schildklierafwijking

Heb jij een traag werkende schildklier aandoening?

Een traag werkende schildklier, of hypothyreoïdie, kan een grote invloed hebben op jouw leven en chronische gevolgen hebben. Wanneer je regelmatig ziek bent en bepaalde symptomen hebt, kan je wellicht een traag werkende schildklier hebben. Hier lees je alles over de traag werkende schildklier aandoening. 

Mijn traag werkende schildklier

Op mijn 16e werd er bij mij geconstateerd dat ik een traag werkende schildklier heb. Ik zat op de middelbare school en ik kwam elke dag oververmoeid thuis. Ik kon pas weer iets doen als ik een dutje had gedaan. Ik had totaal geen energie, kon me niet concentreren en mijn hoofd was constant duf. Ook kon ik maar geen gewicht verliezen en toen ik daarnaast ook om onverklaarbare redenen telkens maar flauw viel, werd het tijd om naar de dokter te gaan. Na een aantal bloedtesten waar ik getest werd op Pfeiffer, mijn lever en mijn schildklier, kwam eruit naar voren dat mijn schildklier te traag werkt. Een fijne bevestiging en daarna volgde een lange reis waarbij ik langzaam de juist passende dosis kreeg en me iets beter voelde. Maar gewicht verliezen bleef moeilijk, ik voelde me nog jarenlang als een oude oma en dealde nog steeds met verschillende symptomen. Zo kan ik nog steeds erg gemakkelijk duizelig voelen en flauwvallen.

Wat houdt een traag werkende schildklier aandoening in?

Bij een traag werkende schildklier, ofwel hypothyreoïdie, worden er te weinig schildklierhormonen aangemaakt om op een normale manier te kunnen werken. Je schildklier bevindt zich onderin je keel en bevat normaal gesproken genoeg hormonen om bepaalde lichaamsfuncties te kunnen regelen. Hiervan is je stofwisseling de belangrijkste. Wanneer je lichaam zelf niet genoeg schildklierhormonen meer kan aanmaken, betekent dit dat sommige functies niet meer zo goed en dus trager werken. Je stofwisseling werkt traag waardoor je obstipatie kunt ervaren, en sneller kunt aankomen. Als je lichaam eenmaal stopt met het minder aanmaken van je schildklierhormonen is dat meestal blijvend, waardoor hypothyreoïdie valt onder een chronische ziekte. Gelukkig is deze aandoening te behelpen met medicatie. Zo gebruik ik een medicijn met de werkzame stof Levothyroxine die helpt om genoeg schildklierhormonen aan te maken voor een normaal werkende schildklier.

Wat zijn de symptomen van een traag werkende schildklier?

Ik vergelijk de symptomen van een traag werkende schildklier altijd wanneer je suiker te laag is wanneer je een diabetes patiënt bent. Het is daarom ook goed om je bewust te zijn dat ook je bloedsuikerspiegel wellicht niet naar behoren kan werken. Symptomen van hypothyreoïdie zijn:

 • chronische vermoeidheid
 • kouwelijkheid (koude handen en voeten)
 • onverklaarbare gewichtstoename
 • obstipatie
 • droge huid
 • langzame hartslag
 • spierpijn en spierzwakte
 • traagheid in denken en handelen
 • slecht geheugen
 • moeite met concentreren
 • slechte haar- en nagelgroei
 • haaruitval
 • veranderingen in menstruatie (of het uitblijven ervan)
 • duizelingen en flauwvallen

Dit zijn slechts de meest voorkomende symptomen bij schildklierpatiënten. Bij iedereen kan het anders uiten en je hoeft ze ook niet allemaal af te kunnen tikken om een mogelijke schildklierafwijking te kunnen hebben.

Een leven met een traag werkende schildklier

Vermoed je dat je een traag werkende schildklier hebt, laat dan je bloed testen bij je dokter. Bij de meeste patiënten verbeteren de klachten na een paar weken zodra je met de medicatie start. Toch zijn er veel schildklierpatiënten die blijven struggelen met klachten. Ik ben daar er eentje van. Ik blijf kampen met mijn energielevels, stofwisseling, geen gewicht verliezen, concentratieklachten, haaruitval en het enorm snel koud hebben. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat mijn voedingspatroon een enorm grote invloed heeft op mijn lichaam en welzijn. Wanneer ik wholefoods eet en suiker de deur uit gooi, merk ik dat ik me veel energieker en beter voel. Tot op heden ben ik nog steeds bezig met mijn journey om uit te zoeken welke leefstijl het beste bij mij past zodat het goed is voor mijn lijf en voor mijn mind op de lange termijn. Over het effect van voeding op je schildklier zal ik binnenkort meer over vertellen. Over het algemeen kun je als schildklierpatiënt met de juiste medicatie en voeding een normaal leven leiden, maar het is altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren.

Denk je dat jij kampt met een schildklieraandoening of heb je vragen? Plaats dan een reactie of stuur een mailtje naar info@lifetoenjoyce.nl. Na zo lang met deze ziekte te hebben gedeald weet ik waar je doorheen gaat en praat ik er graag met je over.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.