Doelen behalen door de trial & error methode + leren evalueren

Voor iedereen werken het behalen van doelen anders. Vind jij het moeilijk om doelen te behalen en om veranderingen tot nieuw gedrag te behalen? Maak dan kennis met de trial & error methoden en ga je doelen leren evalueren tot succesvolle resultaten.

De trial & error methode

Veranderen kan meestal twee kanten op gaan. Je gaat er tegenin omdat het veel moeite kost of het is een te groot iets. Er ontstaat weerstand en je stelt het uit of doet het gewoon helemaal niet. Of je gaat er juist in mee vanwege je motivatie en enthousiasme. Toch kan een doel dan mislukken. Om ervoor te zorgen dat je op een goede, langzame manier vooruitkomt, deel ik graag deze methode met je: de trial en error methoden. 

De 4 voordelen van experimenteren

Je kan het eigenlijk het beste vergelijken met een experiment. Hierbij heb je ook een doel waarbij je iets gaat veranderen. Je test van een klein deel, gaat het uitproberen en kijk of het lukt. Dit kan je ook niet wetenschappelijk doorvoeren bij jouw eigen doelen. Waarom? Lees deze 4 voordelen: 

  • Zoals ik al zei leiden veranderingen voor altijd en grootschalig doorvoeren tot veel weerstand. Bij een experiment is dat niet het geval omdat je van tevoren al afspreekt en weet dat je je doel gaat bijsturen.
  • Je hoeft er niet lang over na te denken en erover te malen hoe je het aan gaat pakken. Je gaat het gewoon doen! Natuurlijk is het wel zaak dat je erna goed gaat evalueren en hoe je dat gaat doen.
  • Een strategie bedenken en uitdenken werkt ook niet altijd. Zoals ik al zei: hoe meer je erover nadenkt, hoe meer weerstand je krijgt en gaat doemdenken dat het toch niet gaat werken. 
  • Bij een experiment gaat je soort doel ook veranderen. Vaak zijn je doelen gebaseerd op prestaties, je wilt iets bereiken. Je master halen, afvallen, gezond eten etc. Wanneer je echter een experiment gaat doen, verandert je prestatiedoel naar een leerdoel. Je ziet je verandering namelijk als een kans om er iets van te leren. 

Doelen behalen door te leren evalueren

Dus je weet nu hoe je door middel van een experiment je doel kunt gaan bereiken. Voornamelijk door gewoon te doen en ervan te leren en dit in kleine stapjes te doen. Ik ga er gemakshalve vanuit dat je weet welk doel je wilt behalen en met welke stapjes je dat wilt doen. Dan heb je eenmaal een experiment gedaan en dan? Evaluatie! Hierbij beantwoord je de vraag of je inspanningen resultaat hebben opgeleverd, om je zo te stimuleren om je nieuwe gedrag vol te houden. Dit is hoe je kunt leren evalueren:

  • Prik een specifieke datum waarom je je experiment gaat evalueren en eventueel met wie.
  • Formuleer vooraf jouw criteria. Wat is de meetlat waar je je resultaten tegenaan gaat leggen? Bepaal op welke niveaus je gaat meten en hang er een rapportcijfer aan vast zodat je je voortgang kunt meten. 
  • Stel ook je normen vast. Vanaf welke cijfers spreek je van succes en wanneer ben je tevreden? Wees hierin wel heel eerlijk.
  • Probeer zo rustig mogelijk te evalueren. Ga niet panieken met vragen als ben ik wel op de goede weg en waarom doe ik dit? Wees zo realistisch en feitelijk mogelijk. De uitkomsten is puur informatief en verder niets. 
  • Bekijk ook de oorzaak en gevolg. Zijn de gevolgen van jouw hand, is er sprake van een andere oorzaak of is het gewoon toeval? Houd hiermee rekening met een vervolg experiment. 
  • Ging het toch niet zoals je wilde? Het is een leermoment en probeer dat wat fout ging te verbeteren bij een volgend experiment. Nieuw gedrag aanleren kost gemiddeld 66 dagen, dus wees lief voor jezelf. En hoe moeilijker het nieuwe gedrag, hoe langer het ook duurt voordat het automatisme wordt.

Heb jij weleens jouw doelen behaald door te experimenteren?The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.