Weekend in Wilsons Promontory: Mount Oberon & Squeaky Beach

Naast het heerlijke klimaat, leuke steden en mooie stranden, is er ook volop geweldige natuur te vinden in Australië, waaronder Wilsons Promontory Nationaal Park.

Wilsons Promontory Nationaal Park, ofwel door Australiërs liefdevol afgekort tot The Prom, is een van de meest populaire parken in de staat Victoria, op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Melbourne. Met meer dan 500 vierkante kilometer aan natuur, kan je je dagenlang vermaken met hikes, spectaculaire uitzichten en zwemmen in de zee. Ik ging een weekend kamperen in Wilsons Promontory en vertel je alles over wat je er kunt doen en zien.

wilsons promontory 20

Darby River

Een van de eerste dingen die we hebben gedaan toen we in het park aankwamen is een stop gemaakt bij Darby River. Darby River is een brede rivier waarlangs je op een zandpad een hike kunt doen. Aan de andere kant, bij Tongue’s Point kun je ook een hike maken naar een uitzichtpunt. Daar zijn we begonnen en hebben we een kleine wandeling naar boven gemaakt. Goed genoeg om de omgeving in ons op te nemen. Alleen voelde het verre van in Australië zijn. Eerder alsof we op de savanne in Afrika waren. Lange grassprieten al dan niet groen en geel gekleurd, hier en daar een tropische boom met haar takken ver uitgespreid en daartussen een kronkelende rivier. Het enige wat ik miste was een tijger of olifant haha.

wilsons promontory 19 wilsons promontory 18

Darby Beach Walk

Aan de rivier kun je dus de Darby Beach Walk lopen. Drie keer raden waar het eindpunt op uitkomt? Via het zandpad langs de rivier loop je op en neer tussen de natuur in. Soms word je verrast door een vergezicht dat ineens opdoemt en sta je versteld over de vele kleuren groen die de natuur bevat. En ja uiteindelijk kwamen we tussen de duinen op een verlaten strand terecht, waar niemand was behalve wij. Voor een populair park vond ik het juist erg fijn dat er niet al teveel toeristen waren, zodat je een wordt met de natuur. Natuurlijk moet je niet tijdens de nationale vakanties gaan. Na een korte strandwandeling zijn we weer teruggelopen, want het waaide stiekem best hard!

Squeaky Beach

Dit is een van de mooiste stranden van het park als je het mij vraagt! Een mooi, breed zandstrand met heel fijn zand waar je via een met bomen omringd zandpad op terecht komt. Vervolgens kom je op een geweldig groot strand uit, waar de golven uit de zee je zachtjes tegemoet komen en je aan de rechterkant grijs rode rotsen. Een geweldige plek voor een lunch dachten wij zo! En waarom het squeaky beach heet? Probeer maar eens te rennen over het droge zand en te luisteren naar wat je dan hoort!

Tidal Overlook

Even verderop kun je de Tidal Overlook hike doen. Misschien dat wij per ongeluk een verkeerde route hebben genomen, maar het kostte ons zo’n 1,5 uur om er te komen. Hoewel het verre van een vervelende route was. Als je bij de start bent zie je rechts boven al een grote rots tussen alle bomen uitsteken. Dat zal je vaker zien. Een grote berg vol met bebossing en dan ineens een rots die uitsteekt. Wij waagden het erop door naar die rots te klimmen voor een mooi uitkijkpunt. Langzaam liepen we naar het topje van de grote rots voor een bijna titanic gevoel haha!

Pillar Point

Vanuit de Tidal Overlook kun je eenvoudig naar Pillar Point lopen. Dit is een uitkijkpunt op granieten rotsblokken vanwaar je een erg mooi uitzicht hebt op Squeaky beach en Norman Bay. En getrakteerd worden op een prachtuitzicht klopt dan ook helemaal! Je zou hier uren op de rotsblokken kunnen zitten of liggen terwijl je mijlenver over zee kunt kijken terwijl de golven tegen rotsblokken aanslaan.

Tidal River

Vanuit Pillar Point kun je ook weer een boswandeling maken langs de Tidal River. Langs deze enigszins bruine rivier loopt een mooi pad waarbij je aan de ene kant over de rivier uitkijkt en zelfs Norman Bay kunt zien en van de andere kant zicht hebt op het groene bos. Hier en daar staan er bomen waarvan het lijkt alsof ze een bosbrand hebben doorstaan door hun grijze kleur. Maar ze hebben juist vuur en warmte nodig om in leven te blijven!

Tidal River Camping Ground

Bij de rivier vind je praktisch de enige camping van het park. Naast zelf kamperen hebben ze ook huisjes waar je kunt verblijven als je niet van kamperen houdt. Ook is er een supermarkt en take away alleen zijn deze maar tot 5 of 6 open, dus houd daar rekening mee! Wij hadden zelf al eten meegenomen dus dat hielp! Het enige nadeel is dat ze nergens watertaps hebben in het park dus zorg ook dat je voldoende water bij je hebt gedurende de dag als je niet op de camping bent! Uiteraard kun je vanaf de camping ook een relaxte wandeling maken langs de rivier en op het strand van Norman Bay.

Mount Oberon

Naast Squeaky beach is Mount Oberon echt een mustsee in Wilsons Promontory. Deze ruim 570 meter hoge berg zou je het hoogtepunt van je Prom trip kunnen noemen. In ongeveer 1 uur wandel je naar de top van de berg. Eerst via een gewone, redelijk saaie weg, maar daarna begint de echte klim via stenen trappen en rotsen. Dat is extra leuk om te hiken! En eenmaal op de top? Dan is het uitzicht fantastisch! Althans dat moet het zijn want wij liepen midden tussen de wolken. Eigenlijk zagen we dus niets tot we verrast werden door moeder natuur en we een glimp kregen van wat het uitzicht eigenlijk had moeten zijn. En daar waren we al heel blij mee!

Wildlife hike

Even nog ten noorden van Darby river in Wilsons Promontory is er een grote parkeerplaats vanwaar je een wildlife trail kunt doen. Een hike op vlak terrein waar je verschillende dieren kunt spotten. Wij werden vanaf het begin al verrast doordat er allerlei insecten als sprinkhanen door en voor onze voeten sprongen. Eng! Verder hadden ze nog emu’s en konden we tot wel een paar meter afstand bij een groep kangaroes komen. Dat was echt geweldig en wat een bucketlist moment!

Genoeg dingen om te doen in Wilsons Promontory!The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.