geen zuivel eten

Ik at 2 weken geen zuivel en dit is wat er gebeurde

Twee weken geleden ging ik een nieuwe challenge met mijzelf aan. Ik ging voor 2 weken zonder zuivel! Waarom en wat er gebeurde nadat ik met zuivel eten gestopt ben? Check het hier:

Intolerantie voor zuivel

De reden waarom ik gestopt ben met het eten van zuivel is dat mijn metabolisme over de jaren is veranderd (dit gebeurd bij iedereen) en wellicht door mijn slechte eetpatroon van vroeger, heb ik langzaam een intolerantie voor zuivel gecreëerd. Een andere, nog belangrijkere reden is dat ik toen ik als test mijn zuivel juist ging verhogen, mijn acne ook steeds erger werd. Ik kreeg ineens veel meer puistjes en infecties en daar werd ik niet blij van. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zuivel kan zorgen voor meer acne en dus wilde ik geen zuivel meer eten om ervoor te zorgen dat mijn acne ook weer minder zou worden.

Skinny Bitch

Daarnaast heb ik het boek Skinny Bitch eindelijk gelezen. Ik dacht dat het vol met tips zou staan over hoe je dun wordt en hoe andere mensen die hebben gedaan en blijvend resultaat houden. Eigenlijk is het een preach om veganistisch te worden. Als je helemaal niet open staat voor dit idee, is dit boek misschien wat fel voor je, maar ik was er al even mee bezig en door keiharde feiten op mijn bord te krijgen, ben ik me er steeds bewuster van geworden wat ik eigenlijk allemaal in mijn lichaam aan het stoppen ben.

Waarom je geen zuivel zou moeten eten

Zo stellen zij dat mensen de enige ter wereld zijn die als volwassenen nog melk drinken. En melk dat niet eens afkomstig is van de mens zelf, maar van een koe. Vreemd huh? En eigenlijk hebben we ook geen melk nodig. Melk heb je als baby nodig om te groeien, maar na 1 jaar hoef je niet meer heel erg te groeien en verlies je de enzymen die melk verteren ook. Dat is waarom veel volwassenen ook geen melk kunnen tolereren. Wij hebben de enzymen niet meer en we hebben melk ook niet nodig. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat zuivel ook een verhoogd risico met zich meebrengt dat je kans hebt op ziekten en aandoeningen zoals bloedarmoede, angst, artritis, aandachtstekortstoornis, hyperactiviteit, fibromyalgie, hoofdpijnen, brandend maagzuur, indigestie, prikkelbare darm syndroom, gewrichtspijn, osteoporose, slechte immuunfunctie, allergieën, oorinfectie, hart- en vaatziekten, kolieken, obesitas, hartaandoeningen, diabetes, autisme, de ziekte van Crohn,
borst- en prostaatkanker en eierstokkanker. Een hele lijst dus van dingen waar je niet echt op zit te wachten. En hoe dat kan? Well, koeien worden volgespoten met antibiotica, groeihormonen en andere dingen die niet goed zijn voor de koe en die wij eigenlijk niet in ons lichaam willen hebben. Als je meer wilt weten over zuivel en waarom je het wel of niet zou moeten eten dan raad ik je zeker Skinny Bitch aan.

Was het moeilijk om zuivel op te geven?

Inmiddels ben ik meer dan 2 weken gestopt met het eten van zuivel. Dat betekent niet alleen geen melk voor mij, maar ook geen yoghurt en kaas. Hoewel eieren niet per se onder zuivel vallen, heb ik in de tussentijd ook geen eieren gegeten. Ik ben altijd een echte yoghurt en kaasliefhebber geweest en ik denk dat ik op elk ander moment het heel moeilijk zou hebben gevonden om zuivel op te geven. Tot zelfs een paar maanden geleden had je mij nooit moeten vertellen dat ik geen zuivel meer zou eten. Dus wat is er veranderd? Voornamelijk omdat ik zo’n buikpijn iedere keer kreeg als ik zuivel had gegeten en het ook erg werd naarmate ik ook meer zuivel at. Het feit dat ik me ziek voelde na het eten van zuivel en de dingen die ik leerde na het lezen van Skinny Bitch maakte me heel erg gemotiveerd om zonder zuivel door het leven te gaan. En ken je dat gevoel dat wanneer je eenmaal kaas eet, dat je alleen maar meer wilt? Dat komt door de caseïne die in kaas verwerkt zit. Dat heeft bijna hetzelfde, verslavende effect als suiker. Het gekke is dus dat, zodra ik geen kaas meer at, na een paar dagen ook veel minder behoefte heeft om kaas te eten. En nog gekker: ik heb ook niet eens behoefte nu aan kaas. Nooit gedacht dat die woorden uit mijn mond zouden komen haha.

End the battle with food. Forever.

Why waste more time with a new diet where you just lose weight temporarily and eating foods that you don’t like, only to overeat again & gain back the weight? Not you. You deserve better than that. 
Download my FREE ebook to get started.

Hoe voel ik me nu zonder het eten van zuivel?

Veel energieker en veel minder buikpijn! Ook mijn huid ziet er al veel beter uit, hoewel het opklaren van je huid altijd wat langer duurt. Het vernieuwen van je huid duurt vaak 4 weken. Kortom, voor mij zijn er alleen maar voordelen. Ook mijn metabolisme is erop vooruit gegaan en dat voelt ook heel goed. Doordat ik nu vooral groenten en fruit is, kan mijn lichaam dat heel goed verteren en ben ik ook wat buikvet verloren, vooral door zuivel en vlees (voornamelijk) te skippen uit mijn dieet. En qua koken is het ook niet eens zo heel moeilijk om zuivel te skippen uit mijn eetpatroon. Je kan kaas maken van cashewnoten en er is amandelmelk en kokosyoghurt als vervangers die ik kan gebruiken. Het enige probleem is soms als ik uit eten ga, maar met veganistische opties is dat tot nu toe ook nog wel te doen geweest.

Ik voel me keigoed!

mij is het niet eten van zuivel echt een vooruitgang voor mijn gezondheid en ik heb me sinds tijden niet zo goed gevoeld! Het wil overigens niet zeggen dat ik zuivel voor altijd op geef, ik wil mezelf geen restrictie opleggen omdat je het dan juist alleen maar meer wilt. Ik kies er alleen nu voor om het niet te eten. Ik hoop je hiermee geïnspireerd te hebben met wat het wel of niet eten van zuivel met je lichaam en je gezondheid kan doen. Of jij het gaat toepassen op je eigen leefstijl is natuurlijk geheel aan jou, maar hopelijk geeft dit inzicht aan wat het niet eten van zuivel met je kan doen!The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

7 comments

 1. Floor

  Hi, wat eten jullie in de plaats van zuivel?
  Liefs, Floor

 2. Younes

  Ik eat geen melk production 3 jaren lang….2017 was de last keer

 3. Sabine

  Leuk om te lezen. Ik had ook veel last van puistjes, net als jij las ik dacht zuivel de boosdoener kan zijn. Toen heb ik mijn zuivelinname met 80-90% verminderd (ik eet nog wel af en toe wat) en mijn huid was weer helemaal zuiver. Helaas, want ik hou zo van kaas. Ik ben nu bijna 3 maanden ‘gestopt’ met zuivel. Af en toe eet ik wat meer en ik reageer er direct op. Toen ik laatst een tosti had gegeten bijvoorbeeld, dan denk ik: het is het niet waard. En dan skip ik de tosti de volgende keer. In sommige gerechten vind ik het wel moeilijk soyaroom vind ik niet een lekkere vervanger voor room en edelgistvlokken kunnen lang niet tippen aan parmezaanse kaas. Maar wellicht kom ik nog betere aternatieven tegen. Ooops lang verhaal. Ik ben heel benieuwd of je over een paar maanden nog steeds zo enthousiast bent ??

  1. Life to Enjoyce

   Hey Sabine!! Wat leuk dat je reageert en wat fijn dat het ook voor jou zoveel voordelen heeft. Dat maakt het ook motiverender om van de zuivel af te blijven vind ik. Er zijn wel vegan kazen en kokosyoghurt die je kunt eten. Ik heb zelf die kaas nog niet gehad maar heb laatst wel een cashewkaas gemaakt die erg lekker was voor een mexicaanse ovenschotel. Het recept hiervan staat ook online. Ik ben ook heel benieuwd hoe ik er over een paar maanden tegenaan kijk! Heel veel succes en bedankt voor jouw verhaal!

   1. Sabine

    Oeh, die cashewkaas zal ik eens proberen. Ik had ook al eens vegan-kazen geprobeerd, maar dat was geen succes. Kokos komt inmiddels ook een beetje mijn neusgaten uit, wellicht krijg jij dat ook over een paar maanden, haha. But you’re worth it 😉

    1. Life to Enjoyce

     Thanks! Ik ben benieuwd wat je dan hiervan vindt! Ben benieuwd of me dat beu wordt. Tot nu toe houd ik van kokos haha. En dankjewel wat een lief compliment, jij bent het ook zeker waar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.