Hoe je stopt jezelf met anderen te vergelijken

gedachten

Met maar 24 uur in een dag is elke seconde waarmee we onszelf met anderen vergelijken teveel. En toch doen we het, ook al is iedereen uniek. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je jezelf niet meer met anderen vergelijkt en je je zelfwaarde behoudt?

Waarom je nu moet stoppen jezelf met anderen te vergelijken

 • Vergelijkingen zijn altijd oneerlijk. We hebben de neiging om altijd het meest slechte van onszelf als het beste van een ander te zien.
 • Je bent te uniek om eerlijk vergeleken te worden. Jouw talenten, karakter, successen en bijdragen zijn vanuit jou en jou alleen gekomen en dat is jouw doel in deze wereld en niet die van een ander.
 • Je hebt alleen maar dingen te verliezen als je jezelf vergelijkt: je trots, waardigheid, ambitie en passie.
 • Successen behalen zorgt er juist niet voor dat je jezelf minder gaat vergelijken. Laat dit niet van je afgepakt worden.
 • Door jezelf te vergelijken verspil je energie aan andere mensen in plaats van je te focussen op je eigen leven en hoe je die wilt doorbrengen.

Nu we weten dat jezelf vergelijken met anderen je verre van gelukkig maakt en een fijn en gelukkig leven in de weg staat, is het tijd om te kijken hoe we nu kunnen stoppen met vergelijken.

1. Ga op zoek naar de onderliggende reden

Vaak is het zo dat er een onderliggende reden is waarom je jezelf vergelijkt, bijvoorbeeld uit angst of schaamte. Zo kan ik mezelf gaan vergelijken met het feit dat andere mensen veel dunner (en dus mooier) zijn dan ik, vanwege het feit dat ik toevallig net een reep chocolade naar binnen heb gewerkt. Bovendien weet ik dat afvallen of slank zijn een lastig verhaal is vanwege mijn schildklier dus zo krijg ik alleen maar een dubbel slecht gevoel.

2. Gooi de ‘er kan er maar 1 van zijn’ mindset weg

Vaak denk je dat een ander alleen maar goed in zijn werk kan zijn, of die persoon alleen maar grappig. Maar waarom kan jij dat niet ook zijn? Er kunnen toch meerdere mensen in bepaalde dingen goed zijn, dus jij zeker ook. Plus, jij hebt je eigen successen en dingen waar je goed in bent. Word je daarvan bewust en hang de slingers op.

3. Herinner jezelf dat niemand perfect is

Om je op het negatieve te focussen is niemand beter van geworden, maar wel als je voor ogen houdt dat niemand perfect is. Ook niet van die persoon waarvan jij denkt dat hij of zij dat wel is. Iedereen heeft zo zijn eigen problemen en onzekerheden, ook al tonen zij dat niet even goed.

4. Zet jezelf op nummer 1

Het is heel makkelijk om te denken: oeh zij is dunner dan ik, of: zij heeft veel leukere kleding aan dan ik. Maar probeer dat eens om te draaien naar jezelf. Jij bent degene die afgelopen week knetterhard gesport hebt en je aan je gezonde leefstijl gehouden hebt waardoor je al wat bent afgevallen en jij bent degene die totaal rockte in dat toffe shirtje waar je je ontzettend goed in voelt. Daar gaat het om!

5. Ga de hort op!

Wat voor mij ook heel goed werkt: afleiding zoeken. Wanneer je weer in een van die buien bent, ga lekker een stukje lopen. Geniet van je omgeving, laat je gedachten varen of ga lekker een uurtje sporten. Wedden dat je je daarna veel beter voelt?

6. Wees dankbaar

Ik kan het deze maand niet vaak genoeg zeggen, maar wees alsjeblieft zo dankbaar mogelijk voor wie je bent en wat je doet. Jij bent een mooi en uniek persoon en er is helemaal geen reden toe om jezelf met anderen te vergelijken. Daar heb je niemand anders mee en doe je niemand anders pijn mee dan jezelf. Onthoud dat, wees dankbaar en zo kan je de hele wereld aan! You go girl! (or boy).

Ik weet dat je misschien graag zou willen dat je alles perfect zou kunnen doen, maar helaas is dat niet zo en je zou dat ook niet moeten willen. Jij bent jij en daar moet je trots op zijn. Maar net als ik struggle je er vast nog mee en ik hoop dat deze tips je helpen om iets minder erg te strugglen in het jezelf vergelijken met anderen. Want jij mag er zeker ook zijn!

En heb je zelf ook een mooi ervaringsverhaal waar je trots op bent? Deel het dan zeker met ons!The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

6 comments

 1. Lotte

  Heel herkenbaar! Mooie post, dankjewel voor het schrijven hiervan. Zal er zeker nog eens naar terugkijken 🙂

  1. Miss Craftsy

   Dankjewel Lotte! Wat een schitterend compliment en ik hoop dat je er veel uit kan halen wat voor jou werkt! Fijn weekend

  1. Miss Craftsy

   Ah dankje wat een lief en ontzettend mooi compliment! Denk je dat je de tips zelf kunt toepassen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.