eerste hulp bij een terugval

Eerste hulp bij een terugval

Vol goede moed begint je aan een nieuwe uitdaging, een nieuw doel. En toch kan het gebeuren dat je een terugval krijgt. What the hell weg ermee! Of pak je het anders aan?

Wanneer je je gedrag gaat veranderen, gaat dat nooit in een rechte lijn en altijd met vallen en opstaan. Als je bijvoorbeeld gezonder wilt eten zullen er weken zijn waarin het je totaal geen moeite kost en zullen er weken zijn waarop je het liefst de hele dag alleen maar chocolade wilt eten (ehm ja die tijd van de maand). Hoe dan ook een terugval krijgen is een complex fenomeen. 

Soms kan je de draad zelf weer oppakken en ga je verder waar je gebleven was, maar soms sjoemel je ook een klein beetje zodat je het voor jezelf nog goed kunt praten. Ja vandaag heb ik toch al een stuk taart op, dan kan ik vanavond ook wel naar de cafetaria. Dit wordt ook wel het ‘what the hell’ effect genoemd. Je bent toch al de mist in gegaan, dus de rest maakt ook niet meer uit. 

Om dit effect, en dus een langdurige of grote terugval tegen te gaan, moet je eerlijk zijn tegenover jezelf. Onder ogen zien dat je echt de mist in bent gegaan, dat je een fout hebt gemaakt maar dat je jezelf vergeeft voor het maken van die fout. Zo kan je een nieuwe start maken. Ook helpt het om meer tijd en energie te reserveren zodat je langzaam aan je nieuwe verandering kan wennen en je je zo beter op een terugval kunt voorbereiden. 

Maar waarom krijg je nu precies een terugval? 

  • Je overschat je zelf in wat je kunt en daardoor kost het veel moeite om de groteske verandering in stand te houden. Je verandert vaak iets omdat je ontevreden bent en omdat je je doel niet haalt omdat het te moeilijk is, blijft die ontevredenheid en wordt hij zelfs groter.
  • Je raakt je richting kwijt. Je verliest bijvoorbeeld uit het oog waarom je iets ook alweer wilde veranderen en je sterke punten. Je juist focussen op dat waar je wel goed in bent, helpt om je doel beter te behalen en geen terugval te krijgen. In dat geval focus je namelijk op het negatieve.The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.