vormen van angst

De drie vormen van angst en hoe jij ermee om kunt gaan

Heb jij al heel lang een droom maar chase je hem maar niet na? Waar ben jij bang voor? Ontdek welke drie vormen van angst de meest voorkomende zijn, welk persona jij je het meest in herkent en hoe je deze angst kunt overkomen.

Machteloosheid

Wanneer je je in deze staat bevindt, ben je bang om de controle te verliezen. Je bent een perfectionist en control freak en je vindt het moeilijk om anderen je te laten helpen. Je wilt alle touwtjes zo in handen houden dat je bang bent om dingen los te laten en te gaan voor wat je echt wilt. Uit je comfort zone gaan is iets wat je erg lastig vindt, want hoe kan je nu weten of alles goed zal gaan? Stel je voor: je vindt je baan niet meer leuk en je vraagt je af of je op zoek moet gaan naar een nieuwe baan. Maar de onwetendheid en de zekerheid dat die nieuwe baan ook leuk gaat zijn, houd je tegen en daarom blijf je maar unhappy bij je huidige baan. Of je wil al heel lang een boek schrijven, maar je begint er niet aan omdat je bang bent het niet goed te doen en geen bestseller te schrijven.

Tips: is het echt zo erg als je denkt? En belangrijker nog: wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dingen veranderen en je dromen najagen is altijd eng. Maar wat is erger: de gezonde spanning van je dromen achterna jagen of spijt krijgen dat je het niet hebt gedaan omdat je te bang was? Geen macht hebben over alles is hoe het leven is. Je kan helaas geen controle hebben over alles en het is een lastig iets. Wat helpt om toch iets van enige controle te behouden, maar toch vrijer te zijn en je dromen na te jagen, is door te schrijven. Wat wil jij bereiken? Schrijf je doel op en bedenk hoe je dat gaat bereiken in kleine stapjes. Zo maak je het overzichtelijker en weet je beter waar je aan toe bent.

Verlatenheid

Deze spreekt misschien wel voor zich. Je bent bang om vooruit te gaan omdat je bang bent dat mensen om je heen je verlaten of andersom. Je zit in een ongelukkige relatie en je bent bang om deze te verbreken. Je hebt leuke collega’s en je bent bang dat je bij een nieuwe baan niet zulke leuke collega’s gaat hebben, je wilt verhuizen maar je bent bang om je vrienden te verlaten.

Tips: het is altijd fijn om je vrienden en familie om je heen te hebben, maar betekent dat dat je in een nieuwe omgeving geen leuke mensen gaat ontmoeten? Of dat wanneer je een relatie verbreekt je slechter af bent? Ja het is anders, maar wie weet ontmoet je wel mensen die jouw leven nog veel leuker maken en veel beter bij je passen dan jij dacht. Wees positief en de juiste mensen komen echt wel op je pad. Herinner jezelf eraan waarom je het ook alweer doet en blijf niet teveel in het verleden hangen.

Waardeloosheid

Je bent niet goed genoeg, je doet er niet toe en je kan het toch niet. Dit is waar jij het meest bang voor bent. Jij bent onzeker en je hebt niet genoeg ballen om te gaan voor wat je wilt omdat je jezelf waardeloos vindt. Jezelf verwaarlozen en je dromen niet achterna gaan is misschien wel de meest bedroevende reden van allemaal. Je zit al niet lekker in je vel en daar bovenop ga je ook nog eens jezelf behoeden om te gaan voor wat je echt wilt.

Tips: probeer er eens achter te komen wat het is waarom je zo onzeker over jezelf bent. Wat is het dat je tegenhoudt, waarom denk jij dat je niet goed genoeg bent? Bedenk eens of andere mensen nu al de droom leven die jij al graag wilt bereiken. Waarom kunnen zij het wel en jij niet? Wat maakt hen beter of meer dan jij? Het kan zijn dat je misschien wat skills mist, maar daar kan je aan werken en zo alsnog voor je doel gaan. Denk je dat die mensen ook zomaar zijn gaan doen wat ze nu doen? Vast niet! Jij mag er zijn en jij kunt het ook. Het is een kwestie van ervoor gaan en het gewoon doen. Believe in yourself and dare to take a risk!The secret to losing weight without a diet?

Download my FREE ebook and discover how you can work towards your ideal, natural and healthy body and mindset without overwhelm, frustration and a diet. But will all the fun, food and flexibility that fits your life!
* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published.