great barrier reef

Snorkelen in het Great Barrier Reef van Australië

Schildpadden, fluoriserende vissen en Nemo. Het Great Barrier Reef is een plek voor op je bucketlist!

Ontdek het Great Barrier Reef

Met een lengte van ongeveer 3000 kilometer langs de zijde van de staat Queensland in Australië vind je het Great Barrier Reef. Als je met het vliegtuig naar Cairns vliegt, vang je een glimp op van deze prachtige plek en haar helderblauwe water zonder een idee te hebben wat voor wereld zich onder water bevindt.

great barrier reef

Koraal en tropische vissen

Met meer dan 400 verschillende en fraai gekleurde soorten koraal, 1500 verschillende tropische vissen, dolfijnen, walvissen, zeeschildpadden en mossels die wel meer dan 200 jaar oud zijn, kan het bijna niet zo zijn dat je niet iets moois gaat zien. En om deze prachtige veelzijdigheid te erkennen is de Great Barrier Reef in 1981 door UNESCO uitgeroepen tot een World Heritage Site.

great barrier reef

Klimaatveranderingen

Helaas is het zo dat dit rif de afgelopen jaren veel te verduren heeft gehad. Dit heeft voornamelijk te maken met de klimaatveranderingen. Doordat de zee steeds warmer wordt, levert dat veel stress op voor het koraal, waardoor het gaat bleken. Het koraal krijgt dat een witgrijze kleur wat er helaas wat levenloos uitziet. Naast het klimaat spelen toeristen ook een grote rol, sommige mensen kijken niet goed uit of gaat zomaar op het koraal staan. Gelukkig wordt het door de tourboten goed in de gaten gehouden.

great barrier reef

Een dagtrip naar het Great Barrier Reef

Het prachtige koraal dat nog wel verborgen ligt onder deze grote plas met water, is een ware toeristische attractie en als je de oostkust van Australië bezoekt, een must see. Ik bezocht het Great Barrier Reef met de organisatie Island Diver die dagelijks met maximaal 50 mensen vanuit Cairns vertrekt.

great barrier reef 7

Snorkelen en duiken in het rif

Je kan zowel snorkelen als duiken op deze boot en een introductieduik doen. Het enthousiaste team brengt je naar Briggs Reef waar je na de theorie les krijgt voor je eerste duik. Of spring het water in voor een snorkelsessie. Toen ik kopje onder ging kon ik bijna niet geloven wat ik zag. Alle vissen, het prachtige koraal en al die felle kleuren. Het is adembenemend, hoewel je natuurlijk wel moet blijvem ademen. Ik kon niet geloven dat er zoveel prachtigs in de zee is verstopt en al snorkelend overkwam me een waar gevoel van rust en geluk. Je hoort dan ook niets op het water en jouw ademhaling na en dat is ontzettend mediterend.

great barrier reef

Koraal op je netvlies zien

Ook varen we naar Sudbury Bay waar we stoppen bij een soort van zandbank midden in de zee waar je naartoe kunt snorkelen en van het zonnetje kunt genieten. Wederom een koraal vol leven en het is hier ook ondiep waardoor je letterlijk over het koraal zwemt. Soms had ik het gevoel er zo dicht op te zwemmen dat ik mijn flippers niet durfde te bewegen. Maar zo zie je het koraal wel van heel dichtbij!

great barrier reef

Bootje varen

Ik heb me ook geen moment onveilig gevoeld want het team staat altijd op de uitkijk om ervoor te zorgen dat je okee bent en je het naar je zin hebt. Ook erg lekker: de lunch en het fruit dat we als middag snack kregen. Heerlijk vers en gezond! Mocht je trouwens snel zeeziek worden, dan is de kans groot dat je dat op deze boot ook wordt. Neem wat gember van tevoren om ervoor te zorgen dat je niet of minder snel misselijk wordt.

Wil jij ook het Great Barrier Reef bezoeken en als je het al bezocht hebt: wat vond jij het meest bijzonder aan deze ervaring?The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.