Hoe een jaar in het buitenland bijgedragen heeft aan mijn persoonlijke ontwikkeling

Hoe een jaar in het buitenland bijgedragen heeft aan mijn persoonlijke ontwikkeling

Een semester studeren in Amerika, verschillende solo trips en na nu een heel jaar in het buitenland te hebben doorgebracht, waarvan een groot deel als au pair in Australië, kan ik wel zeggen dat dit heel veel heeft gedaan voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Wat leert een lange buitenlandervaring je nu eigenlijk?

Hoe dapper te zijn

Ik wist al dat ik best een zelfstandig persoon ben die geen probleem heeft om haar eigen hachje te redden en om op sommige vlakken dapper te zijn. Maar het idee hebben om zomaar een jaar weg te gaan (en sterker nog, er nog een tweede keer voor kiezen om meer dan 1,5 jaar weg te gaan) vraag om een flinke dosis dapperheid. Zomaar je leven achterlaten voor avontuur is mega leuk, maar ook stoer en eng. Voor deze beslissing moet je ontzettend voor uit je comfort zone en dat valt niet mee. En dan vervolgens een leven opbouwen op een totaal vreemde plek zonder vrienden en familie: dat vraagt om nog meer dapperheid. En hetzelfde geldt natuurlijk om voor een langere periode alleen te reizen. Maar als je dan iets overwonnen hebt, helemaal in je uppie, wow wat geeft dat een kick zeg!

Hoe meer op jezelf te reflecteren

Doordat je het leven van alledag uit bent gerold, heb je meer tijd om aan jezelf te werken. Dat is het voordeel van in je uppie zijn. Hierdoor heb je dus ook meer tijd om eens even goed bij jezelf binnen te kijken en te zien hoe het er met jou nu echt voorstaat. Vaak zijn dit soort buitenlandervaringen de ultieme mogelijkheid om jezelf echt te goed leren kennen, en komen er gedachten en emoties naar boven die je wellicht nog niet goed verwerkt hebt. Dit gold voor mij ook: ik heb mijn jaar enorm goed gebruikt om aan mezelf te werken en dat heeft me zoveel goeds gebracht! Het was waarschijnlijk ontzettend moeilijk om de groei die ik in dit jaar heb meegemaakt te realiseren in Nederland. En het werkt zo bevrijdend!

Hoe meer dankbaar te zijn

Ik ben zo ontzettend dankbaar! Ik ben zo dankbaar dat zodra ik denk aan mijn ervaring ik bijna moet huilen van geluk. Het feit dat ik zoveel geluk heb gehad om als au pair naar Australië te mogen gaan, terecht te komen bij een hartverwarmende familie met de meest lieve en grappige kinderen, is iets waar ik me eeuwig dankbaar voor zal voelen. Ik ben dankbaar om in Melbourne te hebben mogen wonen, de meest fantastische mensen te hebben ontmoet dankzij wie ik ook een beter persoon ben geworden en dat ik daarna ook 3 maanden heb mogen reizen in het buitenland en waanzinnig prachtige plekken heb gezien waarvan ik me realiseer dat lang niet iedereen de mogelijkheid heeft om dit te zien en te doen. En eenmaal terug? Ik kan nu zo genieten van de natuur en gewoon dankbaar zijn dat wij op zo’n mooie wereld mogen leven. Dat ik überhaupt mag leven.

Hoe meer in het nu te leven

One day at a time. Natuurlijk moet je dingen op lange termijn plannen en planningen maken. Mijn god, ik leef voor lijstjes en planningen maken. Maar wat reizen in het buitenland me heeft geleerd is elke dag weer opnieuw te beginnen en je te laten leiden tot wat de dag je brengt. Doen wat goed voelt en vertrouwen op je gut. En dat is zo ontzettend belangrijk! Voor mij is in het nu leven niet meer denken aan wat er al gebeurt is en waar je geen invloed meer op hebt (de had ik maartjes) of dat wat nog moet gebeuren (het eeuwige scenario schetsen). Ik ben veel meer gaan loslaten, vooral de dingen waar ik geen controle op heb en dat geeft me zoveel meer rust!

Hoe authentieker te zijn

Alleen reizen en op pad zijn zorgt er dus voor dat je jezelf goed leert kennen. Maar omdat je geen mensen om je heen hebt die je goed kennen, kun je dus helemaal zelf bepalen wie je bent en ook volledig jezelf zijn. Je bent volledig vrij om te zijn wie je bent zonder enige verwachtingen of druk van anderen. Dat werkt zo bevrijdend en dat heeft een heerlijk gevoel. Doordat je steeds met een ‘blank space’ kunt starten in het buitenland, kun je veel beter en sneller aan jezelf werken en erachter komen wie je nu echt bent. Thuis hebben mensen een bepaald verwachtingsbeeld van je, hebben ze je misschien in een hokje gestopt en voel je de druk van hen of vanuit de maatschappij om bepaalde dingen op een bepaalde manier te doen of te zijn. Dat kan soms blokkerend werken. De truc is om eenmaal terug deze (nieuwe) authenticiteit vast te houden en bij jezelf te blijven.

Hoe meer met de flow mee te gaan

Dingen gaan mis. Dat is één ding wat zeker is. Verder zijn er heel veel dingen onzeker. Dat is eng, maar ook de beauty van een ervaring als deze. Ik kon dingen al helemaal uitgestippeld hebben en het heel erg vinden als het niet ging zoals ik bedacht had, of er heel lang mee zitten. Als ik zo nog zou zijn tijdens het reizen zou ik denk ik helemaal gek zijn geworden. Zoveel dingen gaan mis tijdens het reizen of plannen worden ineens gewijzigd. Soms is dat nog steeds wel stressvol, maar het heeft me ook geleerd om meer met de flow mee te gaan. Dingen lopen niet zoals gepland? Dingen zijn onzeker? Omarm ze en geloof erin dat alles goed komt. Want dat doet het. En vaak leiden deze onzekerheden tot juist mooiere en leukere dingen! Let’s go with the flow!

Hoe meer bewust te zijn van wat er echt toe doet

Alleen maar werken om maar geld te verdienen? Elke dag maar weer die kantoorbaan en je hogerop werken? De laatste mode en goodies in je bezit hebben en de trends volgen? Reizen heeft me zoveel minder materialistisch gemaakt en geld en status zijn ver naar beneden gezakt in wat ik belangrijk vind in het leven. Mijn passie volgen, elke dag weer genieten en mooie mensen om me heen hebben. Dat is wat er voor mij toe doet. En dat is ook waarom ik ervoor kies om terug te gaan naar Australië. Mijn dromen achterna te gaan nu ik nog de kans heb en nog even wat langer te genieten van dit fijne land.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.