effectiever te leren

Tips om effectiever te leren en te studeren

Nieuwe dingen leren en bestuderen, wie houdt daar nu niet van? Maar een paar uur later, lijk je alles wat je gelezen hebt al vergeten te zijn. Hoe kun je nu zo effectief mogelijk studeren en dingen onthouden? Check deze tips om effectiever te leren!

Dit kan je doen om effectiever te leren

Nu ik weer begonnen ben met studeren, lijk ik weer een beetje vergeten te zijn hoe het is om weer in de schoolbanken te zitten. Of je nu student bent, een cursus volgt of gewoon dingen wilt leren voor je werk of privé, het is altijd handig om deze tips op te volgen om effectiever te leren én ze ook onthoudt!

Probeer deze geheugentrucjes

Het is niet voor niets dat ezelsbruggetjes en afkortingen goed werken. Nooit op zondag werken is een gemakkelijke om noord, oost, zuid en west te onthouden en ‘t Kofschip is een oude bekende om erachter te komen of een voltooid deelwoord met een D of T moet eindigen. Een andere techniek die ik gebruik is door de tekst hardop te lezen. Hierdoor luister én kijk je waardoor je brein informatie beter opslaat. Daarnaast is het ook een goede methode om te zien of je spelfouten hebt gemaakt. Het oplezen in plaats van alleen lezen maakt een groot verschil!

Blokkeer afleidingen

Dit is waarschijnlijk wel een van mijn grootste boosdoeners bij het niet effectief studeren. Ik word te snel afgeleid. Als ik ga studeren zorg ik er dus voor dat ik naar de wc ben geweest, genoeg water bij me heb en mijn telefoon op vliegtuigstand staat, zodat ik me niet hoef af te vragen of ik berichtjes heb gemist en last krijg van FOMO. Ik zorg ervoor dat ik alles heb wat ik nodig heb, en alles wat ik niet nodig heb uit mijn zicht leg. Dan doe ik mijn oortjes in en gaan met die banaan! Als dat niet helpt om effectiever te leren?

Leer het aan iemand anders

Een van de beste methodes om te achterhalen of je snapt wat je zojuist hebt geleerd is door het aan iemand anders te vertellen en uit te leggen. Dit is de beste manier om de stof die je zojuist hebt gelezen in eigen woorden te omschrijven. Een andere stap om effectiever te leren is door in eigen woorden een samenvatting te schrijven. En is er niemand aanwezig? Vertel het dan gewoon aan jezelf!

Structuur en organiseer

Structuur werkt voor mij heel erg goed. Het begint natuurlijk bij een goed overview krijgen van wat er van je verwacht wordt als student en wanneer je deadlines zijn. Vanaf dan kan je precies plannen wat je moet doen, hoeveel tijd je ervoor nodig hebt en wanneer je dit kunt doen.
Maak een kalender en een to do list. Pas wel op dat je niet teveel in een keer wilt doen, want een overload aan informatie kan je brein niet aan. Ook het organiseren van je aantekeningen is een goede. Dik gedrukte kopjes maken en opsommingen zorgt ervoor dat je een overzichtelijk geheel hebt en dat maakt het ook eenvoudiger voor je brein om informatie op te slaan.

Studeer, slaap, repeat

Om lekker te studeren heb je voldoende slaap nodig, dat hoeft niemand je te vertellen. Maar wat ook werkt om effectiever te leren is herhaling. Wil je iets in je hoofd stampen zoals je vroeger je woordjes leerde of de Duitse uitgangen? Dan herhaalde je dat tot je erbij neerviel. Herhaling is key bij effectief leren. Je kan stampen, maar je kan ook dingen lezen, horen en zichtbaar maken door de stof te tekenen in de vorm van bijvoorbeeld een infographic. Door je zintuigen te prikkelen en je de leerstof op verschillende manieren herhaalt, leer je effectief. En wil je meer hulp bij het herhalen van je studiestof? There is an app for that! Apps als Flashcards+ en StudyBlue kun je gebruiken om flashcards te maken en overal te studeren.SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.