zelfliefde

Tips om liever voor jezelf te zijn

Moet je teveel van jezelf? Doe je dit weer eens niet goed? Wees eens wat liever voor jezelf! En dit is hoe:

Waarom ben ik nu alweer vergeten om de wasmachine aan te zetten? Ach, en ik wilde mijn moeder nog succes wensen voor haar afspraak bij de dokter. Vergeten, stomkop! Of draaf je de hele dag maar door zonder een moment pauze en dan alsnog tegen jezelf zeggen dat je harder had moeten werken omdat je niet alles af hebt?

Waarom ben je zo hard voor jezelf? Wat maakt het dat je altijd maar moet doordraven, überhaupt zoveel dingen van jezelf moet? Denk er eens over na welke reden je hebt om zo streng voor jezelf te zijn. En ook: wat als je dit zou zien bij een goede vriendin van je? Zou je haar ook zo streng toespreken als ze een keer vergeten is haar moeder te bellen, zelfs als het vaker voorkomt? Nee toch?! Dus wat is de reden dat je het wel bij jezelf doet?

Accepteer de dingen die je verkeerd deed

Je hoofd zit nu vast vol met negatieve dingen over jezelf die je anders had willen doen. Het ding is: het is nu eenmaal gebeurd. Het ligt in het verleden en dingen in het verleden kun je nu eenmaal niet meer veranderen. Richt je in plaats van op het nu. Wat kan ik nu doen om te voorkomen dat je die fout niet opnieuw gaat maken? Wat kan ik leren van de situatie die zich heeft voor gedaan? En ook: vertrouw erop dat je in die situatie het beste hebt gedaan wat je kon. Wellicht was je bij de genoemde voorbeelden afgeleid. Omdat je in je hoofd de presentatie die je wilde doen aan het voorbereiden was. Of omdat je net een gesprek hebt gehad met je partner of kinderen dat je aan het verwerken was. Of je was gewoon lui. Er zijn een miljoen redenen waarom je niet hebt gedaan wat je wilde doen. Maar op dat moment heb je het beste gedaan wat je kon doen want anders had je wel iets anders gedaan, toch?

Zie het als een leermoment

Zoals ik al zei, kan je een vervelende situatie waarop je jezelf de grond in duwt, beter zien als een leermoment. Want waarom ben je hier nu zo negatief over? Wat kan je in plaats doen om wat liever voor jezelf te zijn? Wat kan je een volgende keer beter doen? En wil je die was nog wel doen en je moeder bellen, zet dan een herinnering met alarm in je telefoon op een moment waarop je weet dat het je wel beter uit komt. Problem solved!

Neem wat meer me-time

Zodra ik merk dat ik mezelf alleen maar aan het neerhalen ben, weet ik dat ik wat liever voor mezelf moet zijn. Als ik dat niet doe raak ik alleen maar meer gestresst en uit ik dat ook op andere mensen. Kortom ik word niet alleen een minder leuk persoon voor mezelf, maar ook voor anderen. In dit soort situaties is het beter om een rem op jezelf te zetten en even een break te nemen en de dingen te doen waar jij blij van wordt. Misschien is dat wel een goed boek lezen, lekker in je eentje een serie kijken, een bad nemen, mediteren of een goede workout eruit knallen. Wat is het waar jij blij van wordt en ga dat doen!

Accepteer ook dat je nog meer fout gaat doen in de toekomst

Je kan niet in de toekomst kijken en dat zou je ook niet moeten doen, want je weet nooit wat er gaat komen. Het heeft dus geen zin om tijd te investeren in iets waar je geen controle over hebt. Beter is het om te accepteren dat je in de toekomst nog steeds fouten zult maken. Want fouten maken is natuurlijk. Iedereen doet het, ja echt waar! Zie fouten als leermomenten en groei van elke fout die je maakt. Als een baby bij de eerste keer vallen nadat deze probeert te lopen al opgeeft, dan was hij nooit ver gekomen. Jij zult nog wel vaker vergeten iemand te bellen of een wasje te draaien. That’s life! Accepteer dat je fouten zult maken en dat dit okee is omdat jij altijd je best doet!

Je bent goed zoals je bent

Lastig is het om helemaal goed te onderzoeken waarom je zo streng bent voor jezelf. Waarom wil je zo graag veranderen? Zijn die slechte kwaliteiten die je hebt echt zo slecht en wat is de reden daarvoor? Zoals ik al zei is niemand perfect en het kost eindeloos veel energie als je telkens moet opleven naar een persoon die je nog niet bent. Als ik dit ben, dan ben ik goed genoeg. Als ik die 10 kilo afgevallen ben, dan ben ik een tof persoon. Is dat echt zo? Want ik kan je vertellen, toen ik die 10 kilo afgevallen was, voelde ik me nog steeds niet on top of the world. Het is de mindset die ertoe doet, de acceptatie. In plaats van je te focussen op de dingen die je wilt veranderen en die niet goed zijn, richt je in plaats daarvan op het omarmen van de dingen die je misschien niet zo leuk vind aan jezelf en zeg hardop: ik ben goed zoals ik nu ben. Is dat niet heel bevrijdend? Heb je hier nog moeite mee, herhaal het dan zo vaak mogelijk op een dag en voel de groei die je doormaakt. You can do it!The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.