jaar in het buitenland

Hoe is het om weer thuis te zijn na een jaar in het buitenland?

Na 9 maanden gewoond te hebben in Melbourne en 3 maanden gereisd te hebben door Australië, Nieuw Zeeland en Indonesië, heb ik na 1 jaar weer voeten op aarde gezet in Nederland. Hoe is het om weer thuis te zijn na een jaar in het buitenland? 

Om maar met de deur in huis te vallen: heel gek en tegelijkertijd heel normaal. In een jaar tijd heb ik heel erg veel gedaan en gezien. Ik heb in een wereldstad gewoond waar ik elk weekend allerlei leuke activiteiten deed en als ik niet in de stad was, dan maakte ik wel leuke tripjes in de omgeving of de rest van Australië. Nederland voelt dan ineens heel klein aan. En ook drie maanden reizen in het buitenland waar je elke dag weer blootgesteld wordt aan de meest mooie dingen, heeft een ongelofelijke invloed op je. Regelmatig verbaasde ik me erover hoe mooi deze wereld is en hoe dankbaar ik ben dat ik de mogelijkheid heb gehad om van dit alles te genieten.

Een culturele uitwisseling

Niet alleen heb ik in een jaar tijd veel gezien en gedaan in het buitenland, ook heb ik de unieke ervaring gehad om als au pair te mogen werken voor twee geweldig mooie dametjes. Niet alleen had ik nog nooit langdurig zorg gedragen voor twee kinderen, maar de wijsheid en hoe deze kids tegen de wereld aankijken heeft me zoveel nieuwe inzichten gegeven. Hoe lief en zo zorgzaam ze met andere mensen omgingen, hoe makkelijk ze denken over bepaalde dingen (wat ik als overthinker me mega over verbaasde) en de humor die ze hadden waardoor ik elke dag weer lachbuien om ze had, is een ervaring die ik nooit zal vergeten. Het is heerlijk verfrissend!

Persoonlijke ontwikkeling

En tenslotte ben ik in een jaar tijd ook op persoonlijk vlak veranderd. Dat is natuurlijk niet zo gek. Je wordt ineens uit je comfort zone gehaald, alles is anders en dus zul je je moeten aanpassen daarin. In elk geval heeft de laidback mentaliteit van de Australiërs een hele positieve invloed op me gehad, ik ben veel rustiger geworden, alles is meer no worries en dingen komen altijd wel goed. Ik heb mezelf beter leren kennen, ben ook meer mijzelf geworden en heb een aantal grote, persoonlijke struggles overwonnen die ik zeker weten niet (of niet zo snel) had overwonnen als ik niet een jaar uit Nederland was weg geweest.

Te normaal?!

Dus hoe is het dan om weer terug te zijn? Heel raar! Zodra ik weer op Schiphol was en mijn vader en broertje knuffelde, leek het net alsof ik ze vorige week nog had geknuffeld toen ze me juist naar het vliegveld hadden gebracht. Evenals de rest van de familie en vrienden die ik inmiddels heb gezien. Het lijkt net alsof er niet een jaar voorbij is geweest en ik ze recentelijk nog heb gezien. De omgeving, de cultuur, het landschap, alles is hetzelfde en voelt heel normaal aan. En doordat het zo normaal aanvoelt, voelde ik me juist abnormaal. Alsof ik niet een jaar weg ben geweest, alsof mijn jaar in Australië maar een droom was en alsof ik afgelopen jaar niet zo enorm ben gegroeid. Dat was even slikken.

Nederland is een deel van mij

Inmiddels kan ik het ‘normale’ juist waarderen. Het geeft me een fijn gevoel te weten dat het juist zo normaal is, want dit is tenslotte mijn thuis. Logisch dat het zo normaal aanvoelt, het is namelijk een deel van mij, een deel dat ik al ruim 25 jaar ken. En mijn jaar in Australië is een waanzinnige ervaring die nu bij mijn Nederlandse deel samen wordt gevoegd. Prachtig is dat! Het mooiste is dat ik in Australië veel meer heb gereden dan ik ooit in Nederland heb gedaan omdat ik hier nooit een eigen auto heb gehad. Waar ik in Australië nooit geen moeite heb gehad met links rijden, wilde ik hier bijna het stuur uit mijn vaders handen grijpen omdat ik dacht dat hij aan de ‘verkeerde’ kant van de weg reed. En alle winkels en producten die voor mij zo bekend en normaal zijn, zijn ook erg fijn om weer om me heen te hebben.

No worries mate!

Waar ik misschien wel het meeste moeite mee heb is de Nederlandse cultuur en mentaliteit. Over het algemeen klagen Nederlanders graag, en natuurlijk het meeste over het weer. Ook merk ik dat het tempo hier ook veel hoger ligt, mensen lijken hier veel meer te moeten, wat erg stressvol is. Gelukkig kan mijn new and improved me hier nog goed mee omgaan. Voor mij een tandje lager en meer no worries en nog steeds glimlach ik naar iedereen en zeg ik hoi, zoals ik dat in Melbourne ook deed. En hoewel niet iedere Nederlander hiervan gediend is, heeft dat soms ook geleid tot hele leuke gesprekjes. Een missie die ik graag erin wil houden!

Waar ik in Australië nog dacht dat ik alleen maar naar huis zou gaan om vrienden en familie te zien, kan ik nu ook zeggen dat ik mijn land toch wel meer waardeer dan voorheen. Ik denk dat elk land zo haar voor- en nadelen heeft en ik ben erg dankbaar om te merken dat een jaar reizen ervoor heeft gezorgd dat ik waardeer in Nederland te zijn opgegroeid en dat ik altijd dit thuis heb om naar terug te keren.

Onvergetelijke herinneringen

Eén jaar en duizenden prachtige herinneringen. Opgeslagen in duizenden video’s, foto’s en herinneringen. Herinneringen die in mijn hoofd zitten, maar het is nog mooier als je een foto hebt waar je iedere dag naar kunt kijken. Het lijkt mij daarom een ontzettend mooi idee om mijn mooiste foto uit Australië te laten afdrukken als foto op aluminium en deze een plekje te geven in mijn huis. En natuurlijk kan ik niet elke dag de wereld verkennen, maar kan ik wel de wereld in huis halen. Ik heb dan ook een hele mooie wereldkaart in huis hangen die me altijd herinnert aan het feit dat de wereld aan mijn voeten ligt en reizen mijn grootste hobby is. Als je net zo van reizen houdt als ik, dan is een wereldkaart kopen en deze aan je muur hangen een hele mooie en tijdloze manier om je huis mee te decoreren.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.