Foodblogswap empanadas

empanadas2
Het is weer Foodblogswap Time!! Deze maand mocht ik iets maken van Roots en Foods. Een foodblog met nog weinig recepten, maar waar de buitenlandse keuken wel een grote hoofdrol speelt. Ik wilde dus voor iets gaan wat ik nog helemaal niet kende en dat werden de Empanadas. Ik had zelfs nog nooit van het woord gehoord haha! Klinkt in elk geval lekker Spaans en dat werd hopen dat het ook zo lekker zou smaken!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
200 gram zelfrijzend bakmeel (ik gebruikte boekweitmeel)
1 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder (gebruik meer als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt)
25 gram gesmolten boter
100 ml lauwwarm water
50 ml melk (ik gebruikte amandelmelk)
200 gram gehakt
1 ui
1 teen knoflook
wat komijn- en paprikapoeder
2 gekookte eieren
rauwkost (ik gebruikte komkommer en wortel)
knoflookpoeder, peper en zout
yoghurt slasaus

empanadas6
Hoe maak je het?
Allereerst wil ik even zeggen dat ik me zoveel mogelijk aan het originele recept heb gehouden, behalve dat ik de rozijnen en olijven achterwege heb gelaten. Ik weet niet of het dat Zuid-Amerikaanse gerecht minder authentiek maakt, maar goed! Daarnaast vond ik mijn deeg echt enorm klef, maar ik moest er zoveel meel aan toevoegen dat ik uiteindelijk maar ben gestopt. Dit kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat ik boekweit meel heb gebruikt, maar ik zou je als tip mee willen geven om eerst de melk en het water te mengen en dat beetje bij beetje aan het deeg toe te voegen. Zo kun je veel beter bepalen of je deeg niet te nat wordt :).

Voeg dus het meel, het zout, het bakpoeder en de gesmolten boter bij elkaar in een grote kom en doe daar dus alvast een beetje melk met water bij om het deeg goed te kunnen kneden. Dit gaat met koude handen het beste, omdat het deeg zo minder aan je handen blijft plakken. Blijf doorkneden totdat het deeg glad en soepel is en niet meer aan je handen blijft plakken. Iets wat je goed moet gaan lukken als je beter doseert dan ik :). Als het deeg klaar is laat je het een half uurtje rusten (ik heb het korter gedaan want mijn gehakt was klaar en ik ben ongeduldig).

empanadas5
Terwijl dat deeg lekker aan het chillen is, ga jij druk verder met het rullen van het gehakt, het snijden van je ui en knoflook en het toevoegen aan het gehakt hiervan. Voeg ook het komijn- en paprika poeder toe aan het mengsel. Vergeet ook niet om je eitjes te koken! Bak alles lekker op een laag vuurtje, zodat het langzaam aan gaar wordt en je deeg meer tijd heeft om te rijzen. Verwarm de oven vervolgens voor op 200 graden.

empanadas4
Snijd het ei in stukjes en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Rol het deeg vervolgens uit op een snijplank met bloem, zodat het deeg niet gaat plakken aan je aanrecht. Snijd er mooie figuurtjes uit, lepel wat van het gehaktmengel op en maak er een mooi pakketje van. Alle pasteitjes mogen lekker liggen op een ingevette bakplaat. Als het goed is kun je er vier pasteitjes van maken. Klaar? Dan mogen de pakketjes 20-30 minuten garen in de oven. Het deeg moet lichtbruin kleuren.

empanadas3
Ondertussen kun je de rauwkostsalade klaarmaken die je serveert als bijgerecht. Snijd wat komkommer en wortel in stukjes (net zoveel als jij wilt!). Doe ze in een kom, voeg er wat yoghurt slasaus aan toe met knoflookpoeder, peper en zout. Even goed doorroeren en klaar is kees!

Terwijl jij toch zit te wachten op de pasteitjes die in de oven staan, kan ik je wel even vertellen wat ik ervan vond. Ten eerst zien mijn empanadas er veel anders uit dat het originele recept haha. Die van mijn lijken op bapaobroodjes, terwijl die van Roots en Foods op bladerdeeghapjes lijken. Ten tweede vond ik ik het mengsel best wel droog. Nu zijn pasteitjes ook best wel droog, dus blijkbaar hoort dat bij het recept, maar ik vind wel dat er ene klein sausje bij hoort. Bijvoorbeeld een champignonsaus die je ook bij pasteitjes kunt eten, of juist de hele andere kant met een lekkere knoflook saus. Ook wil ik nog als tip meegeven: ben je net als ik best wel een kluns met zelf deeg klaarmaken, dan denk ik dat dit gerecht ook nog best wel lekker is met blader- of filodeeg. In elk geval heel handig als je niet zoveel tijd hebt, ik was er uiteindelijk nog best wel lang mee bezig.

empanadas1
Een lekker recept om uit te proberen, maar de volgende keer komt hij toch in een nieuw jasje :).

Lijken jou empanadas lekker om uit te proberen?



The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

8 comments

  1. Randa

    Nom nom nom. Het water stroomt er al van uit m’n mond. Toffe artikel en lifetoenjoyce.nl is echt een toffe blog, super leuk en vrolijk! Love it! Keep up the good work 😀 !

    Liefs,

    Randa 🙂

    1. Miss Craftsy

      Aaah wat een superlief compliment Randa, mijn hart smelt helemaal! Echt leuk dat je mijn blog zo leuk vind en mijn artikelen graag leest! Echt superbedankt! x

  2. Manon

    dat ziet er wel heel lekker uit ik denk dat ik een keer bij jou moet komen eten 😛

    1. Miss Craftsy

      Hahaha daar hou ik je aan! Je mag altijd een keertje langskomen 🙂

  3. Kimmsanity

    Wauw, dat ziet er echt super lekker uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.