Dit zijn de oorzaken voor jouw eetbuien

Trek hebben en ergens naar craven is the worst. Maar hoe kan het dat je eetbuien hebt en wat zijn de gezondere alternatieven?


Als ik trek heb vind ik het soms lastig om altijd maar iets gezonds te eten. Ik eet over het algemeen heel gezond, maar soms staat het je even tegen of voel ik me weer even een klein kind dat zegt: nee! Ik hoef geen worteltjes!

Waarom heb je eetbuien?

Dus wat doe je dan? Zorgen voor gezonde, maar onweerstaanbare tussendoortjes en goed samengestelde maaltijden. Deze zijn gezond en gevarieerd en bestaat uit een goede balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar soms lukt dat niet goed en heb je toch ergens heel erg trek in. Hoe kan dat dan?

water drinken

1. Je hebt dorst

De grootste boosdoener is dat je te weinig drinkt op een dag en je lichaam dit met een voor jou hongersignaal aangeeft. Jij denkt dat je iets moet eten, maar eigenlijk heb je gewoon vocht nodig. Neem daarom een groot glas water of een kop thee en voel daarna of je nog steeds die trek hebt.

2. Je komt vitaminen en mineralen tekort

De 2e oorzaak is dat je een eetbui hebt, omdat je vitaminen en mineralen tekort komt. Het hongergevoel dat je hebt is jouw lichaam dat zegt dat ze wat tekort komt. Gelukkig heb ik daar een oplossing voor!

fruitsalade

2.1 Je hebt zin in iets zoets

Wanneer je zoet eten wil, bedoelt je lichaam hiermee dat ze chroom, fosfor, zwavel en tryptofaan nodig heeft. In plaats van dat je snoepjes en koekjes gaat eten, kun je beter vers fruit, kaas en zoete aardappels eten. Het kan ook betekenen dat je slaap tekort komt. Dus als je in de avond een vreetbui hebt naar zoete dingen, zou je misschien ook lekker naar bed kunnen gaan. Of ga voor een blokje om zodat je weer wat energie krijgt.

2.2 Je hebt zin in koolhydraten

Als je zin hebt om lekker even te gaan bulken, betekent dit dat je lichaam behoefte heeft aan stikstof. Dit zit in eten met een hoog eiwitgehalte zoals vis, vlees, noten en bonen. Het kan ook zijn dat je zin hebt in koolhydraten omdat je ze minder bent gaan eten. Wees je ervan bewust dat je ook koolhydraten nodig hebt om gezond te zijn.

turkse-pizza-7

2.3 Je hebt zin in frietjes, frisdrank en pizza

Oftewel junkfood. Dit betekent dat je behoefte hebt aan calcium. Zet dit pizza aan de kant en maak bijvoorbeeld een spinaziesalade met broccoli, kip en Parmezaanse kaas. Dit klinkt natuurlijk lang niet zo goed als het eten van frietjes, maar geloof me je zult je er veel beter door voelen, laat staan je ook niet schuldig voelen.

2.4 Je hebt zin in cafeïne

Je hebt eigenlijk zout en ijzer nodig als je zin hebt in een bakkie koffie. Om dit op een gezonde manier te doen, kun je het beste kip, eieren of kersen eten. Natuurlijk kan spinazie ook niet ontbreken. Toch voor dat kopje koffie? Drink dan eerst een glas water. Waarschijnlijk heb je er niet eens meer behoefte aan.

tonijnsalade-1

2.5 Je hebt zin in zout eten

Dan heb je echt grote behoefte aan chloride. Dit heeft je lichaam nodig voor een gezonde spijsvertering en om je electrolyte levels in balans te houden. Ruil die chips in voor een bakje yoghurt of iets met vis, zoals een tonijnsalade of een zalmsandwich.

Nu je weet waar je eetbuien vandaan komen, kun je er ook beter rekening mee houden. Drink eerst een glas water en wacht een kwartiertje. Nog steeds zin in eten? Ga dan bij jezelf na wat het dan is wat je precies wilt. En pak dan de beschrijving hierboven erbij om te zien wat je dan zou moeten nemen.Want to finally stop Stress Eating?

Stress eating at the end of a long day?
Always starting with a new diet on Monday?
Eating away your emotions?
And do you want to end this?

Download my FREE ebook with
21 Simple Strategies to Stop Stress Eating!
Leave a Reply

Your email address will not be published.