Hoe ga je om met tegenslagen?

tegenslagen-6

Tegenslagen, ze zijn nooit leuk en komen altijd ongelegen, tenminste bij mij dan! Je kunt weleens je dag niet hebben, of allemaal kleine dingetjes hebben waardoor je even niet lekker in je vel zit, maar grote gebeurtenissen zoals ontslagen worden zorgen natuurlijk voor een echte tegenslag in je leven, ook al ben je nog zo positief. Ik heb dit nu uit eigen ervaring meegemaakt en ik wil daarom vandaag wat tips delen hoe je om kunt gaan met tegenslagen.

In deel 1 ga ik jullie mijn tips geven over hoe je weer in de juiste, positieve mindset kunt komen. Ik geef algemene tips en spreek vanuit mijn eigen ervaring. Dat wil natuurlijk niet zo zeggen dat het op iedereen toepasbaar is, maar ik denk wel dat het je een leidraad kan geven mocht je even in de put zitten. En ik moet ook zeggen dat ik verschillende stages heb gehad sinds ik thuis ben komen te zitten. Ik neem het nu met de dag en zo gaat het momenteel prima. En ook al zijn ontslagen worden of liefdesverdriet hebben twee verschillende dingen, het zijn beide tegenslagen waar je toch weer even doorheen moet zien te komen.

tegenslagen-4

1. Laat je gevoel spreken

Misschien de meest simpele oplossing. Krop je gevoel niet op, maar schreeuw en huil het even uit. Ik deed dat eerst ook niet: ik voelde me ontzettend sterk en dacht, poeh ik vind wel snel een nieuwe baan en ik kan er toch niets aan doen dat ik thuis ben komen te zitten. Aan de andere kant voelde het als falen en als perfectionistische ik voelt het echt als een tegenslag om thuis te komen zitten. Ik heb soms dus even heerlijke huilbuien gehad, of juist lekker een huilfilm gekeken (The Fault in Our Stars, zoo mooi!), maar als ik er behoefte aan had ging ik ook met anderen erover praten. Ikzelf vind het gewoon fijn als ze me aanhoren, maar me wel echt goed supporten. Realistisch en toch zeggen dat het wel goed komt, zoiets.

2. Plaats dingen in perspectief

In het begin zal je je misschien wel afvragen. Oooh neee wat nu?! Dit is echt een ramp! Ja fijn is anders, maar het is even zo. Toen ik ook eenmaal bedacht had dat ik gewoon een uitkering zou krijgen en ik het dus voorlopig wel financieel zou redden, bedacht ik me dat het misschien wel goed is om even rust te nemen en te kijken naar nieuwe kansen. Vraag jezelf ook eens af wat voor gevolgen jouw tegenslag gaat hebben in een week, in een maand en zelfs in een jaar. Zo kom je weer even terug in de realiteit en kan je alles beter relativeren. Ook helpt het om met mensen te praten die hetzelfde hebben meegemaakt en eruit zijn gekomen. Die hebben vast nog specifiekere tips over wat je kunt doen om je tegenslag te overwinnen. Wat ook helpt (maar wat ik niet expliciet heb gedaan op papier) is je gevoelens en gedachten uit te schrijven. Zo kan je het van je af schrijven, maar er zelf ook helder over nadenken en wellicht zelf met oplossingen te komen. Wat bij mij ook hielp is om het te vergelijken met andere tegenslagen. De mensen die zijn omgekomen bij vlucht MH17 en hun nabestaanden bijvoorbeeld. No way dat mijn ontslagje veel erger is dan hun verlies.

tegenslagen-3

3. Ben dankbaar

Eeehm dankbaar voor die tegenslag? Goed advies Joyce! Nee, niet zozeer de tegenslag, maar wel de andere dingen in je leven die je gelukkig maken. Dat is ook een van de redenen waarom ik ben begonnen met de #100happydays challenge. Om elke dag mijn happy moment te kiezen en dankbaar te zijn dat je dat moment hebt mogen meemaken. Wat trouwens ook helpt is om elk moment waar je echt blij van werd of waarop je even lekker moest lachen op te schrijven en al deze momenten aan het einde van de week terug te lezen. Zie je wel dat er mooiere dingen zijn dan die ene tegenslag? Maar je kunt ook dankbaar zijn voor je problemen. Ik ben ontslagen? Nou ja dan is dat het moment om te zoeken naar een baan die echt goed bij mij past of om misschien wel voor mezelf te beginnen. Ik denk nu ook vaak dat de dingen gebeuren omdat het zo moet zijn. Dingen hebben altijd wel een bepaalde reden.

4. Neem de tijd om je tegenslag te verwerken

Het is niet niets wat je hebt meegemaakt en je hebt tijd nodig om het te verwerken, om erover na te denken hoe je nu verder wilt en gaat. En ja, dan mag je best af en toe zielig in een hoekje zitten (wel met een film met knappe mannen) en vinden dat je de zieligste persoon op aarde bent en niemand iets goeds kan doen. Zolang je maar weet dat dat niet de oplossing is. Bij mij helpt vooral om muziek op te zetten waar ik lekker vrolijk van wordt en waar ik op kan dansen in mijn kamer. Ook pure ontspanning helpt: zo ben ik een dagje naar de sauna gegaan, heb ik een mindfullness les gevolgd en heb ik mijn eerste pilates les gedaan. Dit alles hielp mij te ontspannen en beter naar mezelf te luisteren en dingen te relativeren. En natuurlijk helpt beweging ook. Jullie weten dat ik al veel sport, maar zelfs ik heb momenten gehad dat ik het even vervloekte. Wat wel hielp is om met mijn huisgenootje lekker in de buurt te gaan wandelen. Lekker ontspannen en onze buurt ontdekken, en schommelen helpt ook haha! Net kinderen voelden we ons even. Door de endorfine die je aanmaakt tijdens het sporten voel je je ook veel beter!

tegenslagen-5

5. Reflecteer en bekijk wat je kunt leren van deze situatie

Dit is natuurlijk wel probleemafhankelijk. Ik kan er natuurlijk niets aan doen dat ik ontslagen ben omdat het komt vanwege de recessie. Wel had ik natuurlijk eerder op zoek kunnen gaan naar iets anders. Dat heb ik ook gedaan maar niet zo actief. Daar kan ik mezelf dan schuldig over voelen, alleen ik heb mijn best gedaan, het is nu alleen even zo helaas. Kijk of je kunt ontdekken waardoor die tegenslag zo heeft plaats gevonden. Heb je de lat bijvoorbeeld te hoog gelegd? Wat kun je de volgende keer beter doen mocht het weer gebeuren? Wat kan je er van leren? Maar ook: ga niet bij de pakken neerzitten. Ga je niet schuldig of verdrietig voelen om wat er is gebeurd, je kan het immers toch niet meer veranderen. Je moet vooral kijken naar de toekomst en hoe jij vanaf nu verdergaat met je leven.

6. Stel je verwachtingen bij

Dikke kans dat je ook te grote verwachtingen schept en je daardoor een tegenslag hebt gekregen. Hoe dan ook, wil je verder gaan, dan is het fijner om nieuwe, realistische doelen te stellen. Wat wil je specifiek bereiken, in welke periode en hoe ga je dat doen? Beschrijf het zo specifiek mogelijk en bedenk dat het ook wel mogelijk moet zijn om het te halen. Bijvoorbeeld: ik moet voor mijn uitkering tenminste 4 sollicitatieactiviteiten verrichten in 4 weken. Ik vind dat zelf veel te weinig en om toch goed genoeg mijn best te doen, wil ik in die 4 weken 8 activiteiten verrichten. Haalbaar, duidelijk en des te leuker als je het toch haalt. Zo hoef ik me ook niet schuldig te voelen als ik bijvoorbeeld een dagje niet gesolliciteerd hebt, want dat vreet je ook best op kan ik je vertellen. En voor deze maand heb ik mijn doel gehaald, yay!

tegenslagen-1

7. Zoek jouw silver lining

Wat ik je al vertelde om de happy momenten van je dag eruit te halen en dankbaar te zijn, kun je ook specifiek op het probleem toepassen. Is het nu echt zo erg dat ik ontslagen ben? Paste ik wel goed bij het bedrijf? Ik ben dan wel niet aan het werk, maar dit opent wellicht deuren voor mij die anders niet open zouden zijn gegaan. Probeer om het positieve van jouw situatie in te zien.

En ik weet dat deze tips ook niet altijd werken op elk moment, maar ze hebben me tot nu toe geholpen om eruit te komen en positief te blijven. Met ups en downs dat wel! Maar ik geloof dat het helemaal goed gaat komen met mij en mijn situatie, dus dan gebeurt dat ook :).

tegenslagen-2

Ik ga jullie hier nog meer over vertellen, maar mocht je nu al een vraag hebben of iets willen weten, stel je vraag dan in de comments of stuur me een mailtje! Alle vragen zijn welkom!

Heb jij weleens te maken gehad met een tegenslag? En hoe ben je daar toen mee omgegaan?

Bronnen foto’s: 1,2,3,4,5,6The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

4 comments

 1. Week report #3 - Streets Ahead

  […] kunnen niet altijd goed gaan, helaas helaas. Tegenslagen horen erbij! Dit vind ik hele goede tips om daarmee om te […]

 2. Week report #3 - Streets Ahead

  […] kunnen niet altijd goed gaan, helaas helaas. Tegenslagen horen erbij! Dit vind ik hele goede tips om daarmee om te […]

 3. Linda

  Goede tips! Inderdaad dingen in perspectief plaatsen en het positief bekijken helpen mij vaak wel in zo’n situatie.

  1. Miss Craftsy

   Thanks! Zeker, hoewel het lastig blijft. Relativeren helpt uiteindelijk altijd

Leave a Reply

Your email address will not be published.