#throwback Hoe gezond zijn superfoods eigenlijk?

superfoods
Wie een beetje het nieuws de afgelopen week heeft gevolgd, kan de uitspraken van het voedingscentrum niet hebben gemist. Het voedingscentrum claimt namelijk dat superfoods helemaal niet gezond zijn en dat mensen gewoon volgens de schijf van vijf moeten eten. Een hele hoop ophef, maar hoe gezond zijn superfoods nu en wat vind ik er zelf van?

Mocht je het nieuws niet hebben gevolgd, of net dit ene item hebben gemist, dit is kort gezegd wat er is gebeurd: het voedingscentrum claimt dat er geen wondermiddelen bestaan die ziekten kunnen voorkomen en dat superfoods dus niet goed voor je zijn en men ze niet zou moeten eten. Het is onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd wat deze superfoods nu voor je kunnen doen en bovendien zorgt het niet voor voldoende variatie, je kunt beter meer groente en fruit eten volgens het centrum. Ze denken dat mensen gaan doorslaan in het eten van superfoods en daarom geen gevarieerd voedsel binnen krijgen. Lees er meer over op Nu.nl.

superfoods2
Ik eet superfoods: chiazaad, lijnzaad, gojibessen en wel ja ook quinoa. Ben ik er verslaafd aan? Nee. Sla ik erin door? Nee. Vind ik het een goede toevoeging aan mijn eetpatroon? Ja. En deze opvatting deelt ook Jesse van der Velde met mij (of ik met hem). Jesse is een voedingsdeskundige, heeft verschillende boeken uitgebracht en er werd om zijn opinie gevraagd toen Giel Beelen (dj bij 3fm) het Voedingscentrum ging bellen om verhaal te halen. Luister het fragment hier terug. Ik vond dat de woordvoerder hier al een beetje terugkrabbelt van hun statement toen Giel zo in de aanval ging. Nu kan je wel superfoods eten, maar is het dus ook belangrijk ook een gevarieerd eetpatroon te hebben. Ja hallo, alsof wij de hele dag alleen maar die zaadjes en bessen lopen te eten? En ook wordt er gesteld dat het voedingscentrum door Unilever betaald zou worden om dit soort dingen te zeggen zodat mensen weer brood gaan kopen en geen superfoods waar Unilever niets aan verdiend.

superfoods3
Sja, wie het nu bij het rechte eind heeft en wie niet, daar durf ik niets over te zeggen. Wel denk ik dat superfoods echt goed voor je kunnen zijn. Zoals Jesse al zei is het wetenschappelijk bekend dat er in geen enkel product zoveel omega 3 zit als in chiazaad. Het is dus een goede aanvulling op je eetpatroon al zeg ik het zelf. Helemaal als je sowieso al niet veel omega 3 binnenkrijgt. Ik lust niet graag vis, dus ik mis dat dan. Dus vul ik het aan met chiazaad en ik voel me er ook goed door. In de landen waar de verschillende superfoods vandaan komen is het ook al eeuwenlang bekend dat ze goed voor je lichaam zijn en ze zelfs helend kunnen werken. En nee, ik noem het geen wondermiddel, maar hé, de jagers en verzamelaars leefden toch ook op bessen en zaden, beetje back to basics dus. Ik probeer zo clean mogelijk te eten en ik geloof dat superfoods veel beter zijn dan al die verpakte producten in de supermarkt. En heb ik zin in iets lekkers, dan maak ik dat zelf, want dan weet ik wat ik erin doe. En heb ik zin in pasta, dan eet ik dan ook gewoon. Een beetje de 80/20 regel. Superfoods zijn voor mij de kersen op de slagroom, of in mijn geval de Griekse yoghurt. De topping, de aanvulling, maar zeker geen vervanging. En met superfoods kan je prima een gevarieerd eetpatroon hebben hoor ;). Dus laat dat voedingscentrum maar lekker praten, ik neem gewoon lekker mijn superzaadjes en bessen :D.

Wat vind jij van de hele ophef rondom de superfoods en eet je ze zelf ook? Ik ben benieuwd naar jullie mening!5 STEPS to eat anything you want and lose your unwanted weight

Always on a diet? Can't stop craving sugar?
Are you tired of having tried so many things and not seeing the results and falling of the bandwagon?
Are you ready to finally feel confident in your body, have more energy, joy and balance in your life AND lose the weight?

SIGN UP for my free webinar on Saturday September 26 @ 6PM (AEST),
live your Life to Enjoyce and be and feel like the woman you've always dreamt of being
!
2 comments

  1. Het Sushimeisje

    Ik geloof dat in sommige superfoods best meer voedingswaarden zitten dan in ander eten maar aan de andere kant is er ook veel ”gewoon” eten wat echt super gezond is en goedkoper en wat nu een beetje door mensen wordt vergeten. Bijvoorbeeld boerenkool, paprika of zoete aardappel.
    Maar de reactie van het voedingscentrum is verder wat overdreven. Sowieso lijkt hun advies soms wat achterhaald en mogen ze die schijf van 5 ook wat aanpassen.

    1. Miss Craftsy

      Ja precies, helemaal mee eens. Superfoods zijn absoluut niet noodzakelijk en ik zie ze ook als toppings op je gewone gezonde voedsel. Ik denk dat ze vooral handig zijn voor mensen die bepaalde dingen niet eten of lusten en daardoor bepaalde voedingsstoffen tekort komen. Bijvoorbeeld omega 3 dat veel in vis zit. Als je dat niet eet kun je bijvoorbeeld chiazaad gaan eten, maar natuurlijk niet overdrijven ūüėČ

Leave a Reply

Your email address will not be published.