courghetti met linzenballetjes 2

Een vegan en gezonde variant op de zo populaire spaghetti bolognese met gehaktballetjes. Een spaghetti van courgette maakt een heerlijke courghetti met linzenballetjes.


Wat heb je nodig? (voor 2-3 personen)

  • 2 courgettes
  • 400 ml pomodoro
  • 10 cherry tomaatjes
  • 1 bouillonblokje
  • 1 el italiaanse kruiden, 1 tl paprikapoeder, 1 tl komijn
  • 100 gram rode gedroogde linzen
  • 2 el havermout
  • 1/4 tl chilipoeder, 1/4 tl knoflook, 1 el italiaanse kruiden, 1 tl tijm, peper en zout
  • nutritional yeast
courghetti met linzenballetjes 3

Hoe maak je de courghetti met linzenballetjes?

  • Week de linzen in een kommetje water voor minstens 1 uur
  • Doe de linzen samen met de havermout, chilipoeder, knoflook, italiaanse kruiden, tijm en peper en zout in een keukenmachine
  • Mix alles tot je een deeg krijgt.
  • Rol balletjes van het deeg en bak de linzenballetjes gaar en krokant in kokosolie
  • Doe in een pan de pomodoro samen met de kruiden en het bouillonblokje en laat op smaak komen.
  • Snijd de cherry tomaatjes doormidden en voeg toe aan de saus.
  • Rasp de courgette tot slierten en voeg ook toe aan de saus.
  • Serveer de courgette pasta met de linzenballetjes en garneer met de nutritional yeast.

Een maaltijd die je helemaal from scratch maakt en net op de echte spaghetti lijkt, maar dan met veel meer groente en ander lekkers. Toen ik met dit idee kwam en linzen wilde gebruiken als basis voor de ‘gehaktballetjes’ had ik niet durven dromen dat de balletjes zo lekker uit de pan kwamen. Ze hebben een goede structuur, ze zijn gemakkelijk om te maken en als je ze bakt in kokosolie worden ze ook lekker krokant door de havermout die in de balletjes zit. En mede dankzij alle kruiden die in de courghetti zit, is het een ware ervaring voor je smaakpapillen.

Voor de linzenballetjes neem je gedroogde rode linzen die je eerst een uurtje gaat weken. Je kan ze ook de ochtend van tevoren klaarzetten zodat je er meteen mee aan de slag kunt als je thuis komt en aan je avondeten wilt beginnen. Als je ze per ongeluk vergeten bent te weken en je hebt geen uur meer om te wachten, dan kan je ze ook heel kort koken (ongeveer 5 tot 10 minuten) tot ze linzen zijn zacht geworden. Als je geen havermoutpoeder hebt, kan je eerst de gewone havermout in de keukenmachine doen en dit tot een poeder malen. Voeg daarna de linzen toe samen met de chilipoeder, knoflook, Italiaanse kruiden en tijm. Mix alles goed door elkaar totdat je een deeg krijgt. Rol er allemaal balletjes van en bak deze krokant in een pan met kokosolie.

Ondertussen maak je de spaghetti klaar. Dit doe je door de courgette te raspen met een julienne rasp zodat je lange slierten krijgt. De saus maak je door in een pan de pomodoro te gieten samen met de Italiaanse kruiden, paprikapoeder en komijn. Voeg eventueel naar smaak ook wat peper en zout toe. Roer het goed door en laat het op smaak komen door de saus lekker te laten pruttelen. Snijd de cherry tomaatjes door de helft en voeg deze toe aan de saus. Tenslotte kan je ook de courgette slierten aan de saus toevoegen en kort meebakken. Als de balletjes gaar en krokant zijn gebakken kun je de courghetti serveren door deze in een bord te scheppen en te garneren met de linzenballetjes en wat nutritional yeast.

Ook lekker: courghetti met spinazie pesto

Nieuwsbrief

Start jouw journey naar een happy & healthy leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.