4 inzichten persoonlijke vrijheid

Creëer persoonlijke vrijheid met deze 4 inzichten

Wil je je compleet vrij voelen en je geen zorgen meer maken over wat anderen denken, of in de knoop met jezelf zijn en denken of je wel goed genoeg bent? Deze vier inzichten helpen je op weg naar persoonlijke vrijheid van deze gedachten en om een gelukkiger leven te leiden. 

Creëer persoonlijke vrijheid

Ben jij op dat type persoon dat zo lekker met haar gedachten kan stoeien, bezig zijn met wat anderen van je denken, wellicht oordelen over anderen en jezelf en misschien gaat het zelfs zover dat je minachtend denkt over jezelf en anderen. Niemand wil dit natuurlijk, maar soms betrap je jezelf op deze gedachten. Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je je vasthoudt aan deze 4 inzichten, je deze eigen maakt en naadloos opvolgt, creëer je een persoonlijke vrijheid die jouw leven (en jouw gedachten) een stuk gemakkelijker en leuker maakt. Deze vier inzichten worden beschreven in het boek The Four Agreements en is een heel fijn beschreven boek als je meer over deze inzichten wilt leren.

1. Wees altijd netjes met je woorden

Dit kan twee kanten opgaan. Hoe je tegen anderen praat en hoe je tegen jezelf praat. Stop jezelf de volgende keer eens wanneer je jezelf de put inpraat en beeld je in als een vriend met hetzelfde probleem zou dealen. Zou je die vriend dan ook de put inpraten en gemeen zijn tegen haar? Zeer waarschijnlijk niet! Dus waarom doe je het bij jezelf wel? Denk dus goed na welke woorden je gebruikt wanneer je tegen jezelf spreekt. En andersom werkt het natuurlijk ook. Als je boos of gemeen tegen anderen praat kun je je afvragen of je zou willen dat anderen ook zo tegen jou zouden praten. Zeer waarschijnlijk niet! Dus denk bij een volgende keer dus goed over je woordkeuzes na en spreek de waarheid en zeg dingen die een positieve invloed hebben op jou en anderen, ook al doen anderen dit (nog) niet.

2. Neem niets persoonlijk aan

Een hele moeilijke is dit om los te laten, helemaal als je je veel aantrekt van wat anderen van je vinden. Ik herinner me dat ik dingen heel erg persoonlijk nam als het op mijn schrijfstijl aankwam in mijn werk. Mijn schrijfsels zijn mijn woorden en heb ik mijn bloed, zweet en tranen in gestoken. Als iemand daar dus commentaar op had, voelde het erg persoonlijk aan omdat het dan leek alsof het een aanval was op de manier waarop ik schreef en daarmee dus wie ik als persoon ben. Toen ik me ging realiseren dat iedereen de wereld op haar eigen manier ziet en de wijze waarop mensen elkaar benaderen en behandelen meer zegt over die persoon zelf dan over jou, kon ik het beter loslaten. Iedereen heeft een subjectieve realiteit en niets persoonlijk aannemen helpt je te realiseren dat hun kijk op jou niet per se betekent dat deze accuraat is. De enige die jou volledig kent ben jijzelf en alleen jij weet de waarheid, dus denk daaraan de volgende keer als je je aangevallen voelt. En wie weet dealt die persoon zelf ook wel met issues of is er iets vervelends gebeurd waardoor zij het op jou afreageert.

3. Maak geen aannames

Dit is een hele gemakkelijk om in te vallen. Hoe vaak is het niet voorgekomen dat jij in je hoofd een hele aanname maakt van wat iemand anders denkt of vindt? Het is zo gemakkelijk om in te vullen wat iemand anders denkt, maar hoe vaak is dat fout? Niemand kan in elkaars hoofd kijken, dus probeer dit ook niet te doen. Vaak heb je het ook nog eens fout wat jij in je hoofd hebt bedacht en kan het zelfs tot erge consequenties leiden. De enige manier om een kijkje in iemands hoofd te kijken is door vragen te stellen en met die persoon te communiceren. Daarmee kom je er pas echt achter wat er aan de hand is. Kies dus je woorden zorgvuldig (inzicht 1), wees niet bang voor de reactie van die persoon (inzicht 2), maar vraag er gewoon na zonder een aanname te maken. Vaak valt het allemaal reuze mee!

4. Doe altijd je best

Wanneer je altijd jouw best doet, kan niemand zeggen dat je het verkeerd doet, want wat is er beter dan je best doen? Je weet niet niet beter dan je al deed, dus het enige wat je kan doen als je faalt of er iets mis gaat, is ervan leren en het de volgende keer beter te doen. Als je altijd je best doet, is de kans ook groter dat je je doelen behaalt en je ook je innerlijke kritiek tegengaat. Immers, als je altijd je best doet, waarom zou je dan kritisch op jezelf moeten zijn? Het enige punt is dan je het niet too much wilt doen en je jezelf te ver pusht en je jezelf moet realiseren dat je best doen ook van moment tot moment kan variëren. Als je je top voelt en veel energie hebt, dan is je best doen je enorm afpeigeren tijdens een workout sessie. Als je moe bent en hoofdpijn hebt dan is je best doen misschien kiezen voor een rustigere workout. Je best doen is dan in elk geval gesport te hebben en dat is kiezen voor het beste wat je op dat moment kunt doen. En daar kan niemand tegenin gaan!

Was jij je al bewust van deze 4 inzichten en denk jij dat je ze toe kunt passen om persoonlijke vrijheid te creëren? Meer lezen over deze inzichten? Lees dan het boek The Four Agreements van Don Miguel Ruiz. En wil je meer lezen over persoonlijke vrijheid? Dan vind je dit artikel over elke dag een positieve mindset hebben ook vast interessant!SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.