vegan lasagne

Vegan lasagne

Een lasagne zonder vlees, gluten en zuivel, is dat dan nog wel een lasagne? Jazeker wel en deze vegan lasagne is echt de beste niet kazige lasagne die ik ooit op heb!

Wat heb je nodig? (voor 1 schaal)

  • 2 cups geweekte cashewnoten
  • 1 cup amandelmelk
  • 1 el nutritional yeast
  • 1 tl zout
  • 1 el appelazijn
  • 2 blikken gezeefde tomaten
  • 1 zoete aardappel
  • 1 cup gedroogde rode linzen
  • 1 rode paprika
  • 1/2 el knoflookpoeder
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2,5 cups water
  • 1 cup geweekte cashewnoten
  • 250 gram tofu
  • 2 cups spinazie
  • 1 el basilicum
  • 1 tl knoflookpoeder
  • peper en zout
  • 2 el nutritional yeast
  • 1 pakje glutenvrije lasagnebladen
vegan lasagne 2

Hoe maak je de vegan lasagne?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes.
  • Bak deze aan met de knoflook, italiaanse kruiden, paprikapoeder en komijnpoeder in een pan en roerbak het voor 5 minuten.
  • Voeg nu ook de linzen toe met het water en kook voor 10 tot 15 minuten.
  • Snijd ook de paprika klein en voeg deze samen met de gezeefde tomaten toe aan de pan.
  • Laat alles koken voor 5 tot 10 minuten.
  • Voor de kaassaus mix je de 2 cups geweekte cashewnoten met het zout, nutritional yeast, appelazijn en amandelmelk in een blender tot een gladde saus.
  • Voor de spinazie ricotta mix je de 1 cup cashewnoten met de knoflook, zout en peper, nutritional yeast in een blender totdat je een kruimig geheel krijgt.
  • Voeg hieraan de tofu, spinazie en basilicum toe tot je een fijne en kruimige ricotta krijgt.
  • Maak de lasagne door achtereenvolgens lagen te maken in een ovenschaal van de tomatensaus, lasagnebladen, ricotta, tomatensaus, kaassaus, lasagnebladen, ricotta, tomatensaus, kaassaus, lasagnebladen en tomatensaus.
  • Houd een halve cup kaassaus over voor de topping.
  • Doe aluminiumfolie over de lasagne en bak dit voor 30 minuten in de oven.
  • Haal de folie na het bakken eraf, doe de overige kaassaus erover en bak de lasagne nog eens 20 minuten in de oven.

Een vegan lasagne. Is dat nu lekker? Ik eet vrijwel altijd vegan of paleo, maar in elk geval gluten en zuivelvrij. Nooit geen kaas of normale pasta. Voor mij is dat heel gewoon, maar hoe is dat nu om vegan lasagne te eten voor iemand die nog nooit een vegan Italiaanse maaltijd op heeft? De reactie: wooooow dit is echt mega lekker?! Ik kan niet geloven dat je dit zo hebt gemaakt, hoe bijzonder is dit?! Deze lasagne bestaat uit drie verschillende lagen met daarbij lasagnebladen. De eerste is een marinarasaus van tomaten en met heel veel groenten zoals linzen, zoete aardappel en paprika. Daarnaast is er een spinazie ricotta en een kaassaus. Zorg met deze ‘kazen’ ervoor dat je de cashewnoten een paar uur van tevoren weekt in wat warm water zodat ze zachter worden en beter gebruikt kunnen worden in de sauzen.

vegan lasagne 3

Je begint de vegan lasagne met de tomatensaus. Maar voor je hiermee begint verwarm je eerst de oven voor op 180 graden. De saus maak je door de zoete aardappel eerst te schillen en daarna in kleine blokjes te snijden. Roerbak deze voor ongeveer 5 minuten in een pan met wat kokosolie en voeg daarna de linzen toe met het water en de kruiden zoals knoflook, italiaanse kruiden, komijn- en paprikapoeder. Laat dit alles zo’n 10 tot 15 minuten koken en op smaak komen. Snijd ook de paprika in kleine stukjes en voeg deze dan toe samen met de gezeefde tomaten. Laat dit alles nog 5 tot 10 minuten doorkoken.

Maak nu de kaassaus door alle ingrediënten hiervoor in een blender te doen. Hiervoor doe je de 2 cups geweekte cashewnoten in de blender samen met de nutritional yeast, amandelmelk, zout en appelazijn. Blend alles tot een mooie gladde saus. Tenslotte maak je de spinazie ricotta door 1 cup geweekte cashewnoten in een blender te doen samen met de nutritional yeast, peper en zout en knoflook. Hier krijg je een kruimige constructie van en daarna kan je de tofu, spinazie en basilicum toevoegen om de spinazie ricotta compleet te krijgen.

Voor de lasagne vet je een ovenschaal in waarmee je alle lagen kunt gaan maken. Zet eerst een halve cup kaassaus apart die je later nog gaat toevoegen. Bouw dan de lasagne als volgt op: begin met de tomatensaus gevolgd door lasagnebladen, ricotta, tomatensaus, kaassaus, lasagnebladen, ricotta, tomatensaus, kaassaus, lasagnebladen en tomatensaus. Doe aluminiumfolie over de ovenschaal en bak de lasagne voor 30 minuten. Als hij klaar is haal je de folie ervan af, doe de overige kaassaus erop en stop de lasagne nog eens 20 minuten in de oven.

Join the LTE Newsletter!

Do you want to live your best life yet and work on that every single day? Let me help you! Subscribe to my newsletter and receive actionable & inspiring steps to reach your highest potential.



Leave a Reply

Your email address will not be published.