gestopt met de pil

Waarom ik gestopt ben met de pil

Inmiddels ben ik al enige tijd gestopt met de pil en wil ik graag met jullie delen waarom ik ben gestopt en welke voordelen dit voor mij met zich mee heeft gebracht.

Als sinds ik 12 jaar oud ben slik ik de pil. Dat is begonnen omdat ik al op vroege leeftijd mijn menstruatie kreeg die onregelmatig was en ik had last van hele heftige acne. Daarom werd ik aan de Diane pil gezet, alles werd opgelost en dat was dat. Zoals je misschien wel weet was de Diane pil jaren geleden in het nieuws van vrouwen die er ziek van werden en er zelfs aan overleden. Sinds het moment van overstappen op de pil begon bij mij de acne ellende weer. Het enige wat beter was is dat ik niet meer zoveel last had van mood swings en emotionele buien.

In de jaren erna kreeg ik veel last van acne, voelde ik me nog steeds niet fijn. Doordat ik ook een traag werkende schildklier heb en een paar maanden geleden erg ziek werd, wist ik dat er verandering moest plaatsvinden. Ik had last van een hormonale disbalans en het slikken van de pil met nog meer hormonen draagt daar niet aan bij. Ik wilde zo weinig hormonen binnen krijgen en mijn lichaam helen.

Wat er gebeurd als je stopt met de pil

Maar wat gebeurt er nu als je stopt met het slikken van de pil? Uiteraard stop je met het slikken van kunstmatige hormonen. Eigenlijk hebben deze kunstmatige hormonen een groot deel van je lichaam geregeld en heeft je hormoonhuishouding die je voortplanting regelt in de tussentijd stil gestaan. Als je dus stopt met het slikken van de pil, moet je eigen lichaam weer aan de slag. Afhankelijk van jouw lichaam kan het 6 maanden tot een jaar duren voordat alles weer normaal werkt. Als je bijvoorbeeld al een onregelmatige menstruatie had voordat je aan de pil begon, dan kan het zomaar even duren voordat je menstruatie goed en wel terugkomt.

Puistjes

Een van de redenen waarom ik aan de pil begon was mijn heftige acne. Toen ik veranderde van pil en minder hormonen slikte werd het alweer erger, en toen ik helemaal stopte kwam het ook weer terug. Een nachtmerrie van elke vrouw na haar tienerjaren. Zodra de kunstmatige hormonen uit je lichaam zijn en je hormonen weer in balans zijn moet je huid weer opklaren. Bij mij is dat nog niet helemaal het geval tot nu toe, maar mijn hormonen zijn ook nog niet helemaal in balans. Let wel: met het eten van zuivel en vlees krijg je ook hormonen binnen, dus wanneer je lichaam daar extra gevoelig voor is, probeer dan om dit ook niet te eten.

Je gewicht

Je kunt je vast wel herinneren dat je wat kilo’s aankwam nadat je begon met het slikken van de pil. Dit komt doordat je meer vocht vasthoudt dankzij de veranderende hormoonhuishouding. 1x raden wat er gebeurd als je stopt met de pil? Yes, je laat het vocht los en kan daarbij wat gewicht verliezen, hoewel dit wel even kan duren. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je meer de behoefte hebt gezonder te eten omdat een vrouw van nature gezond wil eten om zwanger te raken. Dit draagt natuurlijk ook bij aan gewichtverlies en je zal dit merken vooral aan je benen en buikstreek. Er is ook een keerzijde. Door de veranderende hormonen kun je ook hele erge eetbuien krijgen wat er natuurlijk voor zorgt dat je meer binnen krijgt dan je nodig hebt.

Meer grip op PMS

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Als je eigen lichaam de boel weer overneemt, kan PMS in haar ergste vorm terugkomen. Denk aan meer buikkrampen, hoofdpijn, opgezwollen borsten en meer bloedverlies dan je gewend was. Dit is geen leuke ontwikkeling. Wat ik persoonlijk wel merk is dat doordat ik nu geen kunstmatige pil meer slik, ik veel minder last heb van emotionele (huil)buien en moodswings, die ik wel had toen ik de pil slikte en met name net voordat ik mijn menstruatie kreeg. Dat klinkt vast bekend: het kom niet bij me in de buurt want ik ben chagrijnig en geef me alle chocolade die je hebt mood. Totaal weg en ik ben vrolijker dan ooit. Hoewel je die chocolade me altijd mag komen brengen.

Andere lichamelijke veranderingen

Als vanzelfsprekend verandert er ook het een en ander als je geen kunstmatige hormonen meer slikt. Als je eigen hormoonhuishouding weer op gang komt, zal ook je libido verhogen. Logisch natuurlijk, want je lichaam is erop gemaakt om zwanger te raken. Deze verandering kan je natuurlijk niet als vervelend beschouwen. Verder kan je ook random buikkrampen krijgen die aanvoelen alsof je je maandelijkse menstruatie hebt, maar dit zou te zijner tijd ook weer weg moeten gaan als je deze krampen ervaart. Een andere verandering is dat je borsten voller zijn geworden door de pil. Stop je ermee, dan zullen je borsten waarschijnlijk wat kleiner worden. Ook kan het zijn dat ze meer gevoeliger zijn.

Wat is er gebeurd sinds ik ben gestopt met de pil?

Het stoppen met de pil heeft voor mij mentaal gezien enorme vorderingen gemaakt en het geeft me een fijner gevoel om meer controle te hebben over mijn eigen lichaam. Lichamelijk merk ik dat het lang duurt voordat mijn hormonen weer in balans komen. Ik heb nog steeds last van puistjes en de menstruatie werkt ook nog niet naar behoren, ik ben namelijk na 6 maanden nog niet ongesteld geworden. Ik wil hier heel open over zijn omdat ik niet wil zeggen dat alles alleen maar positief is. Ik vind het namelijk best een eng idee dat het zo lang duurt, want dat geeft aan dat er toch iets mis is met je lichaam. Ik geloof er wel in dat mijn lichaam alles weer aankan maar gewoon wat tijd nodig heeft.

Hopelijk heeft dit artikel je een beetje geholpen als je zelf twijfelt om met de pil te stoppen. Mocht je nog vragen hebben of meer willen weten, plaats gerust een reactie of stuur me een mailtje of deel jouw eigen verhaal hieronder.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.