Gezonde gevulde speculaas

speculaas1
Het is bijna echt Sinterklaas en vooral lekkere speculaaskoeken zijn dan echt mijn favoriet. Helaas is gevulde speculaas niet een van de gezondste tussendoortjes, maar ik maakte een versie bestaande uit noten. Veeeel gezonder dus :).

Alle ingrediënten zijn lekker goed voor je lichaam, het maakt dat je lekker snel vol komt te zitten, zonder dat het teveel koolhydraten bevat. Er komt geen enkele vorm van meel aan te pas!

Wat heb je nodig?
125 gram blanke amandelen (ongebrand en ongezout)
225 gram cashewnoten (ongebrand en ongezout)
5 dadels (zonder pit)
1 eetlepel kokosrasp
35 gram speculaaskruiden
1 eetlepel vanille essence (of een vanille stokje)
honing
2 eetlepels kokosolie (ik gebruikte koolzaadolie)

speculaas5

Hoe maak je het?
Verklein de cashewnoten in een keukenmachine of met een staafmixer tot kleine stukjes, eigenlijk kan je er het beste een poeder/meel van maken. Ik deed het in de blender, maar dat werkt toch niet heel optimaal. Ik moet toch echt eens iets anders hiervoor kopen. Boeg aan de cashewnotenmeel de speculaaskruiden toe, de in kleine stukjes gesneden dadels en wat honing. Gebruik sowieso twee volle eetlepels en voeg nog wat extra toe als je het deeg wat samenhangender wilt maken. Dit deeg is sowieso wat brokkeliger dan wanneer je bijvoorbeeld ‘echte’ gevulde speculaas zou maken. Probeer er in ieder geval een mooie deegbol van te maken. Snijd de bol vervolgens door midden en gebruik de helft hiervan om de bodem te maken van zo’n halve centimeter dik. Ik had het eerst op een bakplaat gedaan, maar ik bedacht me dat ik net zo goed mijn kleine ovenschaal hiervoor kon gebruiken. Dan kan je hem er precies mooi in krijgen en je hoeft er voor de rest toch niets aan te doen, want het is een no bake!

speculaas4

Voor het spijs zou je de blanke amandelen moeten gebruiken die eerst enkele uren in het water hebben liggen wellen. Ik denk dat ze daardoor ook wat natter zijn zodat je daar ook mee het smeuïge van het spijs kunt creëren. Ik heb dat echter niet gedaan en ik had ook geen blanke amandelen in huis, maar gewone. Vandaar dat mijn spijs er ook iets donkerder uit ziet. Doe de amandelen in de keukenmachine en maak ook hiervan meel. Doe vervolgens de olie en 3 eetlepels honing in een apart bakje en doe dit even in de magnetron. Zo smelt het goedje als het ware en kan je het makkelijker mengen. Doe er tegelijkertijd de vanille essence en de kokosrasp bij. Meng alles goed met elkaar en doe het spijs bovenop je bodem en doe daar de andere helft van je speculaaskoek op. Zet de ovenschaal minstens een uur in de koelkast en dan is hij al klaar om gegeten te worden!

speculaas3
Ik haalde er zo’n 8 stukjes uit en het vult heel erg goed! Superfijn natuurlijk! Het kan aan mijn amandelen hebben gelegen, maar mijn spijs was eigenlijk wat aan de droge kant. Het smaakt heel erg goed en het is een supergezonde en lekkere snack, maar het is toch ook weer niet te vergelijken met de echte gevulde speculaas, die door alle suikers veel zoeter, smeuïger en knapperiger smaakt. Toch heb jij nu wel een gezonde versie die zeker goed smaakt!

speculaas2
Ga jij ook op de gezonde toer met deze gevulde speculaas?SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

4 comments

 1. Manon

  Ik vind gevulde speculaas zo heerlijk he! Dit lijkt mij ook erg lekker.

  1. Miss Craftsy

   Ja echt he! Ik had het er toevallig vandaag nog over. Ik weet niet of het komt door Sinterklaas ofzo, maar ik heb in deze periode gewoon standaard zin in speculaas

 2. Malou

  Lijkt me heel lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.