marokko reis

Marokko: leven tussen de locals

Hoe kan je een land nu beter ontdekken dan als enige toerist tussen alle locals? Juist, zo dus! Ik ging de uitdaging aan en leefde een week lang tussen de locals midden in het Rifgebergte van Marokko.

oujda marokko

Op unieke wijze een land ontdekken

“Heb je eind maart wat te doen? Zin om mee te gaan?” Dat appje kreeg ik halverwege januari op het idee om af te reizen naar Marokko en daar de locals een handje te helpen. Wat eerst een project zou zijn om een boerderij op te knappen voor backpackers om een arme familie een extraatje te geven, resulteerde om dit project te gaan promoten. Mijn vriendin en ik werken allebei in de marketing en wij kregen de kans om op een unieke manier een bijzondere omgeving te zien en dit te delen met andere mensen in Nederland.

een nieuwe cultuur ontdekken

Onder een sterrenhemel

En toen was het zover. Na 2 maanden voorpret, stapten we op het vliegtuig richting Oujda, een grote, moderne stad in het Noord-Oosten van Marokko. Daar werden we opgehaald en gebracht naar een familie midden in de bergen dichtbij een klein plaatsje Aklim. Inmiddels was het al superdonker, en eenmaal op plaats van bestemming zagen we een primitief, oud huis, te midden van een deken van heldere sterren. Een mooiere aankomst hadden we niet kunnen wensen. Na een vriendelijke en enthousiaste begroeting door de hele familie, kregen we van de vrouw deze huizes een warme maaltijd. Een schaal vol met groenten en stukken kip aan bot die je met stukjes brood en je handen eet. Meteen werden we ondergedompeld in een nieuwe cultuur.

marokko cultuur

Met handen en voeten communiceren

De daarop volgende dagen waren fantastisch. Hoewel we iemand bij ons hadden die zowel Nederlands als Berbers kon, konden we redelijk makkelijk communiceren met de locals. Maar doordat we steeds meer Berberse en Arabische woordjes leerden en handen en voetenwerk gebruikten, konden we onszelf ook steeds beter redden. Een vakantie in een toeristische stad, natuurpark of badplaats is ook heel erg leuk, maar er gaat niets boven een plek als deze. Mensen waren helemaal vereerd dat wij de moeite hadden genomen om naar hun thuis af te reizen, in plaats dat wij juist heel erg het gevoel hadden heel erg te boffen dat de familie zo gastvrij is geweest om ons een thuis aan te bieden een week lang.

leven tussen de locals

De geschiedenis van de Berbers

Het gebied rondom het Rifgebergte heeft een rijke geschiedenis. Hier zijn de eerste Berberstammen zich gaan vestigen en nog steeds zie je hier resten van huizen in de bergen, waar soms nog steeds mensen wonen. Het is moeilijk voor te stellen dat mensen zich met zo weinig kunnen redden in the middle of nowhere. Het is zo mooi om te merken dat je met zo weinig zo gelukkig kunt zijn. Die gedachte maakte me heel erg vredevol, helemaal als je nagaat hoe gestresst het leven in Nederland kan zijn met al die duizenden prikkels op een dag.

locals in marokko

Het pure leven in Marokko

Hier leven mensen puur met alle middelen die ze om zich heen hebben. Bouwen er huizen van en maken het eten ermee klaar. Het is dan ook heel gewoon dat je een kip geslacht ziet worden en je die dan ‘s avonds op je bord hebt. Of dat je water bij de rivier gaat halen, lekker met je vrienden een Marokkaans theetje gaat drinken op de markt of dat je nog maar sinds een aantal jaar water en stroom hebt. Voor hen is dat leven heel gewoon, voor ons was dat leven heel vredevol en zen. Wakker worden met de geur van sinaasappel en het getjilp van zwaluwen. En als je je eenmaal hebt uitgestrekt en op je slippertjes naar buiten stapt, de zon tegemoet loopt met een uitzicht dat gewoon niet mooier te maken is in Photoshop en terwijl de familie je met een brede Salem en hand je goedemorgen wenst. Ja, dat leven beviel me wel!

aklim marokko

Live like the locals

Iedereen die van reizen en cultuur houdt, zou wat mij betreft een reis moeten maken waarbij je een tijdje bij een familie verblijft. Dankzij hen kom je oog in oog te staan met het dagelijkse leven en ervaar je pas echt hoe een cultuur echt is en hoe de inwoners daar wonen. Een ervaring die niemand me meer afneemt en waarbij ik zo dankbaar ben dat ik hem met beide handen heb aangegrepen. Binnenkort lees je meer verhalen over mijn avonturen in Marokko!The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.