onzekerheid

Jouw hands on stappenplan om met onzekerheid om te gaan

Ik ben niet goed genoeg, of zij doet het veel beter dan ik. Ik kan dit nooit doen, of mist er iets in je leven? Deal je met onzekerheid? Deze hands on blog helpt je in stappen om zekerder van jezelf te worden

Iedereen is op sommige momenten onzeker, helemaal als het aankomt op nieuwe dingen die niet in je comfort zone liggen. Dat is altijd even aankijken en voelt in het begin wat onwennig. Dat is een stretch waar je in moet komen en dat is heel natuurlijk. Maar, als je onzekerheid je in een slechte baan of relatie houdt, of je tegenhoudt om te groeien en verder te gaan in je leven of je carrière, dan is dat een probleem.

Verschillen tussen zekere en onzekere personen

Kijk naar de lijst hieronder en check voor jezelf hoe vaak je hierop ja kunt zeggen. Een zeker persoon vol zelfvertrouwen:

 • is open minded
 • geeft complimenten
 • wil graag leren van andere mensen
 • neemt verantwoordelijkheid voor haar eigen gedachten, gevoelens, acties en resultaten
 • voert dingen uit op regels
 • geeft fouten toe
 • is niet bang om gebreken te tonen
 • denkt positief
 • neemt risico’s
 • praat nooit negatief over anderen
 • vindt het leuk om tijd te spenderen met anderen
 • accepteert dat anderen anders zijn
 • kan om zichzelf lachen
 • maakt snel beslissingen
 • leert en groeit continu

Hoe vaak kon je hier ja op zeggen? Als dit meer dan de helft is, feliciteer ik je! Je bent zeker niet helemaal onzeker en bent goed op weg naar een individu vol zelfvertrouwen. Bekijk ook de lijst hieronder en check wederom hoe vaak je hierop ja kunt zeggen. Een onzeker persoon:

 • heeft een gelimiteerde mindset
 • zoekt voor goedkeuring
 • is een ms. know it all
 • maakt excuses voor alles
 • doet wat goed voelt
 • geeft anderen de schuld
 • komt nep over omdat je je gebreken verschuilt
 • is een negatieve denker
 • blijft in haar comfort zone
 • roddelt
 • vindt anderen niet zo leuk
 • oordeelt
 • maakt zich zorgen om wat anderen denken
 • kan geen beslissingen nemen
 • blijft hangen in oude manieren en slechte gewoonten

Nu je wat beter weet hoe ‘goed’ het met je onzekerheid gesteld is, kan je wat meer de diepte ingaan en beginnen om de ‘on’ in onzekerheid weg te halen en de powervrouw te worden die diep van binnen in je zit! Dit stappenplan hieronder helpt je in de goede richting.

1. Wees specifiek

Waar ben je precies onzeker over? Neem een notitieboek mee en schrijf op op welke momenten je onzeker voelt? Is dat wanneer je in een groep met mensen bent die je nog niet zo goed kent en je aan het aftasten bent hoe je je moet gedragen? (niet dat dat uitmaakt, want als je gewoon jezelf bent en je je geen zorgen maakt om wat anderen van je vinden is dat goed genoeg!). Of ben je al onzeker over het feit dat je niet kunt bepalen welke smaak je wilt als je in een ijssalon bent? Schrijf voor ongeveer 2 weken op op welke momenten je je onzeker hebt gevoeld en beantwoord dan de volgende vraag: “waar wil je specifiek meer zeker over zijn?”

2. Ontdek wat je zelfvertrouwen geeft

Dit is voor iedereen uniek, dus vertrouw op jezelf en ontdek wat voor jou werk. Maar Joyce, hoe ontdek ik nou wat me zelfvertrouwen geeft? Simpel! Denk terug aan een moment of zelfs moment waarop je je heel krachtig voelde, vol zelfvertrouwen en waarop je het gevoel had dat je de hele wereld aankon. Keer terug naar dat moment en voel heel goed hoe je je toen voelde. Denk daarna na over wat het was waarom je je zo krachtig voelde. Had dat te maken met je omgeving? Met wat je aan het doen was? Het gevoel dat je had? Hoe meer je deze oefening doet, hoe duidelijker het voor je wordt wat je zelfvertrouwen geeft. Voor mij is het is waardering van anderen krijgen. Hoewel het me steeds minder uitmaakt wat anderen van me denken, merk ik dat ik veel krachtiger in mijn schoenen ga staan als ik blijk van waardering krijg van anderen. Een andere is dat ik een groot doel voor mezelf heb gesteld die buiten mijn comfort zone stond en die ik uiteindelijk toch bereikt heb, ondanks mijn eigen twijfels en die van anderen. Zo ben ik verhuisd naar Australië, heb ik een semester in Amerika gestudeerd en zelfs kleinere dingen zoals wandklimmen en wipeout doen zijn me gelukt.

3. Blijf altijd jezelf

Zoals ik net al noemde kan je onzeker zijn in een groep met mensen waarin je nog aan het aftasten bent. Vaak proberen we iemand anders te zijn om zo bij iemand aan de goede kant te komen. Om leuk gevonden te worden. Vaak val je uiteindelijk door de mand omdat het niemand lukt iemand te zijn en te blijven zijn die ze niet zijn. Lieve dame, blijf vooral de mooie zelf die je altijd al bent geweest. Als het niet klikt met anderen, so be it. Their loss! Je kunt niet met iedereen vrienden zijn en niet iedereen zal je altijd leuk vinden. Dat is het leven. Zolang jij maar blij bent met jezelf. Maar doe het voor jezelf en niet voor een ander. Heb je hier nog wat hulp bij nodig? Schrijf dan op wat jou zo uniek maakt. Denk na over wat jij heel erg belangrijk vindt en wat je waardeert. Desnoods kan je ook aan vrienden vragen waarom ze eigenlijk vrienden met je zijn. Vaak krijg je daar ook hele leuke antwoorden uit.

4. Je bent 100% okee

Dit is een oefening die een van mijn oppaskinderen had gedaan op school. Ze moesten een cirkeldiagram maken en daarin een percentage toekennen aan de volgende gebieden: zelf, lichaam, mensen, rekenen, woorden, muziek, kunst. Hoewel je misschien maar 5% op kunst scoort en toekent, kan je wel 55% toekennen aan mensen omdat je zo goed met mensen bent. Uiteindelijk telt alles op tot 100%. Je bent een topmens, ook al ligt je kracht misschien niet in kunst. Je kracht ligt wel in het zijn van een goede vriendin!

5. Stop met jezelf vergelijken

Misschien wel de belangrijkste van alles als het aankomt op onzekerheid. De enige keer dat je jezelf mag vergelijken is met jezelf. Met hoe je in het verleden was en hoe ver je al bent gekomen. Wat een ander doet of bereikt heeft doet er niet toe, dat is haar journey en niet de jouwe. Nog extra motivatie nodig? Schrijf op wat je allemaal al bereikt hebt en hoeveel je al gegroeid bent ten opzichte van een aantal jaar geleden. Ik vind het bijvoorbeeld soms lastig dat iedereen in Nederland carrière aan het maken is en/of huizen koopt etc. terwijl ik hier in Australië voor mijn gevoel niet zoveel aan het doen ben. Maar ik ben buiten mijn comfort zone gestapt, ik ben mijn hart gaan volgen en heb de rigoureuze stap genomen om voor mijzelf te kiezen en te doen waar ik gelukkig van word. Dat is een grote stap die anderen juist niet durven te zetten en die ze juist in mij waarderen.

6. Realiseer dat je goed genoeg bent

Als je dit lastig vindt, dan is mijn tip: doe aan affirmaties. Dit heeft mij heel erg geholpen. Zeg elke dag (meerdere keren) tegen jezelf: ‘Ik ben dapper. Ik ben sterk. Ik ben mooi. Ik ben zelfverzekerd. Ik heb het voor elkaar!’

7. Breid je skill set uit

Vaak is zelfverzekerdheid gelinkt aan dingen die je kunt. Het kan dus helpen om een studie te gaan doen of een hobby te nemen die je nog niet gedaan hebt en gelinkt is aan wat je leuk vindt. Iets nieuws doen heeft namelijk enorm veel voordelen voor je zelfverzekerdheid! Ik vind public speaking bijvoorbeeld best eng, maar houd wel enorm van zingen. Ik ben dus bij een koor gegaan om lekker veel te zingen, maar optreden in een groep heeft me het zelfvertrouwen gegeven om voor een groep te zingen. Nu vind ik het veel minder eng om een presentatie te geven, en ik ben ook veel zelfverzekerder geworden in het ontmoeten van nieuwe mensen!

8. Doe het gewoon!

Motiveer jezelf op een zo positief mogelijke manier. Wees lief voor jezelf en support jezelf op deze weg naar meer zelfverzekerdheid. Wees je eigen cheerleader! Vaak helpt het ook gewoon om niet na te denken en het gewoon te doen. Dan is het dikwijls veel minder eng en blijkt het dat je het gewoon wel kunt ;). Toch nog onzeker? Pas dan: herinneren, voorstellen en modelleren toe. Herinner jezelf aan een moment waarop je jezelf zelfverzekerd voelt, stel je voor hoe je jezelf zou voelen als je wel zelfverzekerd zou zijn en houdt dit gevoel vast en modeleer iemand die wel zelfverzekerd is en doe wat zij doet.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.