Detox Dinsdag: hoe gezond zijn superfoods eigenlijk?

superfoods
Wie een beetje het nieuws de afgelopen week heeft gevolgd, kan de uitspraken van het voedingscentrum niet hebben gemist. Het voedingscentrum claimt namelijk dat superfoods helemaal niet gezond zijn en dat mensen gewoon volgens de schijf van vijf moeten eten. Een hele hoop ophef, maar hoe gezond zijn superfoods nu en wat vind ik er zelf van?

Mocht je het nieuws niet hebben gevolgd, of net dit ene item hebben gemist, dit is kort gezegd wat er is gebeurd: het voedingscentrum claimt dat er geen wondermiddelen bestaan die ziekten kunnen voorkomen en dat superfoods dus niet goed voor je zijn en men ze niet zou moeten eten. Het is onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd wat deze superfoods nu voor je kunnen doen en bovendien zorgt het niet voor voldoende variatie, je kunt beter meer groente en fruit eten volgens het centrum. Ze denken dat mensen gaan doorslaan in het eten van superfoods en daarom geen gevarieerd voedsel binnen krijgen. Lees er meer over op Nu.nl.

superfoods2
Ik eet superfoods: chiazaad, lijnzaad, gojibessen en wel ja ook quinoa. Ben ik er verslaafd aan? Nee. Sla ik erin door? Nee. Vind ik het een goede toevoeging aan mijn eetpatroon? Ja. En deze opvatting deelt ook Jesse van der Velde met mij (of ik met hem). Jesse is een voedingsdeskundige, heeft verschillende boeken uitgebracht en er werd om zijn opinie gevraagd toen Giel Beelen (dj bij 3fm) het Voedingscentrum ging bellen om verhaal te halen. Luister het fragment hier terug. Ik vond dat de woordvoerder hier al een beetje terugkrabbelt van hun statement toen Giel zo in de aanval ging. Nu kan je wel superfoods eten, maar is het dus ook belangrijk ook een gevarieerd eetpatroon te hebben. Ja hallo, alsof wij de hele dag alleen maar die zaadjes en bessen lopen te eten? En ook wordt er gesteld dat het voedingscentrum door Unilever betaald zou worden om dit soort dingen te zeggen zodat mensen weer brood gaan kopen en geen superfoods waar Unilever niets aan verdiend.

superfoods3
Sja, wie het nu bij het rechte eind heeft en wie niet, daar durf ik niets over te zeggen. Wel denk ik dat superfoods echt goed voor je kunnen zijn. Zoals Jesse al zei is het wetenschappelijk bekend dat er in geen enkel product zoveel omega 3 zit als in chiazaad. Het is dus een goede aanvulling op je eetpatroon al zeg ik het zelf. Helemaal als je sowieso al niet veel omega 3 binnenkrijgt. Ik lust niet graag vis, dus ik mis dat dan. Dus vul ik het aan met chiazaad en ik voel me er ook goed door. In de landen waar de verschillende superfoods vandaan komen is het ook al eeuwenlang bekend dat ze goed voor je lichaam zijn en ze zelfs helend kunnen werken. En nee, ik noem het geen wondermiddel, maar hé, de jagers en verzamelaars leefden toch ook op bessen en zaden, beetje back to basics dus. Ik probeer zo clean mogelijk te eten en ik geloof dat superfoods veel beter zijn dan al die verpakte producten in de supermarkt. En heb ik zin in iets lekkers, dan maak ik dat zelf, want dan weet ik wat ik erin doe. En heb ik zin in pasta, dan eet ik dan ook gewoon. Een beetje de 80/20 regel. Superfoods zijn voor mij de kersen op de slagroom, of in mijn geval de Griekse yoghurt. De topping, de aanvulling, maar zeker geen vervanging. En met superfoods kan je prima een gevarieerd eetpatroon hebben hoor ;). Dus laat dat voedingscentrum maar lekker praten, ik neem gewoon lekker mijn superzaadjes en bessen :D.

Wat vind jij van de hele ophef rondom de superfoods en eet je ze zelf ook? Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Nieuwsbrief

3 comments

  1. Laura - Essential Honesty

    Leuk artikel, al heb ik mijn bedenkingen bij superfoods.. Alles met mate zei m’n overgrootmoeder, en zij is 98 geworden 😉

  2. Lune

    Ik denk dat het een prima aanvulling is, maar niet per se noodzakelijk. Raar verhaal maar van het voedingscentrum!

  3. Kirsty

    Ik geloof het voedingscentrum al een paar jaar totaal niet meer en dat ze zich nu uitlaten tegen superfoods zorgt ervoor dat ik ze alleen nog maar minder geloofwaardig vind. De dingen die volgens hen gezond zijn zijn ook gewoon niet gezond. Ik zou volgens het voedingscentrum maar liefst 6 boterhammen op een dag moeten eten en dat vind ik echt veel te veel en daarnaast zitten er veel slechte ingrediënten (veel zout bijv.) in brood, dus een beetje gek dat dat als gezond wordt beschreven. Ik vind de meeste superfoods misschien wat prijzig, maar ik probeer er af en toe wel wat te eten omdat ik van superfoods wel degelijk het idee heb dat ze gezond en goed voor mij zijn. Verder probeer ik zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.