tongariro crossing

Must do in Nieuw Zeeland: de Tongariro Crossing

Een dag lang een trek maken over vulkanen, door de sneeuw en met een prachtig, schilderachtig uitzicht is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Het is dan ook niet voor niets dat de Alpine Tongariro Crossing als een van de hoogtepunten van het Noordereiland van Nieuw Zeeland wordt gezien.

Eerste nationale park van Nieuw Zeeland

Een van de merkwaardige weetjes die ik ontdekte toen ik Tongariro bezocht is dat dit het eerste nationale park van Nieuw Zeeland is. Opgericht in 1887 maakt dit het niet alleen het eerst park van Nieuw Zeeland, maar ook het vierde ter wereld. Inmiddels staat Tongariro national park ook op de Unesco werelderfgoedlijst en dat is ook niet zo vreemd gezien de schitterende natuur die je in dit park vindt. Zo vind je er de heerlijk warme en natuurlijke Ketetahi hot springs waar je heerlijk kunt ontspannen en de mega groene Emerald Lakes.

tongariro crossing 6

Vulkanische omgeving

Waar Tongariro echter bekend om staat en waar jaarlijks duizenden toeristen op afkomen is door de 19.4 kilometer lange crossing te doen over de vulkanen van dit park. De drie bekendste vulkanen zijn Ruapehu welke een van de actiefste vulkanen ter wereld is, Ngauruhoe die onder de Lord of the Rings fans bekend staat als Mount Doom en Tongariro, de vulkaan van de bekende Tongariro Crossing.

tongariro crossing 5

Wandelen in Tongariro National Park

Naast de Alpine Crossing en het Northern Circuit kan je als wandelaar naar hartelust uit verschillende wandelingen kiezen in de Whakapapa Valley en de Tama Lakes. Hier kan je lopen rondom het blauwe meer in een dal van immens hoge bergen of in een vallei van houten paden te midden van gele en groene heidebosjes die mooi afsteken tegen de besneeuwde bergtoppen. En houd je niet van wandelen, ga dan skiën! Dit is namelijk het enige gebied ten noorden van Wellington waar je mag skiën, dus je zal heel erg veel tussen de locals zijn.

tongariro crossing 7

Juiste weercondities

De Alpine Crossing zal een van jouw hoogtepunten zijn op het noordereiland. De wandeltocht kan je in principe het hele jaar door doen mits het weer goed is. Zijn de weercondities te slecht en is er veel wind of veel bewolking, dan is het te gevaarlijk om zo’n gevaarlijke klim te maken. In de zomer ligt er minder sneeuw en maak je de track meer over de heidevelden en in de winter wordt de route aangepast vanwege de grote hoeveelheid aan sneeuw en bevindt je je echt in winter wonderland.

tongariro crossing 2

Preppen voor de tocht

Klokslag 8 uur is het een drukte van jewelste bij het base camp van de crossing. Mensen drinken koffie om een beetje wakker te worden, zijn aan het inchecken, bekijken of ze al de juiste gear bij zich hebben en passen hun crampons, wat de sneeuwschoenen zijn die je onder je wandelschoenen klikt. Het is echt een hele onderneming! Je moet je namelijk voorbereiden op een hele dag wandelen, dus je moet genoeg eten en handige snacks bij je hebben zoals bananen en noten en 1.5 liter aan water.

tongariro crossing 3

Drie dikke lagen en een zonnetje

Via een shuttlebus word je naar het beginpunt van de track gebracht, waar je met een groep of bij anderen wordt ingedeeld met een eigen guide. Ik wist in het begin niet goed wat ik moest verwachten. Qua koud niet en qua inspanning niet. Ik was dus ingepakt met drie dikke lagen en met een onderlaag van thermokleding. Toen we in het dal vol met prachtig, geel en oranje gekleurde struikgewassen liepen met de zon op onze bol werd het al snel zweten geblazen. En qua inspanning veel alles uit eindelijk ook mee. Het enige waar je op voorbereid moet zijn is een hele dag wandelen, maar uiteindelijk is die 20 kilometer verdeeld over de hele dag wat inhoudt dat je op een redelijk rustig tempo de oversteek maakt.

tongariro crossing 4

Klimmend de Tongariro op

Je krijgt te maken met 2 wat steilere klimmen. De eerste wordt liefkozend the Devil Steps genoemd vanwege het grote aantal treden die je moet beklimmen. Ja het zijn wat treden, maar hoewel ik het niet getimed heb, ben je daar in minder dan 10 minuten op en ik heb zelf wat tracks afgelegd met veel meer trappen die me veel zwaarder afgingen. Waarschijnlijk dus deels ook omdat we redelijk vaak stopten om op adem te komen. De tweede klim is naar de top van de Tongariro en deze doe je in de sneeuw met je crampons, wandelstok, helm en alle warme kleding die je maar kunt vinden. Er staat vaak een ijzige wind op de berg, waardoor ik soms even opzij geblazen werd (gelukkig aan de goede kant van de berg en niet het dal in haha). Ook dit gaat rustig en voetje voor voetje, dus je kunt in een fijn tempo omhoog. Plus daarna is het lunchtijd, vlakbij Mount Doom. Vergeet er niet een ring in te gooien 😉

tongariro crossing 8

Uitkijken op Lake Taupo

De tocht naar beneden is een ander verhaal. Dat kan in de sneeuw best een glijbaan worden! Er is in de wintertijd een stuk dat je aflegt wat zo steil is dat mensen regelmatig vielen. Een van mijn vrienden gaf het op een gegeven moment maar op, is erbij gaan zitten en letterlijk als een glijbaan van de berg af gegleden. Je moet het voor jezelf toch ook leuk houden, toch. Op de sneeuwgrens van sneeuw naar aarde staan je prachtige uitzichten te wachten op de meren, waaronder Lake Taupo. Dit stuk vond ik het prachtigste qua uitzichten, dus neem dit ook goed in je op! Dit is trouwens ook het ideale stuk als je een sneeuwballengevecht wilt houden met de laatste restjes sneeuw die je kunt vinden. Het laatste stuk van de crossing is het minst leuke gedeelte naar mijn mening. Je loopt een lang stuk door het bos met geen uitzichten, je hebt al een hele tijd gewandeld en je bent er eigenlijk ook wel een beetje klaar mee. Zorg voor dit stuk dat je een goede gesprekspartner hebt zodat je lekker al kletsend de laatste kilometers kunt maken.

tongariro crossing 9

Once in a lifetime ervaring

De Tongariro Crossing is een once in a lifetime ervaring die je zeker niet wilt overslaan als je in Nieuw Zeeland bent. Is het weer prima en ben je in de buurt van de Tongariro? Trek je wandelschoenen aan, pak je tas in en gaan! Let op: in de winter mag je alleen met een guide de trekking doen (over de zomer ben ik het niet helemaal zeker, maar is het ook wel fijn) en kan je bij het base camp je dagtrip boeken inclusief shuttle. Daarnaast kan je overnachten in de buurt van het Base Camp, maar je kan ook vanuit Taupo, Turangi, Whakapapa of Ohakune vertrekken.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.