loslaten

Waarom je zoveel moet in het leven en hoe je dit kunt loslaten

Tegenwoordig moeten we heel veel: gezond eten, veel sporten, een druk sociaal leven hebben, uitblinken op het werk en ook nog eens actief bijdragen in je omgeving, op social media en het nieuws volgen. Maar moet dat ook allemaal? Tijd om te leren loslaten!

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.

En loslaten is erg moeilijk. En als iemand het kan weten, ben ik het wel, want ik ben ik kei in zoveel mogelijk dingen doen, vasthouden en doorzetten. Maar dat houd je niet vol en is ook verre van gezond. Als er iets is wat ik de afgelopen tijd heb geleerd is dat niets moet, maar dat je de dingen doet omdat je ze graag wilt doen. Om niets te plannen en er maar even te zijn, te doen wat goed voelt en de rust te pakken wanneer je die nodig hebt. Of juist omdat het kan.

teveel dingen moeten

Luister naar je gut feeling

En misschien mijn belangrijkste les? Luisteren naar jezelf. Maar echt luisteren naar jezelf. Niet naar wat anderen zeggen, of wat door de maatschappij opgedragen wordt, maar echt luisteren naar je gut feeling? Wat geeft die aan en waar voel je je goed bij? Het grappige is dat mijn gut feeling altijd gelijk heeft, maar dat ik er niet altijd naar luister, het wegstop. Want het is toch logisch dat je je best doet om te blijven presteren op je werk? Je moet toch hogerop komen? Je moet toch de goede vriendin uithangen? Je moet toch elk weekend leuke dingen gaan doen? Of, als ik dan wel weet dat mijn gut feeling gelijk heeft, zoals bijvoorbeeld een keer een weekend helemaal niets plannen, ik het toch niet kan loslaten. Want het is uiteindelijk toch veel leuker om iets te doen? En wat zullen anderen wel niet denken als ik alleen maar op de bank lig series te kijken het hele weekend? Herkenbaar?!

Stop met dingen moeten

Mooi, want dan is het nu tijd om los te laten. Om los te laten dat je niet alles moet kunnen doen of overal goed in bent. Dat ben je niet. Je bent niet perfect, jij bent jij en dat is al goed genoeg. We leven op dit moment in een maatschappij waar het lijkt alsof je heel veel moet en alsof je moet blijven presteren, maar als je hier niet gelukkig van wordt, zal je hiermee moeten stoppen. Je leeft maar een keer en je leeft voor jezelf, dus doe dat dan ook! En ja, soms mag je daar best een tikkie egoïstisch voor zijn. Maar geloof me, dingen loslaten, dingen niet meer moeten, en juist dingen doen waar jij echt gelukkig van wordt, maakt je zoveel minder gestrest, gevangen en het geeft zoveel meer rust en blijheid.

volg je intuitie

Hoe leer je loslaten?

Maar hoe kun je dat nu het beste doen? Loslaten is een proces dat misschien wel jaren kan duren. Ik ben er ook nog lang niet, maar ik pas wel de volgende dingen toe om hierin te groeien. Iedereen is verschillend, dus kijk wat voor jou fijn aanvoelt en doe ze niet omdat het moet ;):

  • Schrijf je gedachten op. Hiermee wordt die warboel in je hoofd veel rustiger en weet je beter wat je wilt en waar je op dat moment aan toe bent. Dat werkt ook als je ergens gestrest over bent of ergens tegen op ziet. Schrijf op wat je dwars zit of schrijf vast het gesprek uit dat je gaat hebben met dat wat je wilt zeggen. Daarmee sta je ook meteen zekerder in je schoenen.
  • Mediteer. Dat is voor je weggelegd of niet. Voor mij is het een manier van rust, om mijn gedachten te kunnen ordenen en even in mezelf te keren, waardoor die gut feeling ook een meer prominente plek krijgt.
  • Stel je doelen en actiepunten. Schrijf op wat jij graag wilt bereiken, doen en waar je voor staat. Daarmee wordt het veel duidelijker wie jij bent en wat jij echt leuk vindt om te doen. De rest van de dingen die je nu doet, die hoef je dan ook niet meer te doen. Dat scheelt veel tijd en geeft je veel rust.
  • Stop met moeten. Hoewel je dus doelen hebt gesteld en je deze in kunt plannen, is het niet zo dat je niet dit per se moet gaan doen. Ik vind bloggen echt heel tof en dat is mijn passie, maar zodra ik er tegenop zie om te gaan schrijven, dan doe ik dit ook niet. Daarmee wordt bloggen alleen maar meer frustrerend en ga ik van een passievolle hobby een moetje maken. Als je je dag niet hebt, push jezelf dan ook niet om teveel te doen. Heb je een goede en energieke dag? Haal er dan alles uit wat erin zit en ga die leuke dingen doen!
  • Ontwikkel jezelf. Om te kunnen loslaten, moet je natuurlijk ook leren hoe je dat moet doen. Dat kan door dit artikel te lezen, door er met vrienden of een gespecialiseerd persoon over te praten of door jezelf te ontwikkelen via zelfhulpboeken. Zo heb ik Loslaten van Jan Wolter Bijleveld en Ingeborg Deana gelezen. Een boek over allerlei herkenbare ‘moetjes’ die heel realistisch zijn geschreven, hetzij met een luchtige en grappige insteek. Hierdoor ga je jezelf heel erg snel realiseren dat het toch wel erg gek is om inderdaad zoveel te moeten. Van het moeten hebben van een perfect ingericht IKEA huis, (terwijl hun advertenties totaal niet realistisch zijn en je echt de tijd niet hebt om altijd alles netjes te organizen) tot aan je telefoon moeten opnemen terwijl je net met iemand staat te praten (en dat dat dan gewoon geaccepteerd wordt, terwijl wanneer iemand je in real life je tijdens een gesprek stoort, vreemd is).

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Dan ga ik nu vrolijk verder met loslaten. Zoals dat het gewoon goed is zoals dit artikel is geworden in plaats van dat het perfect ‘moet’ zijn ;). Zie? Jij komt er ook wel! En lees zeker even dat boek, niet alleen heel interessant, maar ook goed voor je lachspieren. Hoef je die dag ook niet meer te sporten!SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.