Must Do: gloeiwormen spotten in Waitomo, Nieuw Zeeland

Een sprookje maar dan in het echt. De glowworm caves in Waitomo zijn magisch. Dit is wat jij er allemaal kunt doen wanneer je in Nieuw Zeeland bent.

Kleine wormpjes die gloeien zodra ze in een heel donker gebied zijn en je natuurlijke fairylights vormen bij een donker pad of in een grot. Het is net alsof je kerstlichtjes hebt opgehangen, zo prachtig en magisch ziet het eruit.

gloeiwormen waitomo nieuw zeeland 2

Gloeiwormen in Waitomo

Maar weet jij eigenlijk hoe het kan dat de gloeiwormen licht geven? Dan ga ik je nu enlighten. Het enige wat gloeiwormen doen is slapen en wachten tot er een prooi komt die ze kunnen eten. Ze kunnen namelijk niet heel veel energie verbruiken en moeten daarom slim zijn. Ze hebben draden onder zich hangen waar insecten in vast kunnen komen te zitten en die eten de gloeiwormen dan. Zelfs de stofwisseling moet energievriendelijk zijn en daarom wordt er een mix van chemicaliën gebruikt om het eten te verteren. En deze reactie zorgt voor een lichtgevend effect. Het gloeiende licht wat je dus ziet is dus eigenlijk de poep van de gloeiworm. Pretty shitty right?!

gloeiwormen waitomo nieuw zeeland 4

Tumu Tumu Toobing

Er zijn verschillende trips die je kunt doen onderin de grotten en waarbij je de gloeiwormen kunt zien. Ik deed de Tumu Tumu Toobing cave adventure, waarbij je deels de grot ontdekt in een tube. Gewapend in je zwemkleding en lange sokken krijg je op de plaats van bestemming een pak aan dat je redelijk warm houd en beschermt tegen het water in de grot en de steenformaties. Ook krijg je een sexy helm op met lamp zodat je ook wel wat kunt zien in de grot. De weg naar het startpunt is ook erg mooi. Je rijdt over een boerenland vol groen en schapen, het echte Nieuw Zeeland als je het mij vraagt.

gloeiwormen waitomo nieuw zeeland 5

Adventure awaits

Via een lange trap maak je je weg de grot in. Vrijwel meteen moet je door een nauw stukje en dit is om te testen hoe het met je claustrofobie gesteld is. Dit was het meest nauwe stukje van de hele route maar eenmaal erdoorheen gewurmd was het prima te doen. Het geeft zo’n kick om door een grot te klimmen en je weg ondergronds te maken. Je klimt, klautert en kruipt je weg door de grot. Soms moet je opletten waar je je voeten neerzet en zijn er scherpe stalagmieten, soms kruip je door de grot heen omdat het zo nauw is en waarbij de extra padding op je knieën heel goed van pas komt en soms waad je je in het water en zwem je een stukje (en ja dat is koud. Heel koud!).

gloeiwormen waitomo nieuw zeeland

Gloeiwormen spotten

Al het apenkooien is natuurlijk al een heel avontuur op zich, maar dat is niet de hoofdact van deze tour. Vlak voordat je de eerste gloeiwormen zien doe je je hoofdlamp uit en loop je in een polonaise door het pikkedonker terwijl je alleen je ademhaling hoort. En een paar meter later komen de lichtjes langzaam tevoorschijn. Wow, wat geeft dat een onbeschrijfelijk gevoel! Het is net een sprookje en het lijkt net alsof je in een Disney film bent gesprongen of juist alsof je uit de grot bent gekomen en naar een sterrenhemel kijkt. Dit gevoel wordt nog eens extra vergroot wanneer je in een tube ligt en naar boven kijkt en de gloeiwormen bewondert. Mij deed het ook heel erg lijken op de gangen waar je doorheen gaat in de Droomvlucht in de Efteling. Want een droom dat is het zeker!

Natuurlijk zijn er ook andere opties mogelijk om de gloeiwormen te zien. Zo kan je gaan abseilen in een grot, nog meer klimmen en ben je iets minder avontuurlijk dan is een wandeling waarbij je droog blijft ook een optie!

Zou jij ook gloeiwormen willen zien in Nieuw Zeeland?The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.