sparen

Hoe kun je effectief sparen?

Heb jij ook altijd meer maand over aan het einde van je geld? Als jij het roer wilt omgooien en juist meer geld wilt overhouden aan het einde van de maand, dan is dit wat je kunt doen!

Track wat je uitgeeft

Dit klinkt misschien als heel erg voor de hand liggend, maar je verbaast je erover hoeveel mensen geen idee hebben in hoeveel ze in een maand uitgeven. Natuurlijk verschilt dit per maand en daarom is idealiter een langere periode handiger, maar start eens met een maand en zie hoe je dan gaat. Ook ik was die persoon die eigenlijk nooit echt goed voor ogen had hoeveel er nu binnen kwam en eruit ging. Toen ging ik de app ‘My Finances’ gebruiken. Hier kan je eenvoudig en per thema aangeven wat er binnenkomt en wat je uitgeeft. Ook kan je dingen automatiseren zodat het je weer wat tijd scheelt. Je krijgt hele mooie cirkeldiagrammen op kleur (de nerd in mij houdt hiervan) en dus een goed overzicht van je financiën. Ik merkte ook dat ik het enorm leuk vond om in te voeren en het te tracken.

Bekijk waar je op kunt besparen

Deze tip lijkt ook voor de hand liggend, maar dat maakt hem niet minder goed. Er zijn zoveel dingen waar je op kunt besparen. Doordat je nu aan het tracken bent, kun je ook zien waar je meeste uitgaven in zitten. Zou je hierop bijvoorbeeld kunnen besparen? Of kan je bepaalde uitgaven verminderen of goedkoper maken? Kan je autoverzekering bijvoorbeeld goedkoper? Of kan je ook een leuke avond hebben met wat minder alcoholische versnaperingen? Andere tips waar je op kunt besparen zijn onder andere:

  • Doe maar 1x per week boodschappen om impulsaankopen te verminderen. Ook een weekmenu opstellen helpt hierbij.
  • Breng je eigen lunch mee naar je werk en koop vooral groenten. Niet alleen is dit goedkoper dan vlees, het bevat ook meer vitaminen en mineralen. En nog meer budget: diepvriesgroenten.
  • Koop dingen tweedehands
  • Bekijk of er spullen zijn die je niet meer gebruikt en probeer deze te verkopen.

Stel een spaardoel op

Mijn ervaring leert dat een spaardoel hebben, veel beter helpt om ook daadwerkelijk geld te sparen. Mijn doel was om een wereldreis te maken. Nu ben ik uiteindelijk geen lange wereldreis gaan maken, maar heb ik dit geïnvesteerd in een kortere reis en met een leven in Australië en mijn studies. Wat zou jij graag willen hebben? Wat geeft jou de motivatie om ook daadwerkelijk te sparen?

Maak een spaarplan

Als je dit doel duidelijk voor ogen hebt, is het goed om je af te vragen wanneer je dit doel wilt gaan doen en dus voor welke datum je een bepaald bedrag gespaard moet hebben. Maak ook voor jezelf duidelijk hoeveel dit bedrag moet zijn. Dan is het een kwestie van dit bedrag door de maanden die je nog te gaan hebt te delen en dit maandelijks aan de kant te zetten. Dit gaat het makkelijkste door een automatisch bedrag van je lopende naar je spaarrekening te zetten. Is dit bedrag per maand te hoog? Kijk dan of je op andere dingen nog meer kunt besparen of wees realistischer en stel de datum van het te sparen bedrag wat verder in de toekomst.

Voor mijn wereldreis had ik grofweg bedacht wanneer ik wilde weggaan. Ook had ik uitgezocht naar welke landen ik wilde gaan en wat mijn maandelijks budget voor elk land moest zijn. Dat telde ik bij elkaar op plus een extra % voor noodgevallen. Vervolgens heb ik zo gekeken wat ik per maand opzij moest zetten om mijn wereldreis werkelijkheid te maken. Vervolgens hield ik dus naast alle vaste uitgaven en mijn spaarbudget een bedrag over waar ik dan mijn boodschappen en leuke dingen van kon doen. Voor mij was dit gelukkig nog genoeg om in elk geval een paar leuke dingen te kunnen doen.

Andere tips om te sparen

Uiteraard zijn dit de meest belangrijke tips om beter te gaan sparen, maar tijdens mijn ervaring heb ik ook de volgende dingen geleerd en toegepast:

  • Lees ‘You’re a badass at making money’ van Jen Sincero
  • Zeg de affirmatie ‘Money comes to me in expected and unexpected ways’ een aantal keer per dag en zie wat er gebeurd.
  • Stel prioriteiten op om zo beter voor ogen te hebben waar je als eerder voor wilt sparen.
  • Gebruik coupons om korting te krijgen. Maar let op: gebruik het alleen als je het ook echt nodig hebt. Of als je weet dat je iets nodig gaat hebben, koop het dan wanneer het in de aanbieding is.
  • Geef jezelf een budget per week en betaal deze dingen met cash.
  • Als je bijvoorbeeld boodschappen doet en je betaalt 24,62, dan kun je jezelf tippen door 0,38 cent opzij te zetten naar je spaarrekening. Dit lijkt misschien wel klein, maar alle kleine beetjes helpen. Zo tip je jezelf eigenlijk naar je spaardoel toe!SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.