Wist je dat quinoa lekker multifunctioneel is? Niet alleen bruikbaar als rijstvervanger, maar ook als vleesvervanger. Niet alleen gekookt te eten, maar ook in je pap en als gebakken burger. Ik vond het een klein beetje spannend om uit te proberen, maar het is echt heel jammie! Doordat je de quinoa bakt wordt hij lekker knapperig! En dat smaakt natuurlijk naar meer 🙂
Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
4 pitabroodjes
45 gram afgespoelde quinoa
1/2 wortel
3 lenteuitjes (of gewone ui)
200 gram kikkererwten of speziebonen
20 gram paneermeel
1 ei
1/2 theelepel komijn
wat zout en peper
knoflookpoeder
60 gram Griekse yoghurt
1/4 komkommer
Hoe maak je het?
Kook de quinoa zoals staat vermeldt op de verpakking. Snijd alle groenten (wortel, bonen en ui) in stukjes. Ik had geen kikkererwten in huis omdat ik niet wist of ik dat lekker zou vinden, maar hiermee kun je wel beter je burgers maken qua structuur. Verwarm de oven vast voor voor de pitabroodjes zoals op de verpakking staat en bak ze ook volgens de instructies op de verpakking af.
Als je quinoa klaar is, voeg deze dan toe aan een kom samen met je groenten. Je kunt er ook voor kiezen om het mengsel in een keukenmachines te maken, vooral als je kikkererwten gebruikt, omdat je hiermee beter een goed mengsel kunt maken. Voeg het ei, paneermeel, komijn, zout en peper toe en roer alles goed door elkaar. Zorg dat het mengsel een beetje plakkerig en dikkig is. Maak er vervolgens met natte handen 4 burgers van. Als ze nog wat slap aanvoelen leg ze dan even op een bordje 10 minuten in de koelkast.
Huh? Waar zijn die burgervormen nu? Ja ik was dus te ongeduldig met wachten en ben gewoon de burgers gaan bakken terwijl ze wat slapjes waren. Het gevolg? Met het omdraaien van de burgers valt alles uit elkaar. Dit komt ook omdat de sperziebonen natuurlijk lang niet zo goed binden als kikkererwten dat doen dus dat scheelt ook. Ik ben uiteindelijk alles maar lekker gaan roerbakken en dit doe je minimaal 6 minuten, totdat de quinoa wat bruiner en knapperiger is geworden.
Terwijl je burgers aan het bakken zijn, maak je je Griekse burger. Heel simpel: doe de yoghurt in een bakje, snijd de komkommer in blokjes of plakjes en voeg wat zout, peper en knoflookpoeder toe naar smaak. Snijd de pitabroodjes open, schep daar het quinoamengsel in of stop je burger erin en schep daar de yoghurtsaus overheen. En klaar zijn je Griekse quinoaburgers! Echt een heel verrassende en heerlijke smaak al zeg ik het zelf! Zeker voor herhaling vatbaar 🙂
RoosRCPTN
Ik maakte ze voor de Foodblogswap en ik vond ze lékker! Ik gebruikte wel kikkererwten, waardoor het een beetje naar falafel ging smaken, top burgers!
Miss Craftsy
Aaah ziet er bij jou ook heerlijk uit hoor! Leuk dat je dit recept hebt gekozen 🙂
Foodblogswap: quinoaburger |
[…] uitzoeken van Miss Craftsy. Toen ik een kijkje nam op haar blog, wist ik het eigenlijk direct: de quinoa burgers zouden het worden. Ik hou van burgers en een gezonde variant is dan natuurlijk handig. Ik maakte […]
Sharrel
Ziet er heerlijk uit!
x
Miss Craftsy
Dankjewel!
PiinkBeautyPrincess
Het ziet er echt heerlijk uit! Ik ben dol op grieks eten 😀
Manon
OHHHH jij moet mij altijd honger geven!!! dat ziet er lekker uit!
Miss Craftsy
Whahahhaha sorry!!!! Ik maak gewoon graag lekkere dingen haha 😀
Marloes
Yum, ziet er goed uit zeg.
Miss Craftsy
Thanks!
Yvonne
Lijkt me heerlijk, ik krijg er nu al honger van haha. Een extra ei en bloem helpt vaak wel om het geheel compacter te maken voor bakken, plus dat het nog lekkerder word;)
Miss Craftsy
Ik had er al een hele ei ingedaan ipv n halve, maar misschien dat de bloem een goede tip is, thanks! Maar ik vond hem zonder burgervorm ook al heerlijk haha!