Super vs. Markt

super-vs-markt-8

Wanneer je even op je handen moet gaan zitten qua financieel budget, of je nu student bent, een laag loon hebt of even zonder baan zit, is het handig om alle aanbiedingen uit te pluizen en de goedkoopste dingen te nemen. En dat kan gelukkig ook wanneer je gezond eet. Sinds ik naar de markt ga, spendeer ik veel minder geld aan boodschappen dan wanneer ik alles in de supermarkt zou kopen en ik zet vandaag deze twee markten tegenover elkaar: hoeveel scheelt het nu eigenlijk echt?

Ik heb wat groenten en fruit op een rijtje gezet die iedereen wel(eens) eet. Natuurlijk variëren de prijzen weleens, maar ik denk dat dit wel een goed gemiddelde schept. De prijzen uit de supermarkt zijn afkomstig van de Albert Heijn. Deze supermarkt heeft iedereen wel in de buurt en geeft denk ik ook wel een goed beeld.

super-vs-markt-1

mango Champignons

Op de markt hadden ze twee verschillende champignons, gewone en fijne. Die fijne champignons zijn dan duurder. Maar wanneer je de gewone champignons vergelijkt, kosten die €1,25 per 500 gram en die uit de winkel €1,58. Dat scheelt natuurlijk nog wel even!

super-vs-markt-2

mango Tomaten

Hoewel je het aantal gram niet kunt zien, betaal je €0,89 voor 500 gram in de supermarkt. Dit is vergeleken met de markt wel goedkoper. Maar neem je gelijk een kilo tomaten, dan is de markt iets goedkoper met 3 cent. Hierin zit dus nauwelijks verschil. Hoewel ik mezelf nu betwijfel doordat ik de trostomaten heb gefotografeerd en niet zeker weet of er ook losse tomaten te verkrijgen zijn op de markt. 5 trostomaten in de supermarkt kost namelijk €1,49 en dat is natuurlijk ook veel duurder.

super-vs-markt-3

mango Paprika

Bij de supermarkt kost een paprika €0,69 per stuk. Laten we even aannemen dat een paprika gemiddeld 200 gram weegt en je dus €1,725 betaald voor 500 gram en maar liefst €3,45 kwijt bent voor 1 kilo. Tel uit je winst zou ik zeggen haha!

super-vs-markt-9

mango Komkommer en courgette

Deze twee besties liggen zowel in de supermarkt als op de markt lekker bij elkaar. Op de markt zijn ze beiden €0,75 per stuk, in de supermarkt verschilt dit. De courgette is €0.89 en daarmee duurder, maar de komkommer is €0,59. Dit komt omdat hij in de aanbieding is. Meestal kost een komkommer zo’n €0,99 per stuk gok ik uit mijn hoofd. Wanneer jouw favoriete groenten en fruit in de supermarkt in de aanbieding zijn, kan het dus zeker raadzaam zijn om ze toch daar te halen.

super-vs-markt-5

mango Mango

Ik wilde eigenlijk op zoek gaan naar de losse mango’s, maar die hadden ze bij mij helaas niet. Wanneer je eetrijpe mango’s koopt per 2 stuks betaal je daar €3,- voor in de supermarkt, maar op de markt €4,-. Oeh, dat had ik niet verwacht. Volgens mij is het wel zo dat de mango’s op de markt net een slag groter zijn dan de eetrijpe uit de supermarkt, dus dat telt natuurlijk ook mee.

super-vs-markt-6

mango Kiwi

Volgens mij weegt een gemiddelde kiwi zo’n 75 gram. De €1,99 in de supermarkt betaal je voor 500 gram aan kiwi’s. Wanneer ik de prijs voor 1 kiwi bepaal en dat keer vijf doe, kom ik uit op ongeveer €1,49, wat goedkoper is dan op de markt, ook wanneer je er 10 koopt. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat kiwi’s geïmporteerd zijn. Voornamelijk groenten en fruit die je bij ons in Nederland kunt krijgen en in het seizoen is zal op de markt veel goedkoper zijn. Voor supermarkten worden dit soort fruitstukken natuurlijk in bulk gekocht waardoor het goedkoper is.

super-vs-markt-7

mango Appels en peren

En natuurlijk het favoriete fruit van de Nederlander: appels en peren. Ik vergeleek de Elstar en de Conference peer. Ook in dit voorbeeld is er sprake van een bonus aanbieding en is de kiloprijs van €0,65 in de supermarkt veel goedkoper dan op de markt waar je 1 euro betaald. De gewone kiloprijs zonder aanbieding is €1,09. In dat geval zou het wel iets schelen. Bij de appels vind ik het wel aanzienlijk schelen. In de supermarkt betaal je €1,29 per kilo en op de markt slechts 1 euro.

mango Super vs. Markt

In veel gevallen is de markt goedkoper, helemaal als je per kilo koopt. Veel dingen zijn dan nog goedkoper en soms hebben ze op de markt ook fijne aanbiedingen. Maar, wanneer groenten en fruit in de bonus is, kan het voordeliger zijn om deze alsnog te kopen in de supermarkt. Het is stiekem wel een beetje een gepuzzel. Zo heb ik de afgelopen tijd helemaal geen groenten en fruit in de supermarkt gekocht en toch zal het uiteindelijk schelen. Om de balans op te maken, dit is wat je zou betalen in de supermarkt vs. de markt:

Een bakje champignons, 500 gram: €1,58 vs. €1,25
Tomaten, 500 gram: €0,89 vs. €1,-
Paprika’s, 500 gram: €1,725 vs. €1,50
Komkommer, per stuk: €0,59/€0,99 vs. €0,75 (bonus)
Courgette, per stuk: €0,89 vs. €0,75
Mango, 2 stuks: €3,- vs. €4,-
Kiwi, 5 stuks: €1,49 vs. €2,-
Appels, 1 kilo: €1,29 vs. €1,-
Peren, 1 kilo: €0,65/€1,09 vs. €1,- (bonus)

Totaal: €12,105/€12,945 vs. €13,25

Haha, uiteindelijk is de markt alsnog duurder! Wat grappig! Dit komt natuurlijk door de mango en de kiwi, want voor de rest is alles op de markt goedkoper (als je de gewone tomaten mee zou tellen), behalve deze tropische vruchten. Ik merk het ook vooral wanneer ik lekker veel groenten heb gekocht dacht het goedkoper is, vooral spinazie, sperziebonen en ui. Maar stiekem had ik het verschil toch wel groter verwacht. Ik ben aan de andere kant toch ook wel weer blij met dit resultaat. De supermarkt is dus niet altijd zo duur als ik dacht, dus het is ook prima om even met mijn ietwat krappe budget gewoon wat groenten en fruit te kunnen kopen die niet duurder is dan op de markt, helemaal als ze in de aanbieding zijn.

Wat vind jij van deze uitslag en doe jij weleens je boodschappen op de markt?

Bewaren

BewarenSET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

14 comments

 1. Inge

  Leuk om het zo eens te vergelijken.
  Eerlijk gezegd denk ik dat een groot verschil vooral ook in de kwaliteit zit. Producten op de markt zijn naar mijn mening vaak net even wat verser en smakelijker. (Als je de goede kraampjes weet te vinden dan) En aan het eind van de markt kun je vaak nog eens extra korting krijgen wanneer de koopmannen van hun rest af moeten. 🙂

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel! Ja bij de goede kraampjes vind ik het meestal ook lekkerder hoor. Ik kwam laatst ook bij de supermarkt en daar zag ik alleen maar gerimpelde rode paprika’s, nou nee dankje!

 2. Claudia

  Huh ik dacht echt dat de markt stukken goedkoper zou zijn. Al merk ik in België ook dat je echt niet speciaal naar de markt hoeft om goedkope groente en fruit te halen.

  1. Miss Craftsy

   Ja dat dacht ik ook, maar het is ook stukken goedkoper wanneer je dus seizoensfruit en groenten koopt die niet tropisch zijn. Ik heb gewoon random producten gepakt, dus dan krijg je wel dit verschil

 3. Manon

  Ik ga eigenlijk nooit naar de markt, ik denk altijd dat de markt veel duurder is als de supermarkt. Leuk artikel om te lezen

  1. Miss Craftsy

   Ja ligt er dus aan bij welk kraampje je komt. Ik vind het wel gezelliger 🙂

 4. Mirne

  Leuk artikel, vooral om te zien dat de markt hier nog eens veel goedkoper is. 😀 haha, die prijzen schelen onderling natuurlijk ook enorm. En AH prijzen voor groenten zijn sowieso wel hoog, als je toch in een supermarkt groenten wilt halen is de Lidl een stuk voordeliger vaak.

  1. Miss Craftsy

   Ja klopt Lidl schijnt heel goed te zijn, ik geloof alleen niet dat er eentje bij mij in de buurt zit, toch maar eens uitzoeken, want ik ben stiekem wel benieuwd nu haha!

 5. Fleur

  Leuk artikel. Je neemt alleen wel heel erg veel aan. Als je een schatting maakt van het gewicht van het product kom je natuurlijk nooit tot een eerlijke vergelijking!

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel! Ik vraag me alleen af wat je bedoeld met ‘veel’ aannemen. Ik heb alleen een gemiddelde schattig genomen van de kiwi en paprika om een goede vergelijking te maken, die ik overigens gewoon thuis heb afgewogen en daar het gemiddelde van heb genomen. Ik heb er een cijfer aan gehangen om een berekening van te maken, maar elk stuk fruit en groenten verschilt sowieso in gewicht, het is maar net wat je neemt. Dan kan je natuurlijk nooit een eerlijke vergelijking maken :). Ik vind juist dat ik op deze manier een eerlijke vergelijking heb gemaakt, maar meningen mogen verschillen natuurlijk! Hoe dan ook, ik wens je nog een hele fijne dag Fleur! 😀

 6. Ingrid

  Ik ga nooit naar de mark! De supermarkt is natuurlijk veel dichterbij, je kan er zelf uitzoeken en pakken wat je hebben wilt, ze zijn open na werktijd en er wordt niet naar je geschreeuwd omnibus te verkopen.. En nu blijkt het ook minimaal of zelfs niet goedkoper, als dat zo door gaat zal de markt wel verdwijnen denk ik.

  1. Miss Craftsy

   Ja die supermarkt heeft zeker zijn voordelen! Ik ga zelf naar een markt waar je in kunt lopen en zelf je groenten en fruit kunt uitkiezen en met een bakje kunt rondlopen, veel fijner en gezelliger! Daarom denk ik ook niet dat de markt snel zal verdwijnen. Als je de juiste keuzes maakt zoals je in mijn artikel kunt zien is de markt wel degelijk goedkoper en als ik naar al die mensen kijk die er altijd nog komen 🙂

 7. Marcella

  Een tip: Aan het einde van de dag gaan vaak de prijzen van groente en fruit een stuk omlaag.

  Ik merk zelf vaak dat het inderdaad niet zo veel scheelt, en de ene markt is de andere ook niet.

  1. Miss Craftsy

   Ah goede tip! Alleen is de markt bij mij maar tot het einde van de ochtend en naar ik weet is de prijs niet heel veel lager (geloof ik hoor!) maar heel erg bedankt voor je tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published.