Pompoencupcakes

pompoencupcake-1

Zodra het weer januari is, begint iedereen bijna angstvallig weer met gezond eten en afvallen. Ik natuurlijk ook, maar ik heb het geluk dat ik die maand jarig ben en daardoor nog heel even mag genieten van taart en ander lekkers. Zo maakte ik voor mijn verjaardagsfeestje drie verschillende cupcakes en vandaag deel ik de eerste: pompoencupcakes met een chocolade en karamel topping.

mango Wat heb je nodig? (voor 10 cupcakes)

Voor de cupcake:
100 gram bloem
3 gram bakpoeder
110 gram basterdsuiker (you basterd!)
ienieminie beetje zout
1/2 eetlepel kaneel
mespuntje peper
mespuntje kardemom
mespuntje kruidnagel
1 ei
130 gram pompoen (voorgekookt of geroosterd)
90 ml zonnebloemolie
135 ml melk
Voor de chocoladecrème:
125 gram roomboter
30 gram poedersuiker
125 banketbakkersroom
75 gram gesmolten pure chocolade
Voor de karamel:
75 gram suiker
een klein beetje water
50 gram slagroom
30 gram roomboter
mespuntje zeezout
Topping:
25 gram pure chocolade in kleine stukjes gehakt

pompoencupcake-2

mango Hoe maak je de pompoencupcakes?

Het is nogal een lijst aan ingrediënten, maar eigenlijk is het best simpel om te maken. Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Meng in een kom of keukenmachine de eieren, pompoen, zonnebloemolie en melk met elkaar. Voeg vervolgens de bloem, bakpoeder, zout, kruiden en suiker erdoorheen. Meng alles goed met elkaar tot een mooi glad mengsel op een lage stand. Mix dan alles nog 10 seconden goed door op een hoge stand. Giet het mengsel vervolgens in de cupcakevormpjes en zet de cupcakes 20-25 minuten in de oven. Door de pompoen is de structuur van de cupcake wat anders dan normaal en kan hij wat smeuïger zijn. Houd je hier niet van, zet ze dan even wat langer in de oven.

Terwijl de cupcakes in de oven staan kun je alvast beginnen met het mixen van de crème. Mix de koude blokjes roomboter met de poedersuiker, ongeveer 10 minuten lang zodat het mengsel goed is opgeklopt. Ik heb dit gewoon in de keukenmachine gedaan en dit gaat heel goed. Krijg je in elk geval geen lamme arm. Roer er vervolgens de banketbakkersroom erdoorheen en daarna de gesmolten chocolade. Doe dit echt even met een lepel en roer niet te lang door omdat de crème anders niet meer zo stijf blijft.

Doe de suiker in een steelpannetje met een dikke bodem op een laag vuurtje. Bedek de suiker met een klein laagje water en nu moet je net zo lang wachten totdat de suiker gaat karameliseren. Je mag absoluut niet met een lepel erdoorheen roeren, dus beweeg het pannetje heen en weer zodat de suiker goed kan smelten. Als je een thermometer hebt, dan kan je ervoor zorgen dat de karamel niet hoger dan 150 graden wordt. Wanneer je die niet hebt (zoals ik) kijk dan goed of de karamel een mooie donkergouden kleur heeft gekregen. Wacht ook niet te lang want dan gaat het verbranden en krijg je bittere karamel. Maak de slagroom warm (in een ander pannetje of even snel in de magnetron) en voeg deze bij de karamel toe. Deze gaat nu rijzen, maar het zakt langzaam weer terug. Roer het zeker 1 minuut goed door zodat de karamel en slagroom zich goed mengen en haal dan de pan van het vuur af. Roer er na 1 minuut de boter erdoorheen en klaar is je karamel!

Doe nu de chocoladecrème in een garneerspuit of spuitzak en spuit een mooie ring op de cupcake waarbij je het midden vrij laat. Hier schep je vervolgens de karamel in. Top het af met de stukjes chocolade en klaar is je heerlijke cupcake!

pompoencupcake-3

mango Tips & Taste

Zo’n genot dat het is om naar deze cupcakes te kijken, zo lekker zijn ze ook. Ik houd echt van de smaak van pompoen en hoewel het door de combinatie van een cupcake de smaak weer heel anders is en je het niet echt goed proeft is het echt goddelijk. Vooral dankzij de specerijen is hij lekker kruidig en smaakt het naar meer. Zoals ik al zei is de structuur net wat smeuïger en met meer een bite dan met een gewone cupcake, waar niet iedereen van houdt. Bovendien heb ik een recept gebruikt voor 6 cupcakes, maar ik kon er dus prima 10 mee maken. Healthy is deze cupcake absoluut niet, maar het is wel een echte verjaardagstopper en happy wordt je er zeker wel van!

pompoencupcake-4

Food foto’s zijn altijd welkom via Twitter (@misscraftsy) en Instagram (@misscraftsynl)! Ik ben benieuwd naar jullie creaties en ik deel jullie lekkers graag!

Heb jij weleens iets gebakken met pompoen? Eet smakelijk!



The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

4 comments

  1. Justine

    Hm, ik ben niet zo heel fan van pompoen, maar eerlijk is eerlijk: dit ziet er goddelijk uit!

    1. Miss Craftsy

      Haha thanks Justine! Op zich vind ik pompoen zelf niet zo lekker, maar zodra je ermee gaat bakken wordt het superjammie!

  2. Manon

    Ziet er yummy uit!

  3. Anniek

    O boy, dit ziet er ZO lekker uit! Ook heerlijk met die topping, en de gezouten karamel.. Laatst heb ik een banoffee pavlova gemaakt met onder andere salted caramel, en sindsdien ben ik hooked 🙂 Dit receptje ga ik opslaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.