hormonale problemen

Personal – mijn gezondheid & hormonale problemen

Sinds een hele tijd ben ik aan het struggelen met mijn gezondheid en ik denk dat het tijd is om een eerlijk beeld te schetsen van wat er met me aan de hand is, zodat ik jullie mee kan nemen en jullie kan helpen.

Schildklierproblemen

Mocht je dit nog niet van mij weten, sinds ik 16 jaar ben heb ik de diagnose gekregen voor een traag werkende schildklier. Na een hele tijd mijn medicatie aangepast te hebben, leek mijn schildklier stabiel. Toch ervoer ik heel veel klachten en was ik nog heel veel moe, had ik last van haaruitval, duizelingen, slechte stofwisseling en het heel snel koud hebben. Daarna begon ik veel beter en gezonder te eten en at ik heel clean, waardoor ik me ook veel beter voelde en mijn klachten ook verminderde. Verminderde, maar nooit helemaal zijn weggegaan.

Mijn eetproblemen

Ik heb hier nog nooit eerder in het openbaar over gesproken, maar omdat ik weet dat veel meiden hiermee dealen, wil ik eerlijk en open zijn. Doordat ik klachten bleef houden met mijn schildklier en de dokter maar bleef zeggen dat alles okee was, ben ik zelf onderzoek gaan doen. Zo las ik dat gezond eten heel erg hielp en dat veel patiënten baad hadden bij een Paleo dieet zonder gluten, zuivel en soja. Uiteraard heb ik dat geprobeerd en mocht jij het ook willen proberen, ik heb een maaltijdplan voor je gemaakt. En het hielp! Ik voelde me zoooo goed! Uiteindelijk was dat maar van korte duur, want het lukte me niet om er een levensstijl van te maken. En waar ik vroeger al problemen had met overgewicht en een slechte levensstijl, kwam weer terug. Omdat ik mezelf dingen verbood, ging ik doen wat ik als een van de beste kon: binge eten. Dat ging met ups en downs. Soms kostte het me geen enkele moeite, maar zodra ik niet lekker in mijn vel zit komt deze urge terug.

Vage buikklachten

In december 2017, na net verhuisd te zijn naar Australië, kreeg ik ineens last van hele erge buikklachten. Omdat ik bij de familie inwoonde, at ik wat zij aten en dat was anders dan ik gewend was. Ik ging naar de dokter, maar wederom kreeg ik geen uitsluitsel. Ik moest maar lod fodmap gaan proberen zei die. Een optie, maar lastig om te doen wanneer je rekening houdt met andere familieleden. De klachten gingen maar niet weg en ik voelde me steeds moedelozer. Wederom nam ik het heft in eigen handen en na veel research besloot ik om gluten, zuivel en soja uit mijn dieet te schrappen. Ik voelde me zoveel beter! Later ben ik getest en blijk ik inderdaad intolerant te zijn voor lactose en verschillende tarwesoorten, als ook suiker.

Acne & hormonale problemen

Toen ik als tiener mijn eerste menstruatie kreeg, kreeg ik daar ook meteen hevig acne bij als cadeautje. Surprise! Ik kreeg medicatie en ging aan de Diana pil en dat was dat. Op een tiener puistje na had ik vaak wel een goede huid. Toen stapte ik over van pil en begon de ellende opnieuw. Na van alles wederom uitgeprobeerd te hebben op eet- en cosmetica gebied, zag ik met mijn handen in het haar. Uiteindelijk kreeg ik Roaccutane voorgeschreven. Hoewel ik dacht dat het een wondermiddel was, bleek mijn acne weer terug te komen nadat ik ermee gestopt was. Mijn cue dat er echt iets niet goed zat. Om dat verder te onderzoeken ben ik in februari 2018 met de pil gestopt om te zien wat er dan zou gebeuren. Niet veel goeds kan ik je vertellen! Tot op heden heb ik geen menstruatie meer gehad, ik heb nog steeds last van acne en daarnaast heb ik ook veel haargroei op gekke plekken gekregen.

Dealen met mijn hormonen

Naast dat natuurlijk de schildklier een hormoon is, voelde ik dat er echt iets niet goed zat met mijn hormonen. Mijn dokter in Australië nam me niet heel erg serieus en omdat ik bijna zou gaan reizen en naar Nederland terug zou keren, had ik ook de tijd niet om het dieper te laten onderzoeken. Ondertussen probeerde ik mezelf te helen door veel research te doen en clean te eten. Tijdens mijn research kwamen er veel dingen naar voren, waaronder PCOS, leaky gut, candida en IBS. Ik herkende mezelf er heel erg in, maar struggle alsnog heel erg.

In behandeling bij de naturopath

Inmiddels zijn we dus een jaar verder en nu ik wederom weer gesetteld ben in Australië, is het tijd om echt iets te gaan doen aan mijn gezondheid. Niet ongesteld worden en veel hormonale en pijnlijke problemen hebben is niet al te best voor je stress levels! Omdat ik veel verhalen heb gehoord van meiden met gelijke problemen die naar een naturopath zijn geweest en zichzelf hebben kunnen helen, leek mij dat interessant. Een naturopath is een soort van dokter die je, met behulp van voeding, supplementen en bijvoorbeeld acupunctuur, je symptomen op natuurlijke wijze aanpakt. En misschien belangrijker nog: ze kijken naar de oorzaken in plaats van de symptomen weg te nemen met medicatie.

Leven met PCOS

Inmiddels heb ik heel veel bloedonderzoeken gedaan en is er geconstateerd dat ik PCOS heb. Mijn testosteron waarden zijn erg hoog en dat verklaart de acne, haargroei en geen menstruatie. Met de supplementen en acupunctuur zijn we nu bezig om ervoor te zorgen dat de menstruatie weer aangewakkerd wordt.

Dit is mijn verhaal in een soort van notendop en mocht je jezelf hierin kunnen herkennen of je hebt ook last van hormonale problemen, dan hoor ik heel graag van je! En mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd een reactie plaatsen of een email sturen. Ik houd je op de hoogte van mijn genezingsproces. Fingers crossed dat het snel beter gaat!The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.