gelukkig worden door te doen

Gelukkig worden door te doen

We willen het allemaal wel: gelukkig zijn. Voor de één lijkt het zo aangereikt te worden en de ander lijkt alleen maar slechte dingen op zijn pad te krijgen? Maar hoe kun je nu het heft in eigen hand nemen en gelukkig worden?

Dit is geluk

In de loop van de jaren is er veel onderzoek gedaan naar geluk. Hoe word je nu gelukkig en kan je er ook zelf iets aan doen om gelukkiger te worden? Nou, ja! Volgens Sonja Lyubomirsky is het zo dat geluk uit drie delen bestaat: uit erfelijke factoren, omgevingsfactoren en uit de activiteiten die we ondernemen. Ongeveer 50% van ons geluk is erfelijk bepaald. Dat betekent dat de helft natuurlijk bepaald is en waar je verder eigenlijk geen invloed op hebt. 10% is bepaald door je omgeving: waar je woont en hoe je bent opgegroeid. 40% echter, bestaat uit de activiteiten die je doet. En dit heb je helemaal zelf in de hand.

Je bepaalt je eigen geluk

Geluk en gedrag zijn dus nauw met elkaar verbonden. Niet wat je hebt, maar juist wat je doet bepaalt je geluk en je kunt geluk dus zelf beïnvloeden met je gedrag. Bijzonder toch? Het kan dus zo zijn dat mensen van nature als gelukkiger zijn dan jij, maar het feit dat jij voor 40% zelf je eigen geluk in de hand hebt, is heel bijzonder en uniek. Als wat jij doet bepaalt jouw geluk en door veranderingen in je leven toe te passen, kan je alleen maar gelukkiger worden. En dat is waarom mensen het soms zomaar lijken aangereikt te krijgen.

hoe word geluk bepaald

Drie niveaus van geluk

Er zijn drie niveaus van geluk te onderscheiden. Zo kun je een plezierig leven leiden door allerlei fijne momenten te beleven en activiteiten te ondernemen waar jij vrolijk van wordt. Je kunt het goede leven leiden waarbij je je talenten op zo’n manier gebruikt dat je er jezelf en anderen ermee helpt en je passies navolgt. Tenslotte kan je ook het betekenisvolle leven leiden, waarbij je deel uitmaakt van iets dat groter is dan jijzelf.

De eerste stappen naar een gelukkiger leven

Hoe kan je nu de eerste stapjes zetten naar een gelukkiger leven? We hebben al geconcludeerd dat dat is door te doen. Nu ik me er daar meer bewust van ben, doe ik ook alleen maar dingen die me gelukkig maken. Met vrienden afspreken, reizen, spontane dingen doen en tegen zoveel mogelijk leuke dingen ja zeggen. Want ik leef tenslotte maar 1 keer. Ook deze dingen helpen bij een gelukkiger leven:

  • Dankbaarheid tonen. Als je ergens dankbaar voor bent, zeg dat dan ook tegen die andere mensen en laat dit altijd blijken. Verder schrijf ik elke dag op welke momenten me van die dag blij hebben gemaakt en waar ik dankbaar voor ben. Heel klein, maar wat me oprecht heel gelukkig maakt.
  • Vriendelijk zijn. Doe aardige dingen voor anderen, of ze nu spontaan of gepland zijn en of je nu zelf vrolijk bent of niet. Door vriendelijk tegen anderen te zijn, krijg je er ook veel voor terug en bezorgd je meteen een heel goed gevoel.
  • Goed voor je lichaam zorgen. Sporten, mediteren, gezond eten en vooral lachen. Het beste medicijn voor een gezond lichaam dat goed in balans is.

hoe word je gelukkig

Hoe word jij gelukkig?

Deze kleine dingen zijn een eerste stap naar een gelukkig leven. Maar wat zou jij nu echt willen? Wat maakt jou het meest gelukkig? Stel dat alles kon. Wat zou je dan willen doen, met wie zou je willen zijn en op welke plek? Als je er net als ik voor kiest om je dankbaarheden op te schrijven, ga dan ook eens een keer per week er goed voor zitten en overdenk deze vragen en schrijf het op. En denk er dan ook vast eens over na wat je zou kunnen doen om deze dingen te bereiken.

Wat doe jij om gelukkig te zijn of te worden?SET YOUR HIGHLY CHARGED GOALS TRAINING

Never going back to square 1 or realising that you haven't many of your goals.
Feel motivated, confident and excited to set, plan & achieve all your health & happiness goals.

Enrol in my FREE 5 DAY training (JAN 11-15)
and make 2021 the year where you do follow through on your goals
!


* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.