Tips voor soloreizen

Soloreizen is iets wat veel mensen afschrikt en ze niet (meteen) zullen doen. Toch hoop ik dat je open staat voor dit artikel en deze tips in je opneemt.

De reden voor dit artikel komt eigenlijk doordat ik deze discussie voerde met iemand die soloreizen nooit van haar leven zou doen. Zij reist bijvoorbeeld bijna nooit met de trein en voelde zich oncomfortabel op onbekende plekken, terwijl ik van nature de trein in stap en meteen zie waar ik naartoe ga.

Hoe ik ben gegroeid na soloreizen

En dat vond ik ook wel een grappige ontdekking bij mijzelf. Doordat ik al meerdere keren in mijn eentje heb gereisd op plekken waar ik de stad en taal niet ken, ben je altijd op jezelf aangewezen en zoek je naar oplossingen. Bij het openbaar vervoer weet ik dus meteen waar ik moet kijken om mijn route te vinden en heb ik meteen door welke trein of vervoersmiddel voor mij bedoeld is. En op onbekende plekken lukt het me vaak genoeg ook om uit te vogelen hoe ik van A naar B kom. Natuurlijk helpt mijn richtingsgevoel daar ook bij, maar zeker de ervaring die ik tijdens mijn reis heb opgedaan. 

Een onvergetelijke ervaring

En daarnaast is het gewoon een onvergetelijke ervaring. Je kan je vakantie inplannen zoals jij wilt, de omgeving in je opnemen, jezelf beter leren kennen en genieten van alles wat je meemaakt. Natuurlijk kan veiligheid en eenzaamheid een issue zijn, de truc is echter om je gewoon altijd onder de mensen te begeven en naar plekken te gaan die veilig zijn voor backpackers en natuurlijk goed op jezelf te letten. In dat geval loop je net zoveel risico als dat je thuis blijft en heb je wel die unieke ervaring in je pocket!

eten in wenen

Hier zijn mijn tips om als soloreiziger veilig en leuk op reis te gaan:

  • Reisschema bepalen. Kijk hoe en hoe lang het duurt om van het vliegveld of station naar je accommodatie te komen. Ik vind het altijd fijn om een screenshot te maken van de route en reisschema zodat ik altijd weet hoe ik moet reizen ook al heb ik geen internet of iemand aan wie ik het kan vragen. En als je met de taxi gaat, zorg dat je het tarief van tevoren weet en om een voorafgestelde ritprijs vraagt zodat je niet afgezet wordt.
  • Boek je accommodatie. Boek van tevoren al een hostel, in elk geval voor de eerste nachten. Ik boek ze meestal wel voor de hele reis, omdat ik nog niet maandenlang ben gaan backpacken. In dat geval heb ik sowieso een plekje om te slapen, weet ik dat ik waarschijnlijk in een fijn en leuk hostel zit en heb ik mensen om me heen om mee op te trekken. Zorg er ook voor dat er 24 uurs receptie is zodat je altijd kunt aankomen als je vertraging hebt.
  • Vertrouw op je intuïtie. Reis op je intuïtie. Als het niet goed voelt, dan is het waarschijnlijk ook niet zo en besluit dan om iets anders te doen. En vertrouw er echt op. Je gevoel weet wat het moet doen!
  • Begeef je in open plekken met mensen, vooral als het donker is.
  • Zorg dat je normale kleding draagt die binnen de cultuur past zodat je gemakkelijk blend en er niet uit ziet als een toerist.
  • Probeer om met een doel te lopen en met zelfvertrouwen.
  • Sla belangrijke documenten goed op en laat vrienden en familie regelmatig weten waar je uithangt.
  • Zorg dat je van tevoren weet waar je heen gaat zodat je niet over mappen heen hoeft te turen. Goede tip: Google Maps is je beste vriend. Wil je toch de richting vragen? Zeg dan: kunt u mij de weg wijzne naar X? Ik heb daar met een vriend afgesproken.
  • Als je alleen gaat eten, kies dan voor een cafe, praat met de staff, eet aan de bar of pak er een boek bij.

En ben jij al overtuigd om te gaan soloreizen?

BewarenThe secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.