kracht halen uit tegenslagen

Hoe haal je kracht uit tegenslagen?

We maken allemaal moeilijke dingen mee in ons leven, de ene keer wat zwaarder dan de andere keer. Hoe haal je nu kracht uit deze tegenslagen en buig je ze om naar het positieve?

Hoe haal je kracht uit tegenslagen?

Er bestaan verschillende manieren om om te gaan met negatieve gebeurtenissen. Ga je, als je iets negatiefs meemaakt, het zien als iets leerzaams? Maakt het dat je een paar stappen terug moet doen? Blijf je in het diepe dal hangen? Denk je: waarom overkomt mij dit altijd? Hele natuurlijke en begrijpelijke reacties op dingen als het overlijden van een dierbare, ziek worden, een burnout krijgen, geen geluk in de liefde vinden of zelfs het terugkerende patroon van het jojo effect als je probeert af te vallen. Waar je ook tegenaan loopt, je hebt er last van en het maakt je niet gelukkig. Sterker nog, het lijkt alsof het je geluk tegenhoudt. En dat lijkt me, daar moet je het met me eens zijn, niet de bedoeling. Dus hoe kan je iets negatiefs nu omdraaien tot iets positiefs en daar kracht uit halen?

De 3 P’s van tegenslagen

Na jaren van onderzoek waarin gekeken werd hoe mensen omgaan met tegenslagen, heeft psycholoog Martin Seligman 3 P’s gevonden die je herstel storen: Personalisatie, Pervasiveness (alomtegenwoordigheid) en Permanentie. Bij personalisatie betrek je het op jezelf en wellicht anderen. Het is jouw schuld. Bij alomtegenwoordigheid heb je het idee dat de tegenslag effect heeft op alle gebieden in je leven en bij permanentie heb je het idee dat dit nooit meer zal overgaan. Eigenlijk vormen deze drie topics de negatieve kant van ‘Alles is geweldig’. Je gaat dan denken: het is mijn fout dat dit gebeurd, mijn hele leven is verschrikkelijk en het gaat altijd verschrikkelijk blijven.

Geef jezelf de tijd

Deze denkwijze zorgt ervoor dat je als het ware blijft hangen in die negatieve molen die je tegenslag teweeg brengt. Wanneer je een tegenslag meemaakt, is het heel gewoon om daar even van ondersteboven te zijn en jezelf de tijd te geven om dit te verwerken en hiermee om te leren gaan. De eerste stap is echter je ervan bewust te zijn wanneer één of meerdere van deze 3 P’s optreden. Merk je op dat je zo gaat denken, dan is er werk aan de winkel.

Haal ook kracht uit een tegenslag

De truc is om deze P’s om te draaien en je echt af te vragen of het wel echt zo is. Gaat je leven altijd verschrikkelijk blijven? Nee, je leert met je tegenslag om te gaan en je hebt zelf het roer in handen om je leven om te gooien waar nodig. Niets is voor altijd. Is je hele leven verschrikkelijk? Nee, vaak bevat je tegenslag maar een deel van je leven and this too shall pass. Er zijn altijd wel momenten in je dag die je opfleuren en wil je hier meer van? Ga dan meer leuke dingen doen die je gelukkig maken. En dat is helemaal okee! En is het echt helemaal jouw fout? Vaak niet. Vaak kun je er niet eens iets aan doen behalve accepteren dat dingen gaan zoals ze gaan en jijzelf de kracht in handen hebt om jouw leven te veranderen en niet bij de pakken neer te zitten. En is het wel echt jouw fout? Ook dat is okee. Fouten maken is menselijk en noteer in dat geval dan wat er fout ging en waarom zodat je dit als een leerpunt kan zien.

Tegenslagen maken je tot een krachtiger persoon

Tegenslagen horen helaas bij het leven en iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. In mijn leven heb ik al de nodige tegenslagen meegemaakt en hoewel ik ten tijde van een tegenslag behoorlijk de 3 P’s waarnam, ben ik nog altijd na elke tegenslag er sterker en beter uitgekomen en meer de persoon geworden die ik graag wil zijn. En dat houdt ik nu altijd in mijn achterhoofd. Wat er ook gaat gebeuren, er komt altijd weer zonneschijn na de regen.SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.