Gezonde pepernoten

kruidnoten-6

Pepernoten, kruidnoten hoe je ze ook noemen wilt, een paar dingen zijn duidelijk: ze lijken elk jaar weer vroeger in de winkels te komen liggen, ze zijn het perfecte, knapperige tussendoortjes en je kan er niet mee stoppen om van te blijven eten. Dat komt natuurlijk vooral door die suikerbom. Daarom koop ik de pepernoten uit de supermarkt in elk geval niet meer, maar bak ik gewoon heel eenvoudig mijn eigen pepernoten. Dat is niet alleen lekkerder, maar ook veel gezonder en je hebt een heerlijke geur in huis hangen!

Wat heb je nodig? (voor circa 40 pepernoten)
120 boekweitmeel
80 amandelmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
1 theelepel kaneel 😉
3 eetlepels rijstmelk (of een andere noten/kokosmelk)
5 eetlepels gesmolten kokosolie
1/4 theelepel zout

kruidnoten-1

Hoe maak je de gezonde pepernoten?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een beslagkom en meng daarin alle ingrediënten behalve de olie en melk. Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie toe en kneed het even goed door. Daarna voeg je telkens een eetlepel melk toe en kneed je tussendoor het deeg goed door. Het is de bedoeling dat je een mooi plakkerig deeg krijgt die je tot een mooie ronde bal kunt vormen.

kruidnoten-2

Zo! Het volgende wat je gaat doen is van deze grote bol allemaal kleine balletjes rollen en die op een ingevette bakplaat leggen.

kruidnoten-3

Vergeet niet om de balletjes iets in te drukken zodat ze ook echt het pepernoten vormpje krijgen. Vervolgens gaan de pepernoten zo’n 15-20 minuten de oven in totdat de pepernoten bruin gekleurd zijn. Het kan kloppen dat ze nog wat zacht de oven uit komen, maar eenmaal afgekoeld zijn ze heerlijk knapperig!

kruidnoten-4

Tips & Taste
Wow! Wat smaken deze pepernoten heerlijk! Alleen al de geur die uit de oven kwam deed me al watertanden, maar toen ik eindelijk een pepernootje in mijn mond kon stoppen was ik gelukkig! Het was me gelukt om een gezonde, maar ook nog een heerlijke en goede replica te maken van de pepernoten die in de winkel liggen. En de pepernoten zijn heerlijk suikervrij, of ik heb in elk geval een suikervervanger gebruikt waar je lichaam wel iets mee kan, die niet geraffineerd is en die je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Zo krijg je geen schommelingen in je energielevel en heb je dus ook geen last van die vervelende after dinner dips. Met geraffineerde suikers heb je vaker eetbuien omdat suiker als een verslaving werkt. Ehm ja, deze pepernoten bevatten dus geen slechte suikers, maar ervan blijven eten doe je wel! Ze zijn gewoon echt zo lekker! Beware 🙂

kruidnoten-7

Food foto’s zijn altijd welkom via Twitter (@misscraftsy) en Instagram (@misscraftsynl)! Ik ben benieuwd naar jullie creaties en ik deel jullie lekkers graag!

Ben jij ook zo verslaafd aan pepernoten?



The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

20 comments

  1. Miss Craftsy's Jaaroverzicht - Miss Craftsy

    […] leek het me leuk om een overzicht te maken van de 10 meest bekeken artikelen van dit jaar. 1. Recept voor gezonde pepernoten 2. Hoe houd je gezond eten vol? 3. Recept voor gezonde kwarktaart 4. Review van Paula’s […]

  2. Anneleen

    Ik ben dol op pepernoten en wil dit binnenkort, na mijn examens, echt graag een keertje gaan maken! Dankjewel voor dit lekkere receptje!

    1. Miss Craftsy

      Ah zeker doen! Hoewel ze ook wel erg lekker zijn om op te smikkelen tijdens het leren voor je examens 😉

  3. Danielle

    Oh wat fijn, dankjewel voor dit recept. Ik mag geen gewone pepernoten uit de winkel en nu kan ik deze dit weekend dus zelf bakken. Wat een feestje!!

    1. Miss Craftsy

      Ah wat fijn om te horen, heel graag gedaan! Heerlijk zo je eigen dingetjes bakken, dat is al een feestje op zich! Laat je nog even weten of ze gelukt zijn, ben benieuwd!

  4. Het Sushimeisje

    Lekker!
    Ik maakte vroeger altijd pepernoten met mijn moeder en op school! Daarna altijd in de winkel gekocht.

    Hoe lang zijn ze houdbaar denk je?

    1. Miss Craftsy

      Ah dat is superleuk om te doen, lekker bakken met je moeder! Ze zijn denk ik niet superlang houdbaar. Ze zijn natuurlijk het lekkerst als je ze vrijwel meteen op eet, maar 5 dagen, maximaal een 1 week moet denk ik wel kunnen. Je kunt er natuurlijk ook heel veel gaan maken en ze dan in hoopjes invriezen of misschien iets meer zout toevoegen om ze iets langer houdbaar te houden. Er zitten in elk geval hele geen bederfelijke ingrediënten in, alleen de knapperigheid gaat er dan vanaf

  5. Maartje

    Ze zijn echt heerlijk, ik maak elke keer maar de helft. Anders dan eet ik 2x zoveel hahah ;). Ik heb ze nu beide keren gemaakt met amandelmeel, maar dat doet toch wel een beetje pijn in de portemonnee. Heb jij toevallig een suggestie voor een meer budgetmeel om het te vervangen?

    1. Miss Craftsy

      Aaaah dat is heel slim! En wat leuk om te horen dat je mijn recept zo lekker vind! Amandelmeel vind ik gewoon lekkerder om te gebruiken in baksels omdat het net iets meer smaak geeft. Boekweit is natuurlijk goedkoper, dus je kunt er ook voor kiezen om je pepernoten helemaal met boekweit te bakken. Maakt het niet uit of je gluten eet, dan kan je ook kiezen voor speltmeel als gezonde optie, en tenslotte kan je ook kiezen voor bloem, maar dit gebruik ik zelf niet omdat het niets toevoegt als voeding voor je lichaam en je daarmee van je pepernoten een minder gezonde alternatief maakt. Veel succes ermee en snoepze!

  6. TLWB

    Het ziet er heerlijk uit! Deze ga ik onthouden. 🙂

    1. Miss Craftsy

      Ah dankjewel! Laat je het me weten wanneer je ze gemaakt hebt?

  7. Esther

    Oee gezonde pepernoten! Heerlijk! Ik ga je recept gebruiken<3

    1. Miss Craftsy

      Aaah wat leuk om te horen Esther! Ik hoor het graag als je ze gemaakt hebt wat je ervan vindt!

  8. Miss Happinez

    Is dit serieus? GEZONDE PEPERNOTEN! I love this 🙂

    1. Miss Craftsy

      Jaaaa serieus! Hoewel je het alsnog met mate moet eten natuurlijk en reepjes paprika vooralsnog beter zijn. Maar, als je moet kiezen tussen deze en die uit de supermarkt, this is your healthy & delicious snack!

  9. Inge

    Njummie! Dat ziet er lekker uit!
    Eigenlijk vind ik het nog wat te vroeg voor pepernoten, maar dit recept moet ik natuurlijk wel even uitproberen, voor als het echt bijna sinterklaas is… Heel vervelend enzo allemaal. 😉

    1. Miss Craftsy

      Thanks! Volgens mij is het stiekem nooit te vroeg voor pepernoten haha. Het is herfst en dan krijg ik altijd zin in warmere smaken zoals speculaas. En ja recepten uitproberen en testen en heee, volgens mij is hij toch net niet helemaal goed gelukt, nu moet ik ze weer bakken. Heeeeel vervelend!

Leave a Reply

Your email address will not be published.