Mijn tips als solo reiziger

Mijn eerste echte solo trip zit erop en wow wat was het een ervaring. Zelf van plan om alleen op reis te gaan? Dit zijn mijn tips voor alle dingen waar je tegenaan loopt.

Mijn interrail trip zit er alweer op en wow wat was het een onbeschrijfelijke ervaring! Ik ben zo blij dat ik dit heb gedaan en zou het iedereen kunnen aanraden. Nu ik zelf deze ervaring heb meegemaakt en anderen fellow solo travelers heb gesproken, heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor je er nu echt niet meer onderuit kan om alleen op reis te gaan. 

Een van mijn vrienden die ik ontmoet heb tijdens mijn reis zei: ik was zo aan het zeuren over dat ik steeds moest doen wat mijn reisgenoot wilde, terwijl ik eigenlijk iets anders wilde, dat een vriend me aanraadde om alleen te reizen. Zo gezegd zo gedaan en nu wil ze nooit meer anders vertelde ze me. En zo voel ik het ook. Don’t get me wrong, ik vind het nog steeds leuk om met anderen op reis te gaan, maar het geeft zoveel vrijheid om volledig je eigen ding te kunnen doen! En bovendien ervaar je een stad ook heel anders. 

solo travel

Maar waar de meeste mensen tegenaan zullen lopen is dat ze zich alleen zullen voelen of alleen dingen moeten regelen. En daarom heb ik deze tips voor je.

1. Boek je hostels

Niets is zo vervelend als in je eentje nog op zoek te moeten gaan naar een slaapplaats, helemaal als je voor de eerste keer alleen gaat reizen. Duik het internet op en ga op zoek naar een hostel dat binnen je budget past, dat veel andere solo travelers aantrekt, dat een gemeenschappelijke keuken/woonkamer heeft en waar jij je goed bij voelt. Op die manier heb je in elk geval het hostel van jouw keuzen vaststaan. Avontuurlijker ingesteld? Kies dan voor airbnb of crowdsurfing. Vooral dat laatste is budgetwise ideaal en zo leer je de leukste plekjes van een stad kennen dankzij de locals.

2. Plan al je vervoer

Wat ik ook fijn vond is dat mijn vervoer vaststond. Zo wist ik precies welke trein ik wanneer en waar naartoe moest nemen en dat scheelde mij flink veel stress. Vooral in een land waar je de taal niet spreekt kan het nog een flinke uitdaging zijn. Gelukkig viel dat met de treinen en metro heel erg mee. Ik had slechts een enkele keer dat ik niet wist waar de bushalte was, dat ik niet kon zien bij welke halte we waren of waarom mijn trein niet gewoon verder ging rijden. Alles vastzetten en plannen is ook ideaal wanneer je geen internet hebt.

3. Google maps is je grote vriend

Hier aansluitend kan ik zeggen dat Google Maps mijn grootste vriend is geweest. Je hoeft alleen maar van tevoren de stad te downloaden en je locatie aan te zetten en hoppa je hebt altijd je eigen kaart bij de hand en je verdwaald nooit. Het werkt ook ideaal wanneer je van tevoren met internet bijvoorbeeld je busroute uitstippelt. Met je locatie aan kun je zo je eigen busrit volgen. Ideaal wanneer je bus de haltes niet aangeeft.

4. Ga in de gemeenschappelijke ruimte zitten

De tip voor wanneer je op bestemming bent. Ga in de gemeenschappelijke ruimte zitten en wacht. Wacht totdat je mensen ziet en babbel tegen hen aan. Natuurlijk doe je hetzelfde met je roomies. Vooral net voor etenstijd heb je de meeste kans (ontbijt en diner). Mensen maken zich klaar waardoor jij je kans kunt pakken om je voor te stellen en bij hen aan te sluiten. Et voila meteen een eetpartner!

solo reizen

5. Praat tegen iedereen die je tegen komt

Dat is het beste wat je kunt. Je weet nooit wie je allemaal tegenkomt of wat er gebeurt wanneer je een gesprek start. Voor mij heeft het tot hele mooie dingen geleid en vooral interessante en boeiende gesprekken. Iedere cultuur is zo anders en het is mooi om daarvan te kunnen leren. Weet je niet wat je moet zeggen? De “hoi ik ben Joyce uit Nederland, waar kom jij vandaan?” werkt altijd. Altijd!

6. Doe een free walking tour in elke stad waar dit mogelijk is

Eigenlijk was ik dit van tevoren niet van plan, maar dit is ook een goede manier om mensen te ontmoeten of om op een leuke manier een stad te leren kennen omdat je zo ook het achtergrond verhaal de geschiedenis van de gebouwen en de stad leert kennen. Zo ontmoette ik veel verschillende mensen tijdens de tours en ook al ben jij de enige in je eentje, je kunt je altijd aansluiten bij andere mensen, daar doen ze minder moeilijk over dan jij misschien denkt!

7. Doe mee aan de activiteiten die een hostel organiseert

De meeste hostels organiseren zelf ook activiteiten. Dat is handig voor je eerste dag wanneer je nog niet zoveel mensen kent. Ik had ook het geluk dat het EK er was waardoor er altijd wel mensen voetbal aan het kijken waren en waarbij je je kunt aansluiten.  De meest easy way om mensen te leren kennen.

8. Gebruik apps om meer over de stad te weten te komen

My apps saved my life! Ik gebruikte verschillende apps om meer over een stad te weten te komen. Natuurlijk benoemde ik Google Maps al, maar voor de echte sightseeing en het eten gebruikte ik de apps TripAdvisor en Stay. Vooral die laatste vond ik echt fijn omdat je zo tips krijgt van de locals. Een reisgenootje raadde me ook de Lonely Planet app aan voor mooie hotspots. Ik wist niet dat zij een app hadden, dus daar ga ik zeker van gebruik maken!

tips voor alleen reizen

9. Vraag het hostel om tips

De mensen uit het hostel zijn maar al te bekend in de stad en kunnen je daarom hele goede tips geven om te doen (buiten het toeristische) en waar je lekker (en goedkoop) kunt eten. Ik had veel dingen al zelf uitgezocht, maar soms kreeg ik echt pareltjes van de medewerkers.

Alleen reizen komt er vooral op neer om net iets buiten je comfortzone te stappen en misschien wel dingen te doen die je anders nooit zou doen. Het zelf dingen regelen, oplossen en ontdekken geeft je een boost aan zelfvertrouwen en ongelofelijk veel vrijheid wat een ontzettend gaaf gevoel is. En eigenlijk komt het hier op neer: doe gewoon je strot open en geniet! 

Bewaren

BewarenThe secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

2 comments

  1. Sabine

    Leuke tips! Google maps is inderdaad ook altijd mijn beste vriend 😛 Nummer 1 en 2 doe ik nooit eigenlijk, behalve in grote steden (die fout maak ik niet nog een keer om uren naar iets te zoeken haha). Maar in kleinere plaatsjes boek ik nooit iets van tevoren, tenzij dat wordt aangeraden omdat alles snel vol zit. Heb nooit problemen gehad met iets te vinden en bijna altijd was het hostel van mijn keuze nog vrij. Bustickets koop ik vaak een dag van te voren als ik weet waar ik naartoe wil of zelfs op de dag zelf. Doe ik in Colombia ook: als ik ergens heenga gaat er altijd wel weer ergens een bus terug 😀 Mensen ontmoeten vind ik altijd zo leuk! Inderdaad gewoon lekker tegen iedereen aankletsen hahaha 😉

    1. Miss Craftsy

      Ah wat goed! Jij bent overduidelijk al een ervaren solo reiziger haha. Ik merk dat ik dat wel fijner vond. Maar ik geloof wanneer ik voor een langere periode wegga ik het ook wel vanzelf zie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.