Wat reizen over de wereld mij heeft geleerd

Op vakantie gaan, cocktails drinken en wat leuke plekken zien: dat is voor de meeste mensen een reis. Maar echt reizen, dat heeft me dingen geleerd die ik anders nooit zou leren.

Reizen voor mij is uit je comfort zone stappen. Dingen doen, zien en ervaren die je anders nooit zou doen. In plaats van thuis zitten in je dagelijkse routine die voor jou vertrouwd is, kies je er nu voor om naar een ander land te gaan. Daar de cultuur te ontdekken, je te omringen met lokale bewoners en je te laten verrassen over alles dat op je pad komt. Dit is wat elk land mij tot op heden heeft geleerd:

Amerika

In 2012 stapte ik voor het eerst, in mijn eentje, op een vliegtuig met een vlucht van meer dan 8 uur richting Philadelphia, om vervolgens een ander vliegtuig te pakken naar Charlotte, North Carolina. Mijn thuisbasis voor die komende 4,5 maand. In de twee jaar ervoor had ik het waanzinnige idee gekregen om tijdens mijn studie mijn minor te volgen in Amerika en na veel geregel en papierwerk was het moment dan zover. Voor de eerste keer op jezelf wonen (okee ik kon nog steeds eten halen in de Student Union en hoefde nauwelijks ‘grote mensen’ dingen te doen) in een ander land met een andere cultuur en taal doet wat met je. Natuurlijk was het veilig op een campus, maar deze ervaring heeft me veel zelfstandiger gemaakt en dit was tevens de eerste keer dat ik echt voor mezelf koos. Wat er uiteindelijk ook toe leidde dat ik een hele andere master koos dan ik van plan was. Ook de Amerikaanse cultuur heeft me een hoop geleerd. Persoonlijk vind ik Amerikanen veel socialer en gastvrijer dan wij Nederlanders en dit was voor mij echt een turning point. Amerika werd mijn tweede thuis en ik ontdekte dat ik veel meer met die cultuur gemeen had dan met de Nederlandse.

Thailand

In 2015 besloot ik om mijn twee weken vakantie in Thailand te vieren. Mijn eerste keer in Azië dus ik bereidde me voor op een cultuurshock. Die kwam echter niet en ik was meteen gefascineerd door dit mooie land. Vaak heb ik langer nodig om een land en cultuur echt te leren kennen, maar deze twee weken hebben een enorme impact op mij gemaakt. Ik wilde een relaxte vakantie zonder veel geregel dus ik reisde door Thailand via een groepstour. Een avontuurlijke reis, want ik deed dingen als snorkelen, van een boot afspringen, wipeout, via een grote touwladder een eiland opklimmen, tuben en nog veel meer. Stuk voor stuk dingen die ik nooit zo snel zou doen maar die mij uit mijn comfort zone hebben gehaald. Ze gaven me een enorme kick en gaven me het gevoel dat ik on top of the world stond. Dat leerde mij om sneller uit mijn comfort zone te stappen en te realiseren dat mijn angst voor dingen soms onjuist is. Een ander moment was het scooteren op Koh Phanghan. Wederom iets wat ik nog nooit had gedaan. Normaal gesproken zou ik enorm stressen over of ik het wel zou kunnen, waar we precies heen zouden gaan en of we wel op tijd terug zouden zijn. Nu reed ik op een scooter tussen twee andere vrienden in en ik volgde gewoon. Ik was carefree en genoot volop van de natuur en omgeving. Ik heb me nog nooit zo ontspannen en zen gevoeld en mijn controlfreak stond even uit. Dat was mijn eerste stap om wat zorgelozer en relaxter door het leven te gaan. Want hoe erg is het nu dat dingen niet perfect of helemaal volgens plan gaan?

eten in wenen

Interrailen door Europa

Op deze trip in de zomer van 2016, reisde ik drie weken per trein door Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Hongarije. In mijn eentje. Nog nooit was ik zo lang in mijn eentje op reis geweest en hoewel ik wist dat ik alleen reizen prettig vind, benauwde me het soms wel eventjes. Maar wat was dit een bijzondere reis. Een reis die me leerde dat Europa vele bijzondere plekken heeft en dat alleen reizen soms grotere verrassingen voor je in petto heeft dan een trip met mensen die je al langer kent. Je doet nieuwe contacten op en ontmoet mensen met een geweldig karakter. Inspirerende mensen die je weer wat nieuws leren, zoals hun visie op de toekomst, over plekken die je nog wilt bezoeken, perspectieven over andere culturen. Dingen die ik nooit geleerd zou hebben als ik niet alleen was gaan reizen.

marokko reis

Marokko

In 2017 ben ik samen met een vriendin de bergen ingetrokken in het Berbergebied van Marokko waar we een week lang bij een arme familie verbleven in the middle of nowhere. We deden daar vrijwilligerswerk terwijl we bijzondere plekken in die omgeving kregen te zien. Deze familie had tot 7 jaar geleden niet eens stromend water en elektriciteit en nog steeds hadden ze niet veel om van te leven en waren ze afhankelijk van hun sinaasappel en olijfoogst die niet altijd vanzelfsprekend is. Het feit dat wij daar gewoon een week mochten wonen en mee-eten en ze ons geld zelfs weigeren, verbaasde mij enorm. Verbazing, omdat wij Nederlanders toch best wel heel erg materialistisch is en we maar dingen blijven kopen omdat we denken dat we er gelukkiger van worden. Maar worden we dat ook echt? Als ik deze familie zie vraag ik me echt af of ik nu zoveel gelukkiger wordt van zoveel spullen.

wat te doen in sevilla plaza de espana

Spanje

In de zomer van 2017 ben ik twee weken in mijn eentje gaan reizen door Spanje, waar ik Malaga, Granada en Sevilla bezocht. Wederom een reis waar ik enorm mooie mensen heb leren kennen. Ik leerde om meer van het leven te genieten, hoe kan dat ook anders met die Bourgondische leefstijl en haar tapas en goede wijn?! Ook was dit mijn keerpunt om weer naar mijn hart te gaan luisteren en dit te volgen. Want die reis heeft mijn beslissing om naar Australië te gaan in gang gezet.

Australië

En dat brengt mij naar de bestemming waar ik nu woon en ben. Melbourne is echt mijn thuis geworden. De ontspannenheid, de gastvrijheid en de levendigheid die je hier in deze stad vindt is onbeschrijfelijk. Ik sprak een andere Nederlandse vrouw die precies hetzelfde ervaart maar het ook niet in woorden kon omschrijven. Deze plek doet iets met ons en we houden ervan. Melbourne heeft mij het gevoel gegeven dat ik thuis ben, dat ik kan zijn wie ik wil zijn en dat niets onmogelijk is. Ik heb geleerd om meer volgens de ‘no worries’ cultuur te leven en om dingen sneller los te laten. Ik geloof zelfs dat ik gelukkiger dan ooit ben!

Reizen doet wat met je! Door mijn reizen ben ik zelfverzekerder geworden, heb ik mezelf op vlakken kunnen ontwikkelen die ik als ik thuis was gebleven nooit voor mogelijk had gezien, ik ben mijn hart gaan volgen, meer openminded en gastvrij geworden, minder materialistisch geworden (hallo backpack met maar 30 kilo voor 1 jaar!), meer zen en ontspannen, de controlfreak is ook minder aanwezig en ik kan dingen meer loslaten. Zonder deze reizen was ik nooit de persoon geworden die ik nu ben en daar ben ik mega dankbaar voor!

 The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.