glutenvrij vegan scones

Glutenvrije & vegan scones met clotted cream

Knapperige scones, waarvan iedereen van kan genieten samen met een heerlijke en romige clotted cream die, samen met jam, voor een echte Engelse gebakje zorgt. Hoe je ze maakt?

Wat heb je nodig? (voor 6 tot 8 scones)

  • 1 lijnzaad ei (1 el lijnzaad met 2,5 el water)
  • 3/4 cup amandelmelk
  • 2 cups glutenvrije havermout (of een ander soort meel als amandelmeel)
  • 1 el bakpoeder
  • 1/4 cup maple syrup
  • 1/2 tl himalaya zout
  • 6 el kokosolie
  • 1/2 cup cashewnoten
  • 2 el maple syrup
  • 1/2 cup kokossanten
glutenvrij vegan scones 2

Hoe maak je de glutenvrije, vegan scones?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak het lijnzaad ei door de lijnzaad in een kommetje te doen, het water toe te voegen en dit minstens 15 minuten te laten staan.
  • Week ook de cashewnoten in water en laat dit ook minstens 15 minuten staan.
  • Pak een kom en doe daarin het meel, bakpoeder en zout.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Smelt de kokosolie en voeg dit toe aan de kom.
  • Voeg nu ook het lijnzaad ei, maple syrup en de amandelmelk toe.
  • Roer alles goed door elkaar en gebruik je handen om er een goed deeg van te maken.
  • Maak er vervolgens 6 grote of 8 kleine scones en plaats ze op een bakplaat.
  • Bak de scones voor ongeveer 20 tot 25 minuten of totdat de scones lichtbruin zijn.
  • Voor de clotted cream neem je het bakje met cashewnoten en giet je het overtollig water af.
  • Doe de geweekte cashewnoten samen met de maple syrup en kokossanten in een blender en blendt tot een gladde saus.
  • Laat de scones afkoelen en besmeer ze daarna met de clotted cream.

Niet kunnen genieten van scones als je glutenvrij eet of vegan bent? Welnee! Kijk hier maar hoe gemakkelijk je de ingrediënten kunt omtoveren tot een gezonde, glutenvrije en vegan versie van scones. En oh my god, die clotted cream! Ik heb nog nooit zo’n romige en heerlijke zoete cream gemaakt waarvan ik zelf niet kan geloven dat er geen zuivel in zit. Misschien vind ik deze versie nog wel lekkerder dan de clotted cream versie die ik vroeger maakte van poedersuiker en mascarpone.

glutenvrij vegan scones 3

Voor de scones verwarm je eerst de oven voor op 200 graden. Daarna ga je eerst wat dingen preppen. Eerst maak je een lijnzaad ei die je gewone ei vervangt. Dit maak je door het lijnzaad in een klein kommetje te doen en daar 2,5 el water aan toe te voegen. Doordat het lijnzaad het water opneemt krijg je een gelei achtige structuur die vergelijkbaar is met een ei. En voor de clotted cream weken we de cashewnoten zodat deze zacht zijn voor de bereiding van de saus. Doe de cashewnoten in een andere kom met wat water en laat beiden voor minstens 15 minuten staan.

Daarna bereid je de scones door het bloem, bakpoeder en zout in een beslagkom te doen. Smelt de kokosolie in de magnetron en voeg dit ook toe, gevolgd door het lijnzaad ei, amandelmelk en maple syrup. Je kan ook honing gebruiken als je niet vegan bent of welke vervanger jij fijn vindt. Roer alles goed door elkaar en maak er een goed deeg van door met je handen alles goed te mixen.

Pak je bakplaat erbij en leg hier wat bakpapier op. Daarna kun je de scones maken door het beslag in 6 of 8 gelijke stukken te verdelen, afhankelijk van hoe groot je de scones wilt hebben. Leg de scones op de bakplaat en bak ze voor ongeveer 20 tot 25 minuten of net zolang totdat ze licht goudbruin zijn. Voor de clotted cream neem je de kom met cashewnoten en giet je het overtollig water af. Plaats de geweekte cashewnoten in een blenden en voeg daarbij ook de maple syrup en kokossanten aan toe. Mix alles tot een gladde saus. Als de scones klaar zijn, laat je ze even afkoelen en daarna kun je ze besmeren met de vegan clotted cream van cashewnoten en natuurlijk wat jam.

En wil je meer scones bakken? Dan zijn deze scones met chiazaadjes of deze speculaas scones ook wat voor jou!

Nieuwsbrief





Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.