negatieve-stemmetje

Hoe stop je dat negatieve stemmetje in je hoofd?

Heb jij vaak last van dat negatieve stemmetje in je hoofd? Zo stop je hem voorgoed!

Het negatieve stemmetje in je hoofd

Kan ik het allemaal wel? Ben ik wel goed genoeg? Je gaat toch niet afvallen, je bent lelijk, je faalt in je werk en zo kan ik nog wel honderden gedachten opnoemen die elke vrouw weleens in haar hoofd heeft gehad. Eigenlijk heel gewoon als iedereen last van heeft van dat negatieve stemmetje, maar wel onnodig. 

Gedreven door angst

Een negatieve gedachte heeft vaak te maken met angst. Met het buiten je comfortzone stappen. Angst is heel vervelend, maar probeer eens na te gaan hoe gegrond het is. Vaak maken we dingen in ons hoofd groter dan dat ze zijn.

positief-denken

Dingen groter maken dan ze zijn

Zo ook ik. Ik had een paar weken terug een groot probleem dat me erg dwars zat, maar dat dat negatieve stemmetje groter maakte in mijn hoofd dan het uiteindelijk was. De oplossing leek namelijk ongrijpbaar en ik moest er voor mijn gevoel een enorme drempel voor over. Door het uiteindelijk gewoon aan te pakken bleek het reuze mee te vallen en nu kan ik me bijna niet meer voorstellen dat ik er zo’n issue van maakte.

Denk realistisch

Herkenbaar? Eigenlijk is de oplossing heel gemakkelijk. Leer uitgaan van het realistische in plaats van het negatieve en denk in mogelijkheden. Dit doe je door jezelf 4 vragen te stellen en je gedachten daarmee te betwijfelen. Wanneer je dat negatieve stemmetje in je hoofd hebt, hoe klein hij ook is, sta je er even stil bij en stel je jezelf deze vragen:

  • Is deze gedachte waar?
  • Ben ik er zeker van dat deze gedachte waar is?
  • Hoe voel ik me bij deze gedachte?
  • Wie ben ik zonder deze gedachte?

negatief-denken

Positief denken

Waarschijnlijk kom je er dan achter dat het allemaal wel meevalt en dat jouw gedachte niet zo realistisch is. Zoals mijn moeder altijd zo wijs zegt: wat is nu het ergste wat er kan gebeuren? Probeer daarna ook je gedachten om te keren door 3 redenen te noemen waarom het tegengestelde waar is.

Negatief denken: de oplossing

Dus bijvoorbeeld: je vindt jezelf niet goed genoeg. Beantwoord de vier vragen waardoor je erachter komt dat deze gedachte niet realistisch is. En bovendien voor wat en wie ben je niet goed genoeg? Bedenk daarna 3 redenen waarom jij wel goed genoeg bent (en die zijn er genoeg dus dat hoeft niet moeilijk te zijn) en houd jezelf daaraan vast wanneer je de volgende keer weer zo denkt. 

stoppen-met-negatief-denken

Omdenken

Het vergt wat oefening het omdenken, maar oefening baart kunst en zal je zoveel vrijheid geven. En nog een laatste gegeven: je bent niet negatief, je gedachten zijn alleen soms negatief. Merk deze negatieve gedachten op maar oordeel niet.SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.