pcos

Wat is PCOS en haar symptomen

Heb jij al jaren last van acne, heb jij een onregelmatige of geen menstruatie en last van overbeharing? Dan kan het best zijn dat je het PCOS syndroom hebt.

Ik ontdekte dat ik PCOS had doordat ik stopte met de pil. Ik wilde niet meer zoveel hormonen in mijn lijf hebben, maar dat mijn lijf natuurlijk alles zou regelen. Dat is helaas niet het geval en toen werd ik angstig. Met mij komen de meeste vrouwen erachter dat hun menstruatie niet goed werkt als ze stoppen met de pil om bijvoorbeeld zwanger te worden. De pil houdt de menstruatie namelijk kunstmatig in gang.

Wat is PCOS?

PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndrome. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes ofwel cysten (cysteus) voorkomen in de eierstok (ovarium) en dit syndroom komt bij 5 tot 10 procent van de vrouwen voor. Deze cysten onstaan in de meeste gevallen doordat verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd zijn. Hierdoor wordt het rijpingsproces van de eiblaasjes verstoord waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan, ook wel follikels genoemd. De meest voorkomende klacht van PCOS is dat er voor een langere tijd geen eisprong plaatsvindt waardoor je niet menstrueert. Is dit bij jou het geval? Dan is het raadzaam om naar een dokter te gaan en je te laten testen op PCOS middels een echoscopie en bloedonderzoek.

Andere klachten van PCOS kunnen zijn:

    null
  • Acne
  • Overbeharing
  • Overgewicht
  • Kaal worden
  • Hevige menstruatie wanneer deze plaatsvindt
  • Moeite met zwanger worden
  • Verhoogde waarde van de hormonen testosteron, LH en insuline
  • Verlaagde waarde van het hormoon FSH.

De oorzaak van PCOS

Uit onderzoek blijkt dat insulineresistentie en overgewicht de belangrijkste oorzaak is van dit syndroom. Nu heb ik geen overgewicht (meer, wel gehad), maar wel van insulineresistentie, waar ongeveer 90% van de vrouwen met PCOS mee kampt. Wanneer je insulineresistent bent, betekent dat je lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline, iets wat op de langere termijn tot diabetes kan leiden. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuiker ofwel glucose vanuit je bloed opgenomen wordt in je cellen. Het probleem zit hem dan in de opname van je cellen, want je maakt nog wel insuline aan en vaak nog meer omdat je lichaam denkt meer nodig te hebben voor die opname. Om ervoor te zorgen dat je lichaam geneest van deze insulineresistentie, is het heel belangrijk om gezond te eten en geen toegevoegde suikers binnen te krijgen.

Hoe behandel je PCOS?

Voor vrouwen zonder zwangerschapswens is de beste behandeling volgens de regulieren geneeskunde om aan de pil te gaan of een Mirena spiraaltje te plaatsen. Wil je dat niet of wil je graag zwanger worden? Dan kan een behandeling met clomifeen aangeraden worden. Bij deze behandeling zal 80% van de patiënten een eisprong krijgen. Werkt dat niet, dan kan een hormoonbehandeling met injecties werken. Mocht dit ook nog niet werken dan kan een kijkoperatie nog werken, welke LEO genoemd wordt. Hierbij worden de blaasjes aan het oppervlak van je eierstokken doorgeprikt waardoor de hormonen weer in balans komen en een eisprong kan ontstaan.

Ik kies er echter voor om op natuurlijke wijze mijn PCOS te helen. Dit doe je voornamelijk met een bepaald eetpatroon dat uit veel eiwitten en vetten bestaat en minder koolhydraten en de juiste supplementen. Hoe ik dit doe, zul je binnenkort lezen.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.