#throwback Huidverzorging voor acne & puistjes

huid_acne3

Vorige week vertelde ik jullie al over mijn tips om puistjes tegen te gaan. Daarin zei ik ook al hoe belangrijk het is om goede huidverzorging te gebruiken. En dat is dus lang niet altijd gemakkelijk. Zo is het namelijk in 9 van de 10 gevallen juist niet goed om de diepreinigende producten te gebruiken die speciaal tegen puistjes zijn, omdat je huid hier helemaal niet tegen kan. Daarom laat ik jullie vandaag zien waar je op moet letten wanneer je huidverzorging voor acne koopt.


Voordat je überhaupt moet gaan kijken naar welk merk of wat voor soort product je het beste kunt gebruiken, moet je eerst kijken naar de ingrediënten. Bepaalde ingrediënten zijn namelijk niet goed voor puistjes en kunnen er zelfs toe leiden dat je juist meer in plaats van minder puistjes krijgt. Dit is het lijstje:
– acetylated lanolin alcohol
– algae extract
– coconut oil
– decaglycerol decaoleate
– decyl oleate
– grapeseed oil
– hexadecyl glycol
– hydrogenated lanolin
– isocetyl stearate
– isopropyl isostearate
– isopropyl lanolate
– isopropyl linoleate
– isopropyl myristate
– isopropyl palmitate
– isostearic acid
– lanolic acid
– myreth-3 myristate
– myristyl lactate

Zodra je een van deze ingrediënten in een product ziet zitten, meteen weer aan de kant zetten, het gaat je echt niet helpen! Er zijn meer ingrediënten die je beter kunt vermijden met elk huidtype, maar ik beperk me nu even tot dit rijtje.

huid_acne1

Ik zei al dat je in de meeste gevallen de diepreinigende producten niet kunt gebruiken. Waarom niet? Omdat deze zo diep reinigen dat de huid er heel erg van gaat uitdrogen. Talgklieren maken juist extra talg aan als je huid te droog is omdat je wel een laagje vet nodig hebt op je huid. En extra talg betekent extra puistjes. Een no go dus. Behalve als je echt een hele vette huid hebt. Dan kan het naar mijn mening geen kwaad om deze producten te gebruiken. Let er dan wel op dat je niet teveel van het product gebruikt en dat je niet te heet doucht om uitdroging te voorkomen.

Ook raad ik, om dezelfde reden, af om gezichtscrubs te gebruiken (ook de milde). De korreltjes die in de scrub zitten haalt het bovenste laagje van je huid eraf, waardoor je huid niet alleen kan uitdrogen, maar er ook voor kan zorgen dat je je puistjes open haalt en daarmee ontstekingen en nog meer puistjes oploopt. Wat moet je dan gebruiken? Een exfoliator! Een exfoliator doet eigenlijk precies hetzelfde als een scrub, namelijk de huid extra reinigen en de dode huidcellen verwijderen, met als resultaat een mooie stralende huid. In tegenstelling tot een scrubs zitten er in de meeste! exfolianten geen korreltjes en is het eigenlijk een gewone crème. Als je acne hebt kan je het beste een exfoliant gebruiken waarin 2% salicylzuur in zit. Ja, ik weet dat een ‘zuur’ eng klinkt, maar dit stofje is echt heel lief voor je puistjes en je huid. Ik gebruik zelf een exfoliant van Paula’s Choice en die vind ik heel fijn. Normaal gesproken moet een product meteen fijn aanvoelen op de huid en mag je huid ook niet gaan trekken van het product. Bij salicylzuur ligt dat een klein beetje anders: je huid moet hier namelijk aan wennen. Bij het eerste gebruik kan het gaan prikken en je zal de exfoliant ook eerst om de paar dagen moeten aanbrengen en wanneer je huid daaraan gewend is, mag je het vaker gaan gebruiken. Vanwege de huidvernieuwing raad ik je ook aan om een zonnebrand te gebruiken om je huid extra te beschermen. Een exfoliant gebruik je meestal ‘s avonds, na het reinigen van je huid en voor het aanbrengen van je nachtcrème.

paulas_choice_salicylacid5

Gebruik verder alleen een reiniger, een tonic en een dag- en nachtcrème. Vaak heb je ook gelreinigers of van die foam reinigers. Ook deze drogen je huid heel erg snel uit en zorgen voor juist meer puistjes. De meeste tonics kunnen niet zo heel veel kwaad en voor de dag- en nachtcrèmes zou ik gewoon heel erg goed gaan kijken naar je huidtype. Een te vette of een juist niet voedende crème kan er ook voor zorgen dat je acne niet minder wordt. Ik ben zelf heel erg voor het gebruiken van producten voor de gevoelige huid, met name als je een normale tot gecombineerde huid hebt en last hebt van acne. Ik doe dit ook omdat ik nu eenmaal echt een gevoelige huid heb en snel last heb van allergieën, maar ook omdat dit type producten je huid vaak mild reinigen. En je wilt toch niets liever dan lief zijn voor je huidje? Je huid heeft al zoveel te verduren in je leven. En bovendien duidt acne ook op een gevoeligheid van de huid en kan het dus helemaal geen kwaad om dat soort producten uit te gaan proberen. Kijk gewoon goed hoe een product op jouw huid aanvoelt en of je het prettig vind werken. Je kan er tenslotte ook nog voor kiezen om je huid in de ochtend te reinigen met alleen wat lauw water en daarna een tonic. Ik zou ín de avond wel een reiniger gebruiken, ook als je geen make-up draagt om alle viezigheden die op je gezicht zijn gaan plakken gedurende de dag er ook echt af te krijgen.

huid_acne2

Tenslotte zie ik dat veel mensen tea tree olie gebruiken voor hun acne. Niet alleen ben ik hier allergisch voor, maar ook huidtherapeut Jetske Ultee raadt het af om tea tree olie te gebruiken. Van dit product droogt je huid heel erg uit en het kan ook schadelijk zijn in de zin van dat je er allergieën van krijgt en het zorgt ook niet voor een mooie, zacht en stralende huid. Skip het als je het kunt. Of breng in elk geval alleen een minuscuul beetje olie aan op de plekjes waar je ook echt een puistje hebt. Ik denk dat je er met de juiste huidverzorging al een heel eind komt. Ik ben zelf ook veranderd van huidverzorging en dat heeft ertoe geleid dat ik veel minder puistjes heb gekregen. Als er iets niet ‘klopt’ aan je gezicht, of het nu puistjes, allergieën of iets anders zijn, dan kun je er vaak vanuit gaan dat je huidverzorging niet de juiste verzorging is voor jouw huid.

Ik hoop dat ik je heb geholpen om de eerste stap in de juiste richting te zetten wat betreft huidverzorging voor acne en dat het je gaat lukken om die puistjes te verslaan!

Welke huidverzorging gebruik jij tegen puistjes?

Join the LTE Newsletter!

Do you want to live your best life yet and work on that every single day? Let me help you! Subscribe to my newsletter and receive actionable & inspiring steps to reach your highest potential.Leave a Reply

Your email address will not be published.