9 redenen waarom jij alleen op reis moet gaan

Over iets minder dan een maand is het zover: dan ga ik 3 weken interrailen door Europa. In mijn eentje! Maar waarom zou je sowieso alleen op reis gaan? Vandaag deel ik mijn redenen.

Ik denk dat ik voor het eerst alleen ben gaan reizen zo’n 2 jaar geleden naar Barcelona. Het duurde weliswaar 2.5 dag voordat mijn vriendin me kwam opzoeken, maar wat was dat een bijzondere ervaring. Je ontmoet makkelijker mensen, je geniet intens van de plek waar je bent, het is goed voor me time en je kan doen wat je wilt. Misschien heb je erover na zitten denken om ook alleen op reis te gaan, maar misschien vind je het nog te eng. Ik zeg gewoon doen en wellicht helpen deze redenen je.

barcelona-7-6

1. Het maakt het plannen van je trip eenvoudiger

Wilde ik nog gaan interrailen voor mijn 26e (omdat het kaartje dan goedkoper is), dan moest het deze zomer gebeuren. Ik kon alleen niet zo snel iemand vinden die mee wilde. Niet de juiste tijd, geld, andere interesses etc. Dat hield me gelukkig niet tegen! Het is ook zoveel gemakkelijker. Zelf bepalen welke steden en hostels je wilt en gewoon lekker jezelf voorbereiden op jouw droomreis. De beste manier om je tijd mee te spenderen kan ik je vertellen.

2. Je maakt veel nieuwe vrienden

Ik denk dat de meeste mensen bang zijn om zich alleen te voelen of om de mooie momenten met niemand te kunnen delen. Dat is ook een van de redenen waarom ik in hostels verblijf. Daar zijn veel solo reizigers en je kan met iedereen een praatje maken en leuke dingen met ze doen. Ik denk dat je juist ook in je eentje intenser van dingen geniet. Ook ben ik weleens in mijn eentje in een restaurant gaan eten. Ik had mijn ereader mee, maar al snel vond ik toevallig andere Nederlanders om bij aan te schuiven. Sowieso is het een mooie ervaring, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf te koken, of aan de bar te eten en zo contact te hebben met het personeel. Of expat restaurants opzoeken. En vergeet niet: jij bent als solo reiziger een interessant onderwerp en wees ook niet bang om mensen aan te spreken.

downtown seattle 11

3. Je ervaringen zijn betekenisvoller

Wanneer je met iemand samen reist kan dat soms voor afleiding zorgen. Als je echt gaat voor bonding time met die andere persoon, dan is dat helemaal goed. Wel blijkt dat wanneer je in je eentje gaat en daar met je nieuwe vrienden bijzondere dingen doet, deze herinneringen veel langer zullen blijven bestaan. Ook is het veel beter als je echt een connectie wilt maken met de plek en de mensen daar om alleen te reizen. Zo kan ik me nog precies voor de geest halen in Seattle dat ik aan het fotograferen was en een man, die ook aan het fotograferen was, of we eens van lens konden ruilen. Of dat ik een blije high five deed met een meisje die dezelfde koffie had besteld bij de Starbucks. Dat zijn bijzondere momenten die je in groepsverband nooit had meegemaakt.

4. Je leert jezelf beter kennen

Alleen zijn zorgt voor meer me time. Door even van de radar af te gaan, uit je dagelijkse routine te zijn, heb je de ruimte om veel meer met jezelf bezig te zijn en jezelf te ontwikkelen. Ik merkte dat ik echt tot rust kwam door alleen door een stad te wanderen. Zo heb je meer tijd en ruimte om jezelf beter te leren kennen en jezelf te ontwikkelen. Wie weet ontdek je zo wel dingen waarvan je niet wist dat je ze leuk vond!

typisch thailand

5. Je bepaalt je eigen reisplannen

Dit vind ik ook zo fijn! Als je met meerdere mensen reist, moet je samen bepalen waar en wanneer je ergens heen gaat, waar je blijft slapen, wat je gaat eten en doen. Smaken verschillen, dus kan het voorkomen dat je niet alles kunt doen zoals jij het het liefste voor ogen hebt. Ik kan nu lekker alles zelf uitzoeken en bepalen en mezelf helemaal inlezen. En vooral: lekker spontaan zijn!

6. Het geeft je zelfvertrouwen een boost

Hoe eng het ook is om alleen op reis te gaan, des te groter je zelfvertrouwen zal zijn aan het einde van je reis. Het gevoel dat je de hele wereld aan kunt is echt te geweldig! Geen probleem dat jij niet meer aankunt!

bangkok

7. Het maakt je een betere reiziger

Door alleen te reizen heb je meer oog voor je omgeving en de mensen. Je wordt nieuwsgieriger, je interacteert op een andere manier met mensen en dat is supergoed voor wanneer je op reis bent.

8. Je blijft beter in je budget

Omdat je jezelf zo goed kent, is het ook gemakkelijker om te bepalen wat je wilt doen en uitgeven en dus om binnen je budget te blijven.

market 21

9. Je vindt een antwoord op een belangrijke vraag

De vraag die de meeste mensen zichzelf stellen is: wat moet je dan de hele dag doen? Je gaat toffe avonturen meemaken, je hebt toffe herinneringen die je met je vrienden kunt delen, je gaat nieuwe dingen eten, nieuwe buurten ontdekken, je neemt nieuwe risico’s, je leert geschiedenis en cultuur kennen en zoveel meer! Als je eenmaal van het alleen reizen hebt geproefd, weet je niet meer hoe je het voor elkaar hebt gekregen om met meerdere mensen te reizen.

En? Heb ik je overtuigd om alleen op reis te gaan? Denk het eens op deze manier: je hebt niet zoveel tijd en geld om te spenderen als je reist, dus waarom zou je het niet spenderen aan je individuele voorkeuren om het beste uit je reis te halen en die blije ik naar boven te halenSET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

2 comments

  1. Sabine

    Oh ja ik ben het hier z√≥ mee eens! Echt de beste en meest intense herinneringen komen van mijn soloreis. Ik kan het ook iedereen aanraden! Ik heb me helemaal niet alleen gevoeld, en heb best vaak alleen gegeten in een restaurant. E-reader en Lonely Planet mee en eten maar. Er waren zoveel obers die van alles wilden weten en ik heb vaak met andere reizigers en zelfs locals gegeten. Zelfs een keer een heel diner van een oudere man gekregen haha ūüėÄ

    1. Miss Craftsy

      Ja precies! Zo leuk om ook van anderen te horen hoe zij hun soloreis hebben ervaren! Met een ebook ben je in elk geval altijd safe haha

Leave a Reply

Your email address will not be published.