pcos en schildklier

Leven met PCOS en hypothyreoïde

Op dit moment is mijn leven nogal een hormonale rollercoaster. Mijn hormonen zijn niet in balans waardoor ik momenteel deal met
hypothyreoïdie en PCOS. Hoe is dat nu om met deze chronische ziekten te leven?

Mijn verhaal tot nu toe

Mocht je mijn eerdere update nog niet gelezen hebben, dan raad ik je aan om dat eerst even te doen om zo meer op de hoogte te zijn van alles. En mocht je meer willen weten over een traag werkende schildklier, ofwel
hypothyreoïdie, of over polycystic ovarian syndrome ofwel PCOS.

Traag werkende schildklier problemen

Leven met een schildklier die niet goed werkt en PCOS is erg lastig. Sinds mijn 15e heb ik dus al last van een traag werkende schildklier waar ik al die jaren al medicatie voor heb. Nu ineens is hij snel werkend, maar ervaar ik meer dan ooit de symptomen van een traag werkende schildklier. Zelf denk ik dat ik wellicht moet veranderen van medicatie, maar dit kan ik natuurlijk zelf niet doen. Omdat de problemen allemaal hormonaal zijn, ben ik nu door gestuurd naar een endocrinoloog, een hormoonspecialist, die mij verder zal moeten helpen. Helaas is de wachttijd hiervoor heel lang en zal mijn afspraak pas begin juni plaatsvinden (ik wacht al een hele tijd op de afspraak).

Weer menstrueren!

Ondertussen is er ook goed nieuws. Door mijn PCOS heb ik al meer dan een jaar geen menstruatie gehad. Dankzij de supplementen en de acupunctuur heb ik enorme stappen gemaakt en heb ik pas geleden mijn eerste menstruatie weer gehad! Ik geloof dat ik nog nooit zo blij ben geweest met ongesteld zijn haha. Als je na zo’n lange tijd niet ongesteld bent geweest, wetende dat er iets mis is in je lichaam, is menstrueren een van de meest bijzondere dingen die je kunt ervaren en je het seintje geeft dat langzaamaan je lichaam weer gezonder begint te worden. En dat is zoiets moois en bijzonders dat ik dit denk ik nooit meer als een gegeven neem.

PCOS & acne

Ook mijn huid begint langzaamaan wat beter te worden. Ik heb nog steeds last van acne, maar het is al veel rustiger geworden. Mijn huid lijkt iets stralender maar vooral zachter en meer gevoed wat erg fijn is. Betreffende mijn PCOS gaat het dus de goede kant op en wens ik voor een regelmatige menstruatie en een stralende, acnevrije huid.

Schildklier medicatie

Mijn schildklierproblemen zijn een ander verhaal. Jarenlang is dat goed gegaan, maar de laatste tijd lijk ik wel weer terug bij af. Waar mijn symptomen eerder nog goed te managen waren met mijn medicatie, ervaar ik ze nu meer dan ooit. Ik heb zelfs een overactieve schildklier in plaats van een inactieve. Ik ben geswitcht van medicatie doordat ik nu in Australië woon en de hormoon inbalans door de PCOS helpt natuurlijk ook niet echt mee.

Klachten dankzij de schildklier

Ik ben nu heel vaak heel moe, heb nog meer last van haaruitval waarbij het soms met strengen tegelijk eruit komt en ik heb enorm veel last van mijn buik. Gasvorming, een opgeblazen gevoel en heftige buikkrampen. Laatst was het zo erg dat ik niet eens normaal kon zitten. Ook ben ik in een korte tijd aangekomen in gewicht, voornamelijk rondom mijn buik. Alles te maken met de hormonen, de stress en ook de suiker cravings die ik heb.

Cravings naar suiker

Bijna altijd heb ik een neiging naar zoet eten en kan ik alles eten wat los en vast zit. Ik lijk geen rem te hebben en ik lijk ook nooit vol te raken. Niet alleen is dat alleen al erg frustrerend omdat ik me er alleen nog meer lamlendig door voel. En toch blijf ik die dingen maar eten. Stom hè?! En daarnaast is het ook lastig omdat iedereen allerlei tips heeft over hoe en wat ik zou moeten eten (vegan en niet vegan, paleo, keto, geen koolhydraten voor de PCOS, maar wel koolhydraten voor de schildklier, geen bananen en wel bananen). Het is een frustrerend iets en het maakt dat ik meer dan ooit met eten bezig ben en door alle bananenbomen het bos niet meer zie. Helaas hoort het er allemaal bij en is het een proces die ik moet doorgaan.

End the battle with food. Forever.

Why waste more time with a new diet where you just lose weight temporarily and eating foods that you don’t like, only to overeat again & gain back the weight? Not you. You deserve better than that. 
Download my FREE ebook to get started.

De challenge naar een gezond leven

Ik heb er de volste vertrouwen in dat het allemaal goed komt. Het is alleen een traag proces en ik wil vrouwen die ook een laag werkende schildklier en/of PCOS hebben een realistisch en eerlijk beeld geven. Dealen met deze chronische ziekten is niet makkelijk en elke dag is het een nieuwe challenge. Een challenge die veel inzet kost. Want waarom lijkt iedereen om mij heen wel gewoon te kunnen functioneren en gezond te eten én alles te kunnen eten wat ze maar willen? God, dit klinkt mega negatief en dat is het misschien ook wel een beetje. Ik merk gewoon dat dit alles me best wel frustreert. Dat ik gewoon heel graag wens dat ik dit allemaal ben overkomen en ik weer lekker en gezond in mijn vel zit, zodat ik de hele wereld aan kan en de dingen kan doen die ik leuk vind en me zo dierbaar zijn.

Support mensen met schildklierafwijkingen en PCOS

Het voelt in elk geval goed om dit op ‘papier’ te zetten en te delen dat dit niet gemakkelijk is om mee om te gaan en dat, als je hier zelf mee dealt, het okee is om soms even bij de pakken neer te zitten en te weten dat je niet de enige bent. En voor degene die mensen kennen die leven met deze ziekten, steun ze zoveel mogelijk. Support ze en wees er voor ze. Ook al merk je niet meteen dat er iets mis is, dat wil niet zeggen dat alles goed gaat. Symptomen zoals concentratieproblemen, angsten en stemmingswisselingen kunnen ook een rol spelen, wat het leven van iemand met schildklierproblemen of PCOS er niet gemakkelijker op maakt.

De taboe rondom PCOS en hypothyreoïde

Ik hoop hier mee een boekje open te doen over de taboe die rondom deze ziekten bestaat. Het feit dat PCOS geen echt syndroom is en dat de klachten maar vaag en niet ‘echt’ zijn. Of dat je niet alsnog heel veel last van allerlei dingen kunt hebben ook al slik je schildklier medicatie. Leven met deze ziekten is zwaar en wij vrouwen kunnen elkaar daarin steunen! Wij zijn powervrouwen en door elkaar te steunen maken we elkaars leven net een beetje gemakkelijker en kunnen we met zijn allen de hele wereld aan!SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

1 comment

  1. Healthy

    Bedankt voor het delen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.