Recept voor granola

granola1
Om maar meteen goed van start te gaan met healthy food, heb ik zelf mijn eigen ontbijtgranen gemaakt, wat in Amerika ook wel bekend staat als granola. En mix van vanalles en nog wat dat je vervolgens in de oven doet voor een knapperig effect. En geloof me: dit is het lekkerste ontbijt wat ik in jaren op heb!

Het leukste van granola is dat je zelf je eigen mix kunt maken. Ik heb lekker inspiratie opgedaan van andere blogs en pinterest en heb zo mijn eigen favoriete mix gemaakt. Ik weet niet meer exact hoeveel ik van wat heb gebruikt, maar de truc is gewoon om lekker alles bij elkaar te doen. Ook heb ik een mok gebruikt om alles een beetje af te wegen in plaats van een keukenweegschaal.

Wat kan je in jouw granola doen?
1 mok havermout
1 mok ongezoute cashewnoten (of pecannoten/paranoten, net wat je lekker vindt)
1 mok amandelen
1 mok chiazaadjes
1 mok lijnzaad
een halve mok gedroogde cranberries (of ander gedroogd fruit/of natuurlijk meer!)
3 eetlepels olie
3 eetlepels honing/ahornsiroop
3 eetlepels geraspte kokos
3 eetlepels (rauwe) cacaopoeder

granola4

Hoe maak je het?
Omdat de meeste ingrediënten nogal klein/vloeibaar/poederig zijn, heb ik de noten en de havermout 5-10 seconden in de blender gedaan op stand 1 om ze net even wat kleiner te krijgen. Als je juist een hele nootachtige smaak wilt hebben en het juist lekker vind dat er wat grote stukken door de granola komen, hoef je deze niet te blenden. Vervolgens doe je alle niet-vloeibare ingrediënten in een kom. Je kan er vervolgens voor kiezen om de honing en de koolzaadolie erover heen te gieten en deze goed te husselen. Een handige tip is ook om deze eerst samen te mengen in een magnetron bestendige kom en deze vervolgens even te verwarmen in de magnetron. Zo wordt de honing vloeibaarder en kun je het mengsel goed mengen met je granolamix.

granola3

Nu is je mix klaar en hoeft hij alleen nog even in de oven. Zorg dat je oven voorverwarmd is op 180 graden. Heb je een heteluchtoven, verwarm hem dan voor op 150 graden, omdat de granola hier sneller klaar in wordt. Strooi de granola uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat je een dun laagje hebt zodat de hele mix lekker goed kan bakken. Bak de granola desnoods in meerder keren. Het aantal minuten waarin je de granola moet bakken, ben ik zelf ook nog niet echt over uit. Volgens Amerikaans recept zie ik dat granola soms wel 40 minuten de oven in moeten en af en toe doorgeroerd moet worden zodat alle delen goed knapperig worden. Ik vind dit veel te lang en ik vind ook dat de smaak hierdoor verloren gaat.

granola2

Je zult zien dat de mix zonder het te bakken al lekker zal ruiken. Ik wil dus graag dat de mix qua smaak hetzelfde blijft, alleen iets knapperiger van smaak wordt. Ik denk dat 10 tot 20 minuten meer dan genoeg is. Ik heb ze zelf op 150 graden en 20 minuten lang gebakken, maar ik heb een kleine heteluchtoven dus daar gaat het veel sneller in. Ik denk dat wanneer ik een dun laagje granola in de oven doe, 10 minuten voor mij meer dan genoeg is. Begin dus met bijvoorbeeld 5 minuten, haal de granola uit de oven, hussel het door en doe ze dan nog eens 5 minuten in de oven. Zo kun je zelf bepalen hoe lang jij ze in de oven wilt hebben. Gaat het toch nog te snel (zoals bij mij) dan kun je er bakpapier of aluminium folie overheen leggen.

granola1
Doe je granola bij je yoghurt en voeg lekker vers fruit of nog meer jammie: hele pure chocolade toe! Ik kan niet wachten om nieuwe versies uit te gaan proberen, zo lekker is het! En het is nog veel gezonder dan ontbijtgranen uit de winkel omdat je alleen natuurlijke producten gebruikt en het glutenvrij is, yay! Enjoy!

Lijkt granola je wat en wat zou jouw favoriete mix zijn?The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

8 comments

 1. MIJN FAVORIETEN VAN 2013 | Miss Craftsy

  […] Een van mijn favorieten qua eten is dit ontbijt met granola. Sinds ik granola zelf maak, schuif ik het liefst mijn andere ontbijtgranen in de prullenbak en wil ik alleen nog maar elke dag granola eten, zo jammie is het! Als je het ook wilt gaan maken, ik schreef eerder al een artikel met het recept voor granola. […]

 2. Manon

  Klinkt goed, alleen eet ik dit soort dingen nooit! Misschien toch maar eens proberen.

  1. Miss Craftsy

   Ja zeker doen! Ik beloof je dat je het lekker zult vinden haha!

 3. Katie

  Oh, een huisgenootje van me zweert ook bij dit ontbijt. Het klinkt wel echt lekker (vooral die kokos, ooeh) dus deze versie ga ik binnenkort ook eens proberen 🙂

  1. Miss Craftsy

   Hahahaha, ik ben bang dat ik nu ook zweer bij dit ontbijt, ik kan niet wachten om het morgen weer te eten haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published.