sportschool of thuis sporten

Thuis sporten vs. sporten in de sportschool

De meningen zijn altijd verdeeld: sommige zweren bij sporten in de sportschool en doen liever thuis sporten. Wat is nu beter en waarom? Yes je hebt een doel gesteld: je gaat meer sporten of beginnen met sporten. Good on you en lekker bezig! Natuurlijk kun je voor een bepaalde sport kiezen die je heel leuk lijkt, maar je kunt natuurlijk ook fitnessen, yoga doen, dansen en hardlopen. En dit kan zowel in een sportschool of bij een sportclub, maar ook thuis. Maar waar kies je nu voor en wat past het beste bij jou? Ik stop thuis sporten en de sportschool in de boksring en laat ze tegen elkaar strijden.

Waarom sporten in de sportschool?

 • Motivatie natuurlijk. Als je geld uitgeeft aan de sportschool is het zo zonde als je er dan geen gebruik van maakt. Weggegooid geld noem ik dat. Doordat je jezelf commit aan een sportschool en daar maandelijks geld aan uitgeeft, zorgt dit voor een extra motivatie om ook echt te gaan sporten.
 • Veel variëteit. In de sportschool heb je veel verschillende apparatuur aanwezig waar je gebruik van kunt maken. Je kunt jezelf afpeigeren op de loopband of crosstrainer of gebruik maken van de gewichten. De mogelijkheden zijn eindeloos! En vaak hebben sportschool ook klassen waar je gebruik van kunt maken. Ideaal!
 • Focus. In de sportschool kun je maar 1 ding: sporten. En dat betekent dat je minder snel afgeleid raakt dan wanneer je thuis zou gaan sporten. Geen rotzooi in je huis of dat mailtje dat je nog moest versturen, alleen maar lekker sporten.
 • Energie. Omdat je in de sportschool staat met vele andere mensen, kan je hieruit ook motivatie halen. Als je ziet dat mensen echt alles uit hun workout halen, is het bijna onmogelijk om daar zelf geen energie van te krijgen en volledig voor de workout te gaan.

sporten in de sportschool

De nadelen van een sportschool

 • Het kost veel tijd. Je moet je tas en je spullen pakken, je moet erheen, omkleden en weet ik wat nog veel meer om ervoor te zorgen dat je lekker aan de slag kunt. En als je aan klassen gebonden zit, moet je er ook nog eens om een bepaalde tijd zijn.
 • Het geld. Obviously kost het je natuurlijk geld om in een sportschool te mogen sporten. Maar als je op vakantie bent of een keertje echt echt echt geen zin hebt, dan is het natuurlijk zonde van je geld, laat staan als je er helemaal geen gebruik van maakt.
 • De mensen. Ik persoonlijk vind het niet fijn om met zoveel mensen in een ruimte te gaan staan zweten. Alsof iedereen naar je kijkt en je niet lekker je ding kunt doen. Natuurlijk is dat voor iedereen verschillend, ik sport gewoon graag in mijn eentje.

Waarom thuis sporten?

 • Sporten wanneer je wilt. Als je thuis sport heb je totaal geen last van wanneer de sportschool open is, kan je er altijd een workout in je drukke schema insqueezen en hoef je ook niet op en neer te reizen naar de sportschool. Nope, sportkleren en -schoenen aan en gaan! Je kan de sporten wanneer je wilt en hoe lang je maar wilt. Zo sport ik altijd voordat ik ga werken en dan is de sportschool niet eens open.
 • Thuis sporten is veel goedkoper. Als je gaat hardlopen is het belangrijkste om goede schoenen te hebben. Als je gaat fitnessen kan je je eigen lichaam als gewicht gebruiken, maar een matje en dumbbells zijn ook heel fijn om te hebben. En heb je veel ruimte in je huis? Dan kan je ook sportapparatuur aanschaffen zoals bij Beter Sport. Dat is misschien duur in de aanschaf, maar zonder lidmaatschapgeld heb je er wel je hele leven plezier van!
 • Variëteit. Hoewel je in de sportschool veel dingen kunt doen, kan dat thuis ook. Je kunt gaan hardlopen, dansen, yoga en pilates doen en verschillende HIIT, krachttraining en cardioworkouts volgen via YouTube en verschillende apps. Er zijn zoveel workouts en video’s te bekijken dat je voorlopig wel even vooruit kunt ;).

thuis sporten

De nadelen van thuis sporten

 • De ruimte. Je hebt niet zo heel veel ruimte om te sporten. Dat kan, maar als je buiten gaat hardlopen is dat geen excuus. En op dit moment train ik in een kleine ruimte waar ik net een matje kwijt kan en dan nog een beetje ruimte over heb. Hoe klein je ruimte ook is, wees creatief en workout.
 • Excuses. Als je geen stok achter de deur hebt om te gaan sporten en naar de sportschool te gaan, is het heel makkelijk om je workout te skippen. Als je thuis sport, is het heel belangrijk om veel motivatie te hebben en lekker actief te zijn. Herinner jezelf eraan waarom je dit doet.
 • Saai. In de sportschool is het elke keer anders en heb je meer ruimte en energie om aan de slag te gaan. Je krijgt daar elke keer nieuwe prikkels die je bezig houden. Wanneer ik een video volg, heb ik eigenlijk diezelfde prikkels, want ik kijk elke keer een andere video. Dat prikkelt en dat is nieuw en ik wil er elke keer het meeste uit halen.

Het is denk ik wel duidelijk dat ik voor #teamthuissporten ben. En nu ben ik benieuwd naar jouw mening: sport jij liever in de sportschool of thuis?SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.