ga voor puur natuur. Een gemiddelde mayonaise dus.

ah mayonaise

Calve mayonaise

Een A-merk die verrassend veel qua ingrediëntenlijst lijkt op die van de zojuist besproken mayonaise. Hier zie je wel dat er 5% eigeel in zit, wat inhoudt dat er minder dan 5% suiker in de mayonaise zit, aangezien de lijst loopt van ingrediënten die er het meest in zitten naar het minste. Ook zitten er in deze mayonaise de minste calorieën.

calve mayonaise

Hellman’s mayonaise

Hellman’s is de bekendste mayonaise van Amerika en in het buitenland ook goed verkrijgbaar. Deze mayonaise is ook te vergelijken met de anderen. Er zit suiker in en toegevoegde onnatuurlijke ingrediënten. Wel is deze ingrediëntenlijst wat korter dan de rest en dat is ook vaak een goed teken.

hellmans mayonaise

AH Basic Mayonaise

De AH basic heeft vaak de beste producten. Zou dat nu ook zijn? Nope, ook hierin zit weer suiker en hoewel ik niet precies kan zien hoeveel, zit het er maar liefst 2x in. Ook is deze mayonaise gemaakt met gemodificeerde sojaolie in plaats van raadzaadolie. Dat is minder natuurlijk en sowieso mijd ik liever soja aangezien dat geen goede invloed zou zijn op je schildklier (die van mij werkt te traag).

ah basic mayonaise

End the battle with food. Forever.

Why waste more time with a new diet where you just lose weight temporarily and eating foods that you don’t like, only to overeat again & gain back the weight? Not you. You deserve better than that. 
Download my FREE ebook to get started.

AH Belgische Mayonaise

Last but not least, de Belgische mayonaise. Ik weet nog dat ik net over de grens bij een ‘frietkot’ stond en ze vroegen welke mayo ik wilde. Ik koos voor de Nederlandse want die was zoeter en vroeger vond ik dat lekkerder. Met die gedachte hoopte ik dan ook dat er hier geen suiker in zou zitten. En kijk eens naar de ingrediëntenlijst! 0,0 suiker en alleen natuurlijke ingrediënten! We have a winner! Het enige waar je nog over zou kunnen vallen is dat ze een rozemarijnextract in hebben gedaan maar daar doen we niet moeilijk over toch? Wel is deze mayonaise het hoogst in calorieën, maar wanneer je daar een beetje van neemt, hoeft dat geen probleem te zijn.

ah belgische mayonaise

Conclusie: de AH Belgische mayonaise is met haar natuurlijke ingrediëntenlijst de regelrechte winnaar! Toch zelf mayonaise maken? Bekijk dan het recept voor zelfgemaakte mayonaise.

gezonde chilisaus

Chilisaus schreeuwt per definitie suiker uit, maar dat maakte de challenge des te groter om de meest goede versie te vinden. Tenzij je hem zelf maakt denk ik niet een clean versie te vinden, maar eet je niet altijd clean, wil je jezelf eens verwennen met chilisaus, dan kan je het beste voor de goede keuze gaan :).

Go Tan chilisaus

Au jongens! Als ik naar het eerste ingrediënt kijk en dan al suiker zie staan, dan is het er slecht mee gesteld en vallen mijn tanden er al bijna uit ;). Dit is dus een no go.

go tan chilisaus

Flowerbrand chilisaus

Hetzelfde geldt voor deze chilisaus. Teveel suiker, hoewel er in deze versie iets meer leesbare en natuurlijke ingrediënten zitten. Een klein plusje.

flowerbrand chilisaus

AH chilisaus

De eerste versie waar de chilisaus niet met suiker begint maar met 44% tomatenpurree. Like! Hoewel er wel glucose in zit, en andere ingrediënten die niet natuurlijk zijn, ligt deze versie wel ruim voor op de anderen. Ook is deze chilisaus het laagste in calorieën.

ah chilisaus

Remia chilisaus

Deze versie begint met water! Hoewel het verre van een dorstlesser is, is deze versie ook verre van perfect. Het tweede ingrediënt is wederom suiker en de lijst is ook best lang. Ook niet de beste keuze dus.

remia chilisaus

Inproba chilisaus

Deze laatste chilisaus uit dit rijtje is eigenlijk de betere versie van de Remia chilisaus. Ongeveer hetzelfde maar dan met iets meer natuurlijke ingrediënten en een kortere lijst.

inproba chilisaus

Conclusie: hoewel er geen cleane versie te vinden is in de supermarkt, is de AH chilisaus wel de winnaar uit dit rijtje. Het bevat de minste suiker, onnatuurlijke ingrediënten en calorieën en that’s the best we can get. Iets meer tijd? Dan kun je nog altijd zelf een gezonde chilisaus maken.

Eet jij weleens mayonaise en chilisaus en heb je weleens gekeken wat er eigenlijk allemaal in zit? En vinden jullie dit soort ‘wat is gezonder’ artikelen leuk?SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

6 comments

 1. Bob

  Er zijn genoeg (h)eerlijke, gezonde chilisausjes te vinden hoor,
  alleen vind je ze vaak niet in de ah 😉

  Zowel in Nederland als in belgie zijn er gespecialiseerde webshops,
  die zich richten op eerlijke en gezonde alternatieven voor de mainstream shops,
  ook op het gebied van chilisaus (geen toegevoegde zouten, geen toegevoegde suikers, enkel natuurlijke ingredienten, vegetarisch, veganistisch … noem maar op)!

  Ok eerlijk ik geef het toe, je betaald vaak een euro of twee meer voor je potje, maar schocking waar denk je dat de supermartketens op besparen? Juist ingredienten, want het moet opbrengen. En dat heb je nu net niet bij speciaalzaken.

  Wil je kwaliteit dan bedienen we je met een glimlach. Vind je het niet erg dat er aditieven, en goedkope vulmiddelen zoals suiker en vet aan toegevoegd zijn, prima koop bij de supermarkt.

 2. Daria

  Ik kies altijd Yoghonaise in de winkel. Maar volgens mij is het o… er zit yoghurt in dus zal het wel gezonder zijn…. een beetje nep 🙂

  1. Miss Craftsy

   Ja daar had ik ook nog naar gekeken want dat dacht ik ook! Maar daarbij stoppen ze ook heel veel suiker. Pure mayonaise is dan het beste.

 3. Maaike

  Toch wel grappig dat het beide huismerken zijn van de AH die als beste uit de test komen! 🙂

  1. Miss Craftsy

   Ja grappig he! Huismerken zijn vreemd genoeg vaak de gezondste producten voor je

Leave a Reply

Your email address will not be published.