Healthy Food – Havermoutkoekjes met banaan en chocolade

havermoutkoekjes1
Ook al ben ik nu begonnen met wat healthier eten, soms heb je gewoon zin in koekjes. Dus als je zowel koekjes kan  maken en eten en ze zijn nog gezond ook, dan zeg ik: een topdeal! Kijk hier voor het eenvoudige recept, want ja, ze zijn nog makkelijk te maken ook!

Havermoutkoekjes… niet echt iets waar ik warm van word. Sterker nog, ik heb tot zover ik kan terug kijken op mijn leven nog nooit havermout op. Een challenge dus, want vind ik havermout wel lekker? Tuurlijk zeg je! Maar ja, ik lust eigenlijk niet veel, of zeg maar gerust bijna niets. Gelukkig lust ik sinds ik op mijzelf woon steeds meer (heel raar en sorry mama!) en experimenteer ik ook meer. Ik moet er dus maar aan geloven. En anders heb ik in ieder geval nog het idee dat ze gezond zijn.

Wat heb je nodig? (voor 12 koekjes)
2 bananen, het liefst wat rijpere, kan je makkelijker prakken 😉
120 gram havermout
3 stukjes 78% pure chocolade (of meer als je jezelf extra wilt verwennen, ik vond dit wel een goede balans)

havermoutkoekjes1
Hoe maak je het?
Supereasy. Verwarm eventjes de oven voor op 180 graden. Je snijd de bananen in plakjes en doe ze meteen in een diep bord of kom. Dan ga je met een vork (of zo’n stampotprakker, maar ja die heb ik natuurlijk niet) de schijfjes prakken totdat een een lekker smeuïg prutje krijgt. Vervolgens doe je de havermout erbij en meng het goed met elkaar. Snijd de blokjes chocolade in kleine stukje en doe deze er ook bij. Natuurlijk kan je ook andere ingrediënten toevoegen zoals rozijnen, amandelen, gedroogde cranberries, andere noten en fruit en weet ik nog wat veel meer! Je kan zelfs superfoods als lijnzaad, chiazaad en quinoa toevoegen voor een nog healthier effect. Bovendien krijg je er dan ook een voller gevoel van :). Als je klaar bent met je eigen havermoutkoekjesmix kan je er 12 balletjes van draaien en deze een beetje platdrukken op de bakplaat. Doe de koekjes vervolgens 20 minuutjes in de oven en klaar zijn je koekjes.

havermoutkoekjes1

O ja, als je koekjes wel een beetje bruin zijn geworden maar onder bijvoorbeeld nog een beetje zacht zijn, dan is dit geen probleem. Als je ze laat afkoelen ‘trekt’ dit vanzelf bij en het zorgt ervoor dat ze niet zo droog smaken. Havermout is van zichzelf natuurlijk erg droog, maar door de combinatie met banaan worden de koekjes erg lekker. Als je de koekjes dus te lang bakt, kan de smaak ook minder worden.

Ik vind de koekjes echt superlekker! Je moet ze natuurlijk niet gaan vergelijken met chocolate chip cookies (alhoewel met die stukjes chocolade erbij…) maar het geeft wel een healthy en voldaan gevoel, precies wat ik wilde. Voor het ontbijt heb ik aan twee koekjes genoeg omdat ik ze best nog wel vind vullen, ook ideaal! Maar ze zijn natuurlijk ook heel lekker als tussendoortje.

Ga jij deze koekjes ook maken? En wat lijkt jou een lekkere variant?SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

24 comments

 1. Chocolade havermoutkoekjes - Life to Enjoyce

  […] zijn de koekjes alweer klaar. Ze zijn trouwens ook perfect als een go to ontbijt. En ken je mijn originele havermoutkoekjes nog niet? Dat recept mag je ook niet […]

 2. Magda van Tilburg - booxalive.nl

  Hai Miss Craftsy!

  Door mijn chronische pijnen kom ik allang niet meer in de keuken. Maar sinds ik allemaal goeie dingen over havermout lees, ben ik eens gaan zoeken naar recepten. En toen kwam ik hier op jouw verrukkelijke site! Voor het eerst in de keuken gedoken vandaag.

  Ik heb er extra wat zwarte peper aan toegevoegd, wat kaneel en ook een ei, omdat de substantie me te slap leek. Helaas staan op mijn oven geen graden, maar nummers van 1 t/m 10. Ik vermoed dat 180 graden toch geen 8 is, zoals ik hoopte. Want alle onderkanten waren verbrand. De koekjes waren ook uitermate plat, wat volgens mij niet echt hoort.

  Maar niet getreurd! Ik vond het zó leuk dat ik het met ‘n zachtere oven over ga doen.
  Dank je wel voor je lekkere recepten, met zulke goeie uitleg!!

  Groetjes, Magda

  1. Miss Craftsy

   Ah dankjewel Magda! Het doet me zoveel goeds om dit te horen en jou ermee kan helpen door lekkere dingen op tafel te zetten. You made my day!

 3. 10X GEZOND MET BANAAN – Nella Vita

  […] stoppen weet is dit een ideale oplossing! Kijk voor havermout koekjes met banaan en chocolade op lifetoenjoyce.nl En voor havermout koekjes met banaan en pindakaas […]

 4. 10 gezonde recepten met banaan |

  […] stoppen weet is dit een ideale oplossing! Kijk voor havermout koekjes met banaan en chocolade op lifetoenjoyce.nl En voor havermout koekjes met banaan en pindakaas […]

 5. Brenda

  Hoe lang kun je de koekjes bewaren? Omdat er banaan door zit?
  Zou je in plaats van de banaan ook dadels of abrikozen kunnen gebruiken?

  Groetjes Brenda

  1. Miss Craftsy

   Je kunt ze max 5 dagen bewaren denk ik mits je ze ook goed luchtdicht bewaart. Ik heb het nog nooit met dadels of gedroogde abrikozen geprobeerd en ik denk eerlijk gezegd dat de structuur van het koekje dan ook helemaal veranderd. Door de banaan krijg je immers een soort van deeg structuur, wat je met de dadels wel mist. Je kan het natuurlijk altijd proberen! Succes!

 6. renee

  Er hoeft dus geen boter of kokos boter bij??

  1. Miss Craftsy

   Nope! De banaan is van zichzelf al lekker sticky dus het blijft sowieso wel plakken. Ik denk dat je met boter of olie juist wat slappere koekjes krijgt. Maar goed, je kan het recept natuurlijk aanpassen waar je wilt 🙂 Bakse!

 7. Priscilla

  Wat een lekker recept! De kinderen vonden het ook lekker. Eerlijk is eerlijk: Ik heb er iets meer van de chocolade bij gedaan en best wel wat (gewelde) rozijnen. Ze waren in no time op:).

  1. Miss Craftsy

   Aaaah wat leuk om te horen! En wie wil er geen extra chocolade bij?! En wat fijn dat je kinderen het ook lekker vonden, altijd handig!

 8. Food Blog Swap | Jude's Diner

  […] tweede recept had ik al heel vaak via Twitter voorbij zien komen. Havermoutkoekjes met banaan, een eenvoudig recept voor lekkere en verantwoorde tussendoortjes. Ik heb ze uitgeprobeerd met […]

 9. BOEK RUDOLPH'S BAKERY | Miss Craftsy

  […] lijn, staan er ook wat healtiere recepten in, zoals deze havermoutkoekjes. Ik weet dat mijn eigen havermoutkoekjesrecept nog elke dag regelmatig bekeken wordt, dus misschien wordt het weleens tijd om een 2.0 versie te […]

 10. Anoesjka

  Klinkt inderdaad heerlijk! maar ik ben erg benieuwd hoe je de quinoa er in verwerkt? Moet je die eerst koken? of gaat dat allemaal vanzelf in de oven?

  1. Miss Craftsy

   In dit recept zit zelf geen quinoa, maar je kan het altijd toevoegen natuurlijk. De quinoa moet je eerst goed doorspoelen, dan koken volgens de verpakking en dan kan je het overal in/bij doen waar je maar wilt 🙂 Kookse!

 11. Laura Laella

  Zo ontzettend makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker!
  Echt één van mijn favorite cookies.

  1. Miss Craftsy

   Ja echt he! Nu ben ik wel benieuwd naar je andere favoriete koekjes 🙂

 12. Debbie

  oeiii dat klinkt heel lekker… ga hem opslaan en eens proberen.

  1. Miss Craftsy

   Leuk! Laat je even weten als je ze gemaakt hebt? Ben benieuwd wat je ervan vindt 😀

 13. Chocolover

  Lijkt me erg lekker, als er maar chocolade op zit is het altijd goed!

 14. Malou

  Lijkt me heel lekker!

  Ik volg je 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.